V Chanově se střetly dva světy. Romský s rapem a "Cikáni do práce"

07.04.2012 21:04

REPORTÁŽ Střet dvou světů, hesel, pokřiků i písní nastal na mosteckém sídlišti Chanov v sobotu 7. dubna. Střetli se tu příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti a místní obyvatelé, hlavně Romové. K vážnějšímu konfliktu však nedošlo.

V Chanově se střetly dva světy. Romský s rapem a "Cikáni do práce"
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Řečnící Lucie Šlégrová, místopředsedkyně Dělnické mládeže, na sídlišti Chanov

Stovka pravicových radikálů vyrazila od mosteckého nádraží půldruhé hodiny po poledni. Vykřikovali své hlavní heslo "Stop černému rasismu" a "Cikáni do práce". Doprovázeli je novináři a samozřejmě řada policistů. Což se nelíbilo postaršímu muži spěchajícímu na vlak. „To zas bude stát peněz. A kdo je zaplatí. Zase my,“ hořekoval.

Po půlhodině pochod dorazil do Chanova. Místní ho přivítali impozantně. Špalíry lidí stály na chodníku s různými transparenty, které i skandovaly. „My jsme tady doma.“ „Žádný prostor nacismu.“ „Spletli jste si století.“ Do toho dunivě zněl z amplionu romský raper Rytmus.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Dělníci? A makají?

Romští dobrovolníci hlídali, aby se místní náhodou neocitli na silnici, na které mašírovali černě odění radikálové. „Buďte v klidu, otočte se k nim zády, ignorujte je,“ nabádali Chanovské.

„To jsou pěkní dělníci, rád bych je viděl makat,“ opovržlivě okomentoval pochodující muž oblečený v od barvy zašpiněných montérkách, nejspíše malíř-natěrač.

„Sociálně spravedliví dělníci“ došli na konec sídliště, kde rozložili své ležení či spíše stání. Mikrofonu se chopil Petr Kotáb.

Vysvětlil záminku, kvůli které se sem vydali. Před nedávnem totiž místní narkoman pobodal policistu a vyhodil ho z okna.



Světově proslulé sídliště

Poté pomluvil kvalitu místních panelových domů. „Jsme na světově proslulém sídlišti, které je ukázkovým příkladem toho, že je vše možné. Dokonce i ukrást panelák kousek po kousku, jako by se jednalo o nějakou stavebnici,“ prohlásil.

Je pravda, že se tu našly některé paneláky v otřesném stavu, připomínající bytovky po sovětských vojácích v Ralsku. Většina domů je však jen v mírně unaveném stavu a najdou se dokonce i nové barevné domy jako ze škatulky.

Po Kotábovi své názory projevila místopředsedkyně Dělnické mládeže Lucie Šlégrová, která před soudem čelí podezření z propagace nacismu. Na závěr přišla hudební vložka. Chlapík, říkající si Lobo, zahrál na kytaru a špatně zazpíval stupidní píseň. Následně si do svých úst vzal i geniálního českého písničkáře Karla Kryla.

Romský mejdan

V druhém táboře vypukl hudební mejdan. Reprodukovaně zněly romské songy, lidé tančili, tleskali a pohupovali se do rytmu. Vládla tu mnohem uvoněnější atmosféra než vedle.

Když ultranacionalisté dořečnili a dozpívali, vydali se stejnou cestou nazpět. Když procházeli kolem shromážděných Romů a jejich přátel, obě strany skandovaly svá hesla a opět vytrčily transparenty. Komická situace nastala ve chvíli, kdy „dělníci“ opouštěli sídliště. Romové začali tleskat, radikálové ironicky opětovali stejným způsobem. Rozloučení tedy proběhlo oboustranným potleskem.

K žádnému vážnějšímu konfliktu nedošlo. Vypadalo to, že obě skupiny soutěží v tom, kdo bude disciplinovanější. „Ukázali jsme, že jsme lepší než oni,“ domníval se romský organizátor Petr Lažo. „Jsem rád, že vše proběhlo v klidu,“ dodal a poděkoval policii za spolupráci.

„Odvedli dobrou práci,“ konstatoval. Policisté situaci monitorovali už od ranních hodin, na akci úspěšně nasadili antikonfliktní tým.

Po celou dobu pobytu pravicových radikálů panovalo v Chanově nevlídné počasí. Zima, vítr, chvílemi i padal sníh. Těsně po jejich odchodu se vyjasnilo a nad sídlištěm vysvitlo slunce. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…