Ústavní expert, profesor Pavlíček: Církvi majetek nevracíme, ale darujeme

18.06.2012 6:42

Předání rozsáhlého majetku církvi rozděluje nejen politiky, ale i právníky na stoupence, nebo zarputilé odpůrce. Uznávaný profesor a odborník na ústavní právo Václav Pavlíček však upozornil, že nejde z právního hlediska o restituce - podle něj se majetek církvi nevrací, ale tímto zákonem se církevním majetkem stává.

Ústavní expert, profesor Pavlíček: Církvi majetek nevracíme, ale darujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pavlíček tvrdí, že takový rozsah údajně nahrazovaného majetku katolické církve je značně vyšší, než uváděl arcibiskup Beran v roce 1948 v souvislosti s revizí první pozemkové reformy. Ale vládní koalice je rozhodnuta zákon prosadit. „Fakt, že bude vydán církevní majetek, je nepochybné, protože to říká Ústavní soud a bude to říkat i do budoucna,“ odvolává se na nejvyšší právní autoritu předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a právník Marek Benda (ODS).

Oddalování restitucí je protiústavní

Ústavní soud v minulosti několikrát prohlásil, že „dlouhodobá nečinnost Parlamentu České republiky spočívající v nepřijetí zvláštního právního předpisu, který by vypořádal historický majetek církví a náboženských společností, je protiústavní“. „Ústavní soud nepředpokládá, že by se demokratický právní stát, jímž Česká republika je a nadále usiluje být, choval obdobně jako dřívější nelegitimní totalitní stát, jenž, jak je známo, nedodržoval ani své vlastní zákony,“ prohlásila předsedkyně I. Senátu Ústavního soudu Ivana Janů v jednom ze svých rozsudků a poukázala na znárodňovací zákon, který výslovně předpokládal vyplacení náhrady za znárodněný majetek, ale v praxi žádné náhrady vypláceny nebyly.

Stát díky odluce v budoucnu ušetří

Poslanec ODS Marek Benda ParlamentnímListům.cz řekl, že „tady se rozhoduje o zrušení komunistického zákona o hospodářském zabezpečení církví z roku 1949, který převedl církve pod kuratelu státu“. „A ten chceme zrušit, aby se vytvořilo prostředí, kdy stát a církev budou odděleny. To se mnohým nelíbí, hlavně levice nemá zájem, aby církve byly svobodné a pořád by je měla ráda pod kontrolou, a to já tedy nechci,“ prohlásil Benda. Stát podle něj v budoucnu nebude muset platit platy duchovních jako dnes. „Ve výhledu 30 let náklady na církve poklesnou,“ argumentuje. Jinak by prý hrozilo, že vlivem inflace by náklady na církve narůstaly, navíc by nastupovaly nové a nové církve, které by si po 10 letech, pokud by platil zákon o hospodářském zabezpečení církví, mohly také žádat o příspěvek na platy duchovních. Dnes stát vyplácí církvím 1,4 miliardy dotací ročně. Tuto částku budou církve dostávat ještě tři roky poté, co zákon vejde v platnost. Následujících 14 let by se dotace měla každý rok snižovat o pět procent.

Ale podle profesora Pavlíčka není žádný doklad o tom, že by mezi tímto darem, jak nazývá převedení majetku církvi, a odlukou byl nějaký vztah a že takového cíle bude dosaženo. Poukazuje na zkušenosti ze států střední a východní Evropy, které takové opatření provedly, ale církve tam dál žádají od státu příspěvky na opravu církevních budov jako kulturních památek.

K výši finanční kompenzace došli odhadem

Princip, že by mělo být vráceno, co bylo ukradeno, mnozí právníci nezpochybňují. „Záleží ale na způsobu vypořádání a způsobu výpočtu finančních kompenzací,“ uznává pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová, že detaily nyní předkládaného zákona nezná. A právě o jeho podobě se vedou největší spory. Opozice poukazuje na vysokou částku kompenzací a vadí jí, že není k dispozici výčet majetku, podle kterého se finanční náhrada vypočítala. Jak vlastně předkladatelé na mnohamiliardovou částku přišli? „Je to nějaký odhad majetku, který se církvím nevydává, zejména budov a pozemků v intravilánech měst, já bych řekl, že je poměrně nízký,“ obhajuje výši částky Marek Benda. Uznává, že nejde o přesné vyčíslení, které by prý stálo spoustu peněz, ale o „aproximativní odhad, který provedla ministerstva financí a kultury a který byl auditován nezávislými společnostmi. „Ty řekly, že se dá udělat odhad i jiný, ale že tento odhad je v pořádku,“ uvedl pro redakci Benda.

Zákon počítá s tím, že majetek v hodnotě 75 miliard korun se sedmnácti církvím a náboženským společnostem vrátí naturálně a 59 miliard korun navýšených o inflaci jim bude zaplaceno jako náhrada za nevydaný majetek. Částka by se měla vyplácet 30 let a s inflací by mohla dosáhnout částky 96 miliard.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …