Vakcína Sputnik: Jedovatá slova Čechům z Bruselu. Půlka lidí se naštve. Možná

28.01.2021 12:25

ANKETA Bude se v České republice proti nemoci covid-19 očkovat i ruskou vakcínou Sputnik V? Návrh, který některé překvapil, v médiích prezentoval exministr zdravotnictví, epidemiolog a premiérův poradce Roman Prymula. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda by nákup anticovidové vakcíny v Moskvě podpořili. Svérázně se k věci postavil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Ano. Prioritně jí budou očkováni voliči ANO, ČSSD a SPD. Přeji hodně štěstí," sdělil.

Vakcína Sputnik: Jedovatá slova Čechům z Bruselu. Půlka lidí se naštve. Možná
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zmatky kolem očkování proti covidu v posledních dnech nabírají obrátky. Od komplikací se spuštěním registračního systému až po zveřejněné a následně popřené oficiální vyjádření resortu zdravotnictví o doporučeních pozastavit vakcinaci v první dávce.

Výpadky s dodávkou očkovací látky proti nemoci covid-19 trvají už několik týdnů. Mluví se o tom, že situaci zpočátku podcenila Evropská unie se svou pozdní a údajně špatnou centrální objednávkou. 

S návrhem řešení současného výpadku dodávek vakcín západní produkce přišel epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj by nebylo od věci se inspirovat Maďarskem a mimo oficiální unijní cestu si zajistit dodávku ruské vakcíny Sputnik V.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

ParlamentníListy.cz se obrátily na české politiky napříč celou scénou s dotazem, zda by objednávka a aplikace ruského Sputniku mohla aktuální situaci vyřešit.

„Nevím, jestli je Sputnik u nás či v Evropě dostatečně certifikován. Moc toho, obávám se, nevyřešíme a uvolnění (vládních opatření, pozn. red.) nebude,“ řekl redakci poslanec a čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Prymulův návrh podpořil poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Povinností politiků je zajistit dostatečné množství účinné vakcíny za co nejlepší cenu, a to bez ohledu na to, kdo je té vakcíny výrobcem. Viry totiž na politické preference neberou žádné ohledy,“ míní Foldyna.

„Pokud se na tom shodují zodpovědní epidemiologové a odborníci na vakcíny, nemám s tím osobně problém. Ostatně stejné otázky v úterý zaznívaly i na slyšení v Evropském parlamentu,“ uvedl místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Otázka původu vakcíny není důležitá ani podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera. „Ač jsem člověk, který se nechce nechat očkovat, na věc se dívám optikou, že je podstatné, co vakcína obsahuje, co umí, jakou má účinnost, jaké má potenciální vedlejší účinky a nikoliv, kde byla vytvořena. Koronavir nás všechny, na celé planetě, posadil na zadek. Jestli ani to nepomůže, abychom se úměrně tomu začali chovat, není nám pomoci,“ řekl redakci.

Naproti tomu zcela proti úvahám o možnosti užití ruské vakcíny je místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský, který reagoval poněkud sarkasticky. „Ano. Prioritně jí budou očkováni voliči ANO, ČSSD a SPD. Přeji hodně štěstí,“ uvedl.

„V úterý jsme toto téma chtěli jako Trikolóra otevřít v Parlamentu. Ať Státní úřad pro kontrolu léčiv rozhodne, které vakcíny splňují naše zdravotní standardy a které ne, a neplete se do toho politika,“ má jasno předseda Trikolóry a poslanec Václav Klaus.

Podle lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka by měli rozhodnout experti. „To musí posoudit odborníci a ministerstvo zdravotnictví. Důležitá je účinnost a bezpečnost vakcín,“ má jasno Bělobrádek.

„Nemám problém s tím, aby se používala jakákoli bezpečná vakcína, která je registrována,“ řekl PL šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Romana Prymulu za návrh užití ruské vakcíny ocenil místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip. „Jsem rád, že i profesor Prymula zastává stanovisko, které jsem už na začátku ledna prosazoval,“ uvedl.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

„Pokud nebude Sputnik V mít odpovídající certifikaci, tak jsou takové úvahy pouze spekulacemi,“ myslí si poslanec ČSSD a lékař Jiří Běhounek.

Podobně to vidí i poslankyně ANO Barbora Kořanová. „Pokud si to pan profesor myslí, tak ať to navrhne odpovědným místům, musí o tom rozhodnout vláda. Pro mne jsou nyní relevantní jen vakcíny od společností, které jsou registrovány Evropskou unií a prošly jejími testy,“ řekla redakci.

„Hnutí SPD prosazuje dobrovolné očkování. Odmítáme diskriminaci těch, co se nechtějí nechat očkovat. Těm, co se chtějí nechat očkovat, by měl být umožněn rychlý a bezpečný výběr vakcíny. Každý nákup léků či vakcín by měl mít jedno pravidlo, a to nakupovat to nejlepší za nejlepší cenu bez ohledu, zda to prodává Američan nebo Rus, takže pokud Sputnik je stejně dobrý, ne-li lepší než Pfizer, nechápu, proč už ho vláda dávno nezajistila,“ reagoval místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Poslanec ČSSD Antonín Staněk uvádí, že podle jeho informací obdržela Evropská léková agentura až v těchto dnech žádost o schválení ruské vakcíny. „To znamená, že se schválením pro EU se nedá počítat dříve než na přelomu února a března, a to v nejlepším případě. Dalším problémem jsou slíbené velké dodávky Sputniku do Brazílie, Egypta a Indie, které se ale začaly sotva realizovat. Obávám se proto, že nás Sputnik nezachrání, protože nedorazí dříve, než se naplno rozjedou dodávky ostatních vakcín od Pfizeru, Moderny či AstraZenecy,“ uvedl Staněk.

„Podmiňovat nákup vakcín, a zvláště pak za situace, kdy jich je na trhu nedostatek, tím, že nesmějí pocházet z ‚nevhodných‘ zemí, je projevem pokročilé politické idiocie. Vakcína nemá ideologii, je buď účinná, nebo neúčinná, dobrá, nebo špatná. Je to hanba, pokud to naši či unijní politici provozují. Na jednu stranu se zaklínají, že na každém životě záleží, a ve jménu téhle mantry svými opatřeními likvidují celé obory lidské činnosti. Na druhou stranu klidně nechávají lidi umírat kvůli nedostatku vakcín, protože z ideologických důvodů odmítají ty, které pocházejí z ‚nevhodných‘ zemí. Je to vrcholné pokrytectví, ba přímo zločin,“ je si jistá poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …