V kanceláři jako v chlívě a všude cpe svoje lidi… Zastupitelé promluvili o starostovi Zelených

30.08.2015 20:12

Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) má velmi zajímavou personální politiku. Ale zřejmě také krátkou paměť. Jak ukazuje několik konkrétních případů, které ParlamentnímListům.cz sdělili sami zastupitelé Prahy 4, není všechno zlato, co se třpytí.

V kanceláři jako v chlívě a všude cpe svoje lidi… Zastupitelé promluvili o starostovi Zelených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

"Představte si kancelář, kde dost často nikdo není, protože pan starosta nemá čas a je někde jinde. A třeba venku prší, on najednou přijede, dveře jeho kanceláře se otevřou a on vejde dovnitř, samozřejmě se zabláceným kolem a to tam položí, opře o krásný nábytek, takže je to tam jako v chlívě," řekl na začátku schůzky významný zastupitel čtvrté městské části v Praze. "Jo, to souhlasí," dodal jeho kolega.

Hned tři politici přišli naší redakci sdělili informacemi, které by rádi ukázali čtenářům. Týkají se jak personální politiky, velmi liknavého přístupu starosty Štěpánka k práci, ale také k faktům okolo některých společností. Všechny podklady se ParlamentníListy.cz samozřejmě snažily ověřit.

Začneme v minulosti. Psal se rok 2012, kdy se "čtyřkoví" Zelení vehementně pustili do boje kvůli cenám energie. Napsali tehdy článek "Kvůli zdražování tepla v Praze 4 padlo trestní oznámení", v němž mimo jiné stojí: "Členy představenstva a dozorčí rady jsou zejména radní a zastupitelé MČ Praha 4, členy představenstva jsou pouze představitelé koaličních stran (ODS a ČSSD), převážně ovšem z řad ODS. Členům orgánů společnosti jsou vypláceny odměny. Vedení společnosti je údajně pod vlivem osob spřízněných s oblastním sdružením ODS Spořilov (Ondřej Palounek, Radim Brouček). Dodavatelem společnosti je mimo jiné bývalý radní MČ Praha 4, Vladimír Tomanec, který dle vyjádření v pořadu Reportéři ČT ze dne 2. 7. 2012 získal zakázku na rekonstrukci tepelného zařízení bez výběrového řízení a za několikanásobně vyšší částku než byla nabídka konkurenčního dodavatele."

Po dvou letech interpelací a žádostí o nápravu podalo v roce 2012 trestní oznámení občanské sdružení 4-občanská, tehdejší zastupitel Petr Štěpánek a Daniel Kunc. Pointa roku 2015 je prostá. Někdejší radní ODS Vladimír Tomanec bral údajně stovky tisíc za topenářské práce. A co byste čekali, že se stane, když Petr Štěpánek a Daniel Kunc nastoupí na radnici? Udělají pořádek? Evidentně se jim do toho příliš nechce. Hojně kritizovaný Vladimír Tomanec totiž i nadále pracuje pro 4-energetickou.

"Vladimír Tomanec společnosti 4-Energetická stále poskytuje topenářské služby, zajištění provozu a revizí tepelných zařízení, které společnost 4-Energetická pachtuje a provozuje," sdělil naší redakci právě zmíněný Daniel Kunc. O něm v roce 2012 psali Zelení jen jako o rozzlobeném občanovi. Nyní se jeho působnost značně rozšířila, což ukazuje i jeho podpis v e-mailu: předseda dozorčí rady 4-Energetické, a.s., předseda Komise pro řešení pohledávek, zastupitel MČ Praha 4. Samozřejmě za Zelené, respektive Trojkoalici. Starosta Štěpánek na dotazy nereagoval. "Firma pana Tomance provádí také některé opravy tepelných zařízení, které od něj 4-Energetická ad hoc podle potřeby objednává. Jakékoli dodávky pana Tomance se nyní uskutečňují za ceny obvyklé pro podobné práce na trhu," dodal pro pořádek Daniel Kunc.

Kandidátku Zelených jsme si málem spletli s odborem stejně barevného starosty Štěpánka:

Anketa

Kdo je podle Vás skutečným vládcem Prahy?

hlasovalo: 1297 lidí
Druhý příběh nejde daleko od prvního. Znovu se týká Zeleného starosty Štěpánka, tentokrát v roli personalisty. "Štěpánek se obklopuje lidmi, kteří jsou ze Zelených. Je to vlastně taková zelená radnice, taková základna pro straníky. Se Štěpánkem se o tom moc bavit nedá, jelikož je často mimo. Tvrdí, že na magistrátu, ale tam jsme za ním byli a taky tam nebyl, takže my vlastně nevíme," uvedli naší redakci oba zastupitelé Prahy 4. O kom konkrétně mluvili? Padla dvě jména: Eva Tylová a Verona Ballay. První pracuje jako vedoucí odboru kanceláře starosty a druhá v oddělení public relations. Na dotaz, zdali jsou členy Zelených, odpověděl tiskový mluvčí radnice jasně: Ani jedna není členkou. Nicméně k SZ mají velmi blízko. Stačí se podívat na kandidátky Zelených s podporou LES a Pirátů na Praze 12 v roce 2014. Na prvním místě ční jistá Eva Tylová a v seznamu bychom našli i jméno Verona Ballay. Asi náhoda.

Na dotazy naší redakce přišla z radnice ještě doplňující otázka od Jana Janouška z odboru kanceláře starosty. "Váš dotaz mě poněkud překvapil. Mohu se Vás jen zeptat, od kterých zastupitelů či alespoň politických subjektů Vám byly tyto informace poskytnuty?" Vzhledem ke krytí našeho zdroje jsme jména neuvedli, ale zato jsme se zeptali, zdali je autorem dotazu ten Jan Janoušek, který v posledních volbách kandidoval za Trojkoalici, tedy i za Zelené. Odpověď už nepřišla. Zřejmě jen další náhoda. Ale ani tou nekončíme. "Podmínkou Štěpánka byl nějaký Martin Čáslavka, Štěpánek ho chtěl posadit do Pražských služeb, ale i jinam," uvedl náš zdroj. Doplňme, že Čáslavka je nyní předseda představenstva společnosti 4-Majetková. Bakalář andragogiky, což je aplikovaná věda o výchově a vzdělávání dospělých lidí, je zřejmě kvalitní manažer v oblasti správy majetku. To, že kandidoval za Zelené, za Trojkoalici, je jen další z řady náhod cíleného obsazování zeleného starosty Štěpánka.

Pan starosta na jediný dotaz ParlamentníchListů.cz nereagoval. Je proto s podivem, že na oficiálních stránkách městské části nabádá občany, aby mu psali. Prý ho jejich názor zajímá. Co však zajímá nejen nás, mu asi přišlo nezajímavé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…