V Brně proběhla válka žen. Vítězkou je Wagnerová

20.10.2012 16:02

Stejně jako pražský souboj Jiřího Dolejše a Daniely Filipiové stála za pozornost i brněnská válka žen.

V Brně proběhla válka žen. Vítězkou je Wagnerová
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Vyvěšená státní vlajka, označená volební místnost s nedočkavou volební komisí, které má nekonečně dlouhé seznamy voličů. To je už folklórní doprovod každých voleb u nás.  Členové volební komise se snaží tvářit vážně, hypnotizují pohledem dveře do volební místnosti, jako by si mysleli, že snad nějaké voliče svým pohledem ještě přičarují. I nezávislý pozorovatel musí hned pochopit, že volební účast je žalostně slabá.


Už druhý víkend žije Česká republika volbami. Bohužel druhé kolo do senátních voleb živelností zrovna neoplývá. Volební místností v Brně prošel jen zlomek celkového počtu voličů. Brněnské obyvatelstvo volby neoslovily.

Bez ohledu na volební účast v Brně proběhla válka žen. Proti sobě se postavily kandidátky Eliška Wágnerová (SZ) a Stanislava Slavíková (ČSSD).  Možná se místní obyvatelé řídili heslem, komu se nelení tomu se zelení, protože se zdá, že to málo voličů, které přišlo volit, dalo svůj hlas především Zeleným. Někteří voliči souboj mezi ženami vítají: “Přijde mi úžasné, že se o senátní křeslo utkaly dvě ženy. Podle mě je to důkazem, že Brno je moderní město, které dává příležitost všem ženám uspět v nejvyšší politice. Také proto jsem šla volit,“ vysvětluje svoji volební účast mladá studentka vysoké školy Kláry Pytlíčková. Se zapálením pokračuje: “Vím, že mnoho mých kolegů studentů k volbám vůbec nešli. Považuji to za smutný odraz naší doby. Lidé si jen stěžují, ale když mají možnost sami něco ovlivnit, tak raději sedí doma na zadku a nic neudělají.“

Opačný názor má Lenka Prudká, která k volbám prý chodí pravidelně: “Senátní volby nejsou zrovna charakteristickým příkladem toho, že se lidé nesnaží ovlivnit politické dění. Pokud vím, řadu let lidé bojují s otázkou významu druhé parlamentní komory. Možná právě proto dnes tak málo lidí přišlo k volbám. Není to důkaz politického nezájmu občanů, pouze nezájmu o senátorské křeslo,“ myslí si Lenka.


Krátce po druhé hodině se volební místnost definitivně zavírá. Začnou se sčítat volební hlasy. Brno si dál žije svým životem. Obchodní domy jsou přeplněné a většina lidí výsledky voleb neřeší. Důkazem je i Karolína Černá, která raději strávila sobotní volno v obchodním domě než u voleb: “Nevím, kdo se stane senátorem a je mi to jedno. Myslím, že to stejně nic zásadního v Brně neovlivní,“ uzavírá volební atmosféru Brna pro Parlamentnílisty.cz Karolína. Zdá se, že na výsledky voleb netrpělivě čekají jen samotní kandidáti na senátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…