V ČSSD prý není demokracie, členové hromadně dezertují. K Paroubkovi

18.04.2012 20:25

Málokomu se hodí dlouhotrvající skandál Věcí veřejných tak jako členům ČSSD. Přesto ale i sociální demokraté mají problémy a strana se členům doslova rozpadá před očima. Opustilo ji už více přeběhlíků než Véčkaře. Přinejmenším to platí pro Karlovarský kraj. Zde se ze dne na den dostali členové Paroubkovy strany NS- LEV 21 do vedení kraje, jen pár dnů poté, co vystoupili z ČSSD.

V ČSSD prý není demokracie, členové hromadně dezertují. K Paroubkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany LEV 21

Zajímavé je také tvrzení přeběhlíků, že důvodem jejich odchodu z ČSSD jsou nedemokratické praktiky v této straně. ParlamentnímListům.cz to potvrdil bývalý vysoce postavený člen vedení ČSSD Tomáš Hybner: „Jako modelový příklad mohu uvést snahu některých lidí o mé odvolání ze všech funkcí poté, co jsem podepsal dopis, který upozorňoval na nesprávný průběh krajské konference ČSSD a tudíž na neplatně zvolenou kandidátní listinu. V tomto mi daly za pravdu i kontrolní orgány strany a konference se nyní musela opakovat. Přesto jsem za to, že jsem nemlčel, měl být exemplárně potrestán. Můj odchod není nějakým uraženým gestem. Je spíše únikem z nesmyslných půtek a zbabělých útoků. Tomu nasvědčuje i to, že řady ČSSD na Karlovarsku neopouštím v posledních týdnech jen já, ale i řada dalších dlouholetých členů této strany.“

Hurá do koalice

Ostrá kritika ovšem přeběhlíkům nebrání v tom, aby s ČSSD nadále spolupracovali. “V pondělí 16. dubna 2012 uzavřeli krajští zastupitelé za stranu Národních socialistů-levice 21 století Tomáš Hybner, Jana Petříková a Petr Kuliš novou krajskou koaliční dohodu, na základě nabídky sociální demokracie. Národní socialisté jsou tak zastoupeni v Radě Karlovarského kraje, a to v koalici s ČSSD a KSČM. Jejich vstupem do strany Národních socialistů – levice 21. století dosavadní koalice v Karlovarském kraji ztratila nadpoloviční většinu v zastupitelstvu kraje,“ konstatuje
tisková zpráva NS – LEV 21.

Vše pro blaho lidu?

Údiv nad tímto nečekaným krokem ale Hybner vysvětluje následovně: „Zastupitelé za NS-LEV 21 si dobře uvědomují situaci, která v Karlovarském kraji panuje a rozhodně nechtějí žádným způsobem tento kraj destabilizovat, či jakkoliv ohrozit. Programem národních socialistů je naopak odpovědný přístup k zájmům občanů kraje, a proto se zástupci NS-LEV 21 rozhodli, že současnou levicovou koalici v kraji budou nadále podporovat. Zájmy obyvatel Karlovarského kraje jsou pro nás v tuto chvíli přednější než osobní, či politické názorové rozpory,“ uvedl Tomáš Hybner, který je zároveň předsedou krajské organizace NS-LEV 21. “Zdůrazňuji však, že rozhodně nepodpoříme žádné kroky, směřující k privatizaci krajských zdravotnických zařízení, rušení dalších školských zařízení v kraji, či jiné záležitosti, které by mohly ovlivnit kvalitu života v našem kraji,“ dodává Hybner.

Sofistikovaný tah rozzlobil opozičního krajského zastupitele a senátora Jana Horníka (STAN). "Je to pro mě neskutečné. Za tím musí stát nějaká zákulisní dohoda. Ti lidé vystoupí ze strany, tvrdě ji zkritizují a vzápětí s ní uzavřou koalici. Všechny výhody jim tak zůstaly zachovány.

“V souvislosti s tím je také zajímavé, že dnes vedení ČSSD zpochybnilo legitimitu vlády kvůli odpadlíkům kolem Karolíny Peake. Na krajské úrovni to ale zřejmě ČSSD nevadí,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Horník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …