Ve STANu tutlali skandál. Jejich kandidát v pracovní době zesměšňoval Babiše vtipem o Židech. Sám měl přitom na starost synagogu

23.09.2020 14:04

Politické hnutí Starostové a nezávislí vyslalo do senátního boje ve středočeském Kolíně ředitele tamní knihovny. Šedesátiletý Pavel Kárník má za sebou přes deset let v politice v dresu několika politických seskupení. Osobně se těší podpoře ze strany místního starosty Kašpara i předsedy hnutí Víta Rakušana. Oba také velmi dobře vědí o jeho velkém skandálu, vypuknuvšího před čtyřmi lety. O co šlo? Na to naší redakci odpověděly dva zdroje, které na kauzu ostatně také upozornily.

Ve STANu tutlali skandál. Jejich kandidát v pracovní době zesměšňoval Babiše vtipem o Židech. Sám měl přitom na starost synagogu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostové a nezávislí (STAN) představili své kandidáty do komunálních voleb

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí
Bývalý předseda TOP 09 v Kolíně Pavel Kárník zveřejnil na svém profilu na facebooku v pracovní době ředitele knihovny karikaturu Andreje Babiše s komentářem. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by nešlo o karikaturu ztvárňující současného premiéra jako žebrajícího Žida v pozici jako vystřižené z goebbelsovské nacistické propagandy. 
 
Obrázek navíc pocházel z rasistického webu, který sama Federace židovských obcí označila za antisemitský. Pikantní na tom byl i fakt, že pod kolínskou knihovnu patří i slavná synagoga, o kterou v minulosti pečovala esa evropské židovské komunity. 
 
Na věc upozornil tehdejší člen TOP 09 a požádal Kárníka o omluvu všem potomkům obětí nacismu. Jak kandidát hnutí STAN do Senátu zareagoval? Zablokoval si na svém facebooku každého kritika, fotku v tichosti stáhl a dělal, že se nic nestalo. 
 
Svého zaměstnance podrželo i město Kolín v čele s Rakušanem a Michaelem Kašparem, který veřejně prohlásil: „Jsem přesvědčen, že pan ředitel má rozhodně velmi kladný vztah k židovské historii i současnosti. Nedokážu si představit, že by toto bylo nějakým špatným úmyslem.“ Nikomu z politiků STANu tehdy nevadilo, že si v pracovní době ředitel městské instituce stahuje na svůj profil obrázek z rasistického webu. Naopak, Kárník kandiduje za toto hnutí do horní komory Parlamentu. 
 
 

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Na skutečnost, že se správce synagogy nestydí propagovat veřejně protižidovské karikatury, upozornili i kolínští občané v zahraničí, zástupci akademické sféry, potomci obětí nacistické okupace nebo zástupci židovské obce. 
 
Po mnoha týdnech, kdy se do řešení vložil i ředitel Židovského muzea v Praze, zveřejnil Pavel Kárník text, ve kterém mírně naznačil slova omluvy. Rozhořčení dotčených pamětníků a jejich potomků ale nevyprchalo. A nyní, když objevili jméno Kárníka jako kandidáta hnutí STAN, hlásícího se k demokratickým tradicím naší minulosti, jsou překvapeni a rozhořčeni. 
 
„Nepřekvapilo mě, že Kárník chce kandidovat, ale byl jsem v šoku, že ho podporují Starostové a nezávislí, mající v programu demokratické hodnoty. Jak chce STAN vrátit důvěru v demokracii, když si přejí, aby jejich senátorem byl takový člověk? Pokud myslí program svobody a demokracie vážně, musí okamžitě stáhnout jeho kandidaturu,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z těch, který na Kárníkovo chování před čtyřmi lety upozornil. 
 
V Kolíně se o lukrativní senátorský post utká jedenáct kandidátů: Igor Karen, Pavel Kárník, Tomáš Klinecký, Ivanka Kohoutová, Cyril Koky, Karel Otava, Jiří Otta, Martin Škorpík, Emilie Třísková, Michal Zapletal a Petr Žantovský. Volby, které provází minimální zájem voličů, se uskuteční 2. a 3. října.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …