Véčka možná stáhnou ministry, stranické grémium čeká rozhodující hlasování

03.04.2012 16:37

Věci veřejné by mohly na základě hlasování úterního grémia strany stáhnout ministry z vlády. Houstnoucí atmosféru na jednání grémia nejmenší vládní partaje popsal ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj blízký vedení Véček. V tuto chvíli se grémium složené z předsednictva, vedení krajských organizací a ministrů za VV chystá k hlasování. Po něm bude definitivně jasno, zda se nejmenší vládní strana vzdá svých ministerských křesel a bude vládu pouze podporovat.

Véčka možná stáhnou ministry, stranické grémium čeká rozhodující hlasování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Rozhodování o tom, zda VV kanbinet opustí, probíhají od úterního rána. Pro variantu stažení ministrů a další jednání s koaličními partnerty, jak vlastně pokračovat po ztrátě vzájemné důvěry dále, se měla vyslovit i část nejužšího vedení strany včetně šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty a lídra VV Radka Johna. Ti svým razantním postojem podporují místopředsedu Tomáše Jarolíma, informoval ParlamentníListy.cz dobře informovaný zdroj.

Jakýsi vnitřní rozkol nad touto otázkou nastartovala poslední zveřejněná nahrávka nezařazené poslankyně Kristýny Kočí, ze které vyplývá, že koaliční partneři VV, tedy ODS a TOP 09, uvažovali o pomoci těm poslanců, kteří chtěli VV „rozložit". Koaliční partneři však podobná nařčení jednoznačně odmítají a vyčkávají, jak se situace v nejmenší vládní straně vyvine.

Proti odchodu z kabinetu mají být naopak vicepremiérka Karolína Peake a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Stejně tak i poslanec Petr Skokan. Zdroj naopak nepotvrdil informaci, podle níž měl předseda Radek john nabídnout svou funkci k dispozici. To ostatně John potvrdil už dříve médiím.

Stažení ministrů za VV z kabinetu Petra Nečase je podle zdroje správným krokem a nabízí prostor k vyjednávání s koaličními partnery, jak vlastně pokračovat dál. Podle nejmenovaných členů VV, kteří jsou proti opuštění vládních křesel, ale vše dopadne stejně jako v případě demise ministra školství Dobeše. "Když odstoupil, všude se začalo psát, že to bylo pozdě, neměl už jinou šanci a podobně. Stejné by to bylo i v případě odchodu všech našich ministrů. Média by si nás dala k snídani," nechal se slyšet vysoce postavený člen strany, který si nepřál být jmenován.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…