VZP odmítá moderní léčbu rakoviny. Senátoři budou řešit petici 150 tisíc lidí

20.06.2013 17:30

Senátoři se budou nejspíš zabývat peticí za proplácení protonové léčby onkologických onemocnění, kterou podepsalo rekordních téměř 150 tisíc lidí. Petiční akci organizuje hnutí Hlas pro život.

VZP odmítá moderní léčbu rakoviny. Senátoři budou řešit petici 150 tisíc lidí
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

ParlamentníListy.cz, které se kauze soudobě věnují, už opakovaně upozornily na to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítá spolupracovat s pražským Protonovým centrem. To nabízí léčbu pacientům s rakovinou a to formou protonového záření, které je mnohem šetrnější, než dosud užívaná klasická léčba.

Pražské centrum je v současné době nejmodernějším zařízením svého druhu na světě, jenže VZP odmítá svým klientům v tomto zařízení léčbu proplácet. Argumentuje tím, že pražské centrum je mnohem dražší, než podobné zařízení v Mnichově. Protonové centrum v Praze to ale odmítá a opakovaně uvádí, že nabízí ceny srovnatelné nebo i nižší.

VZP jedná iracionálně

Před časem proto vznikla petice Hlas pro život, která požaduje, aby VZP začala svým klientům v pražském centru náklady proplácet a umožnila tak moderní a efektivní léčbu. Petici s podpisy téměř sto padesáti tisíci občanů ve čtvrtek iniciátoři Hlasu pro život předali do rukou předsedy petičního výboru Senátu Marcela Chládka a místopředsedy horní komory Přemysla Sobotky. Rovněž vznesli požadavek, aby došlo k uspořádání veřejného projednávání petice na půdě Senátu.

„Pro petenty není skutečnou podstatou sporu proč, kdy a za jakých okolností vzniklo Protonové centrum v Praze. Skutečnou podstatou pro petenty je, že existuje analýza odborníků z Institute of Health Economics and Technology Assessment, potvrzující významnou ekonomickou výhodnost protonové terapie ve srovnání s dosavadními způsoby léčby za pomoci fotonového záření a chemoterapie, nemluvě o lékařských výhodách léčby,“ řekl iniciátor Hlasu pro život František Matějka.

Podle jeho slov neexistují racionální odborné nebo ekonomické důvody k tomu, aby k nezařazení protonové léčby do systému veřejného zdravotního pojištění nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …