Vagina vládla oslavám, prezident byl zhanoben! Rozčarování vládního zástupce Romů Tišera

19.11.2014 9:02

Prezident Zeman přeložil název ruské kapely Pussy Riot, udělala se z toho obrovská aféra a úplně to zkazilo oslavy výročí 17. listopadu 1989. Takhle mluví o nedávných událostech člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer. Hanobit prezidenta je podle něj zcela nemístné.

Vagina vládla oslavám, prezident byl zhanoben! Rozčarování vládního zástupce Romů Tišera
Foto: Archiv Štefana Tišera
Popisek: Člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer

„Loni či předloni byly oslavy výročí 17. listopadu úctyhodné, ale ty nedávné pětadvacáté se pro mě staly černou můrou. Všichni zapomněli na euforii z roku 1989 a začali se chovat jako stádo nedemokratických křiklounů," říká rozzlobený člen Rady pro národnostní menšiny a nedávný předseda proromské Strany rovných příležitostí Štefan Tišer. V Plzni kdysi zakládal Občanské fórum, ale z dneška je zhnusen.

Aféra kolem překladu

„Prezident Miloš Zeman přeložil správně část názvu ruské skupiny Pussy Riot a udělala se z toho obrovská aféra. On za to nemůže, že se ty holky pojmenovaly jako ženské genitálie, jako vaginy, jako kundy. Hlavně média na něj za to kydají kupy hnoje. No a oslavy se nesly přesně v tomhle duchu. Všichni zapomněli na zrod demokracie, všichni měli na transparentech něco s vaginou. Hrůza," podotýká.

„Vím, že má v demokracii každý právo na vlastní názor, ale tohle bylo prostě jen neslušné. Z oslav, kde se mělo hlavně hodnotit, co jsme dokázali, co se nepovedlo, se stala celopražská demonstrace urážející prezidenta. Všechny ty ideály šly vniveč. Prezident Zeman byl vždycky přímočarý a lidé to věděli, už když ho volili. Hlásal, že je pro spodních deset milionů, a vezměte si, kolik lidí v Česku mluví sprostě. Většina. Politici vždy mluvili sprostě a budou, ale to nikomu až tak nevadí. Kolikrát hovořil třeba Miroslav Kalousek, když byl ministrem financí, jako žumpa. To nikoho neštvalo," doplňuje romský aktivista.

Pussy Riot jsou podle něj avantgardní umělkyně, ale zneuctily zákony své země. K tomu říká: „Jiná země, jiný mrav a je třeba se podle toho chovat. Nejde o žádné disidentky, politické vězeňkyně. Ty holky jsou nevycválané a mluví sprostě jako sedláci. Omlouvám se sedlákům. Ti alespoň něco dělají, osévají pole, sklízí úrodu. Tyhle holky jen hloupě provokují a někteří z nich dělají bůhvíco."

Odsouzení ruské agrese

Tišer však zabrání Krymu Ruskem a bratříčkování s Vladimirem Putinem odsuzuje: „Nepodporuji to, že Rusko napadá Ukrajinu a snaží se ji rozkouskovat. Ukrajina se po rozpadu SSSR stala nenásilnou formou normálním státem. Proto pozvání Putina do Česka v této rozvášněné době neschvaluji." Také ho trápí, jak se po komunálních volbách dostávají do místních zastupitelstev členové DSSS. „Xenofobie a rasismus se potichu rozlézají. Proto podporuji premiéra Bohuslava Sobotku, že se rázně postavil proti koalicím ČSSD s DSSS. Kdyby se tahle strana dostala do Parlamentu, byla by to hrůza. Na druhou stranu je dobře, že dnes za projevy rasismu padají vysoké tresty," soudí.

Stěžuje si, že když kdysi hovořil s předsedou DSSS Tomášem Vandasem, zvedla se proti němu vlna nevole, ale nikdo se podle něj nezabýval předmětem dialogu. „Tvrdě s ním nesouhlasím, ale chtěl jsem znát jeho stanoviska. Táta, bývalý vyšetřovatel na kriminálce, mě učil slušnosti. Vychovával mě k úctě k člověku, takže se, byť i s takovým demagogem, jako je Vandas, nebudu prát. A nemyslete si, že bych na to jako bývalý boxer neměl síly," dodává.

Nakonec si ještě postěžuje na hanobení prezidenta Miloše Zemana: „Zvolili jsme si ho. Proto jsem proti, že se na školách sundávají jeho portréty. Školy jsou státní či státem povolené a měly by si to uvědomit. Dostávají od státu nemalé dotace. To, že dají učitelé portrét Zemana pod stůl, považuji za hanobení hlavy státu a měly by za to padat tresty."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …