Ve STANu tutlali skandál. Jejich kandidát v pracovní době zesměšňoval Babiše vtipem o Židech. Sám měl přitom na starost synagogu

23.09.2020 14:04

Politické hnutí Starostové a nezávislí vyslalo do senátního boje ve středočeském Kolíně ředitele tamní knihovny. Šedesátiletý Pavel Kárník má za sebou přes deset let v politice v dresu několika politických seskupení. Osobně se těší podpoře ze strany místního starosty Kašpara i předsedy hnutí Víta Rakušana. Oba také velmi dobře vědí o jeho velkém skandálu, vypuknuvšího před čtyřmi lety. O co šlo? Na to naší redakci odpověděly dva zdroje, které na kauzu ostatně také upozornily.

Ve STANu tutlali skandál. Jejich kandidát v pracovní době zesměšňoval Babiše vtipem o Židech. Sám měl přitom na starost synagogu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostové a nezávislí (STAN) představili své kandidáty do komunálních voleb

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí
Bývalý předseda TOP 09 v Kolíně Pavel Kárník zveřejnil na svém profilu na facebooku v pracovní době ředitele knihovny karikaturu Andreje Babiše s komentářem. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by nešlo o karikaturu ztvárňující současného premiéra jako žebrajícího Žida v pozici jako vystřižené z goebbelsovské nacistické propagandy. 
 
Obrázek navíc pocházel z rasistického webu, který sama Federace židovských obcí označila za antisemitský. Pikantní na tom byl i fakt, že pod kolínskou knihovnu patří i slavná synagoga, o kterou v minulosti pečovala esa evropské židovské komunity. 
 
Na věc upozornil tehdejší člen TOP 09 a požádal Kárníka o omluvu všem potomkům obětí nacismu. Jak kandidát hnutí STAN do Senátu zareagoval? Zablokoval si na svém facebooku každého kritika, fotku v tichosti stáhl a dělal, že se nic nestalo. 
 
Svého zaměstnance podrželo i město Kolín v čele s Rakušanem a Michaelem Kašparem, který veřejně prohlásil: „Jsem přesvědčen, že pan ředitel má rozhodně velmi kladný vztah k židovské historii i současnosti. Nedokážu si představit, že by toto bylo nějakým špatným úmyslem.“ Nikomu z politiků STANu tehdy nevadilo, že si v pracovní době ředitel městské instituce stahuje na svůj profil obrázek z rasistického webu. Naopak, Kárník kandiduje za toto hnutí do horní komory Parlamentu. 
 
 

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
Na skutečnost, že se správce synagogy nestydí propagovat veřejně protižidovské karikatury, upozornili i kolínští občané v zahraničí, zástupci akademické sféry, potomci obětí nacistické okupace nebo zástupci židovské obce. 
 
Po mnoha týdnech, kdy se do řešení vložil i ředitel Židovského muzea v Praze, zveřejnil Pavel Kárník text, ve kterém mírně naznačil slova omluvy. Rozhořčení dotčených pamětníků a jejich potomků ale nevyprchalo. A nyní, když objevili jméno Kárníka jako kandidáta hnutí STAN, hlásícího se k demokratickým tradicím naší minulosti, jsou překvapeni a rozhořčeni. 
 
„Nepřekvapilo mě, že Kárník chce kandidovat, ale byl jsem v šoku, že ho podporují Starostové a nezávislí, mající v programu demokratické hodnoty. Jak chce STAN vrátit důvěru v demokracii, když si přejí, aby jejich senátorem byl takový člověk? Pokud myslí program svobody a demokracie vážně, musí okamžitě stáhnout jeho kandidaturu,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z těch, který na Kárníkovo chování před čtyřmi lety upozornil. 
 
V Kolíně se o lukrativní senátorský post utká jedenáct kandidátů: Igor Karen, Pavel Kárník, Tomáš Klinecký, Ivanka Kohoutová, Cyril Koky, Karel Otava, Jiří Otta, Martin Škorpík, Emilie Třísková, Michal Zapletal a Petr Žantovský. Volby, které provází minimální zájem voličů, se uskuteční 2. a 3. října.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…