Video odhaluje skutečný průběh šarvátky na akci Madeleine Albrightové

25.10.2012 9:35

Kolem akce, na které měla údajně podle některých médií skupina protestujících nadávat Madeleine Albrightové, se vyrojila řada spekulací a zavádějících tvrzení. ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, jak se celá akce seběhla. Dokladuje to navíc i přiložený videozáznam.

Video odhaluje skutečný průběh šarvátky na akci Madeleine Albrightové
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

Členové sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, kteří dlouhodobě upozorňují na porušování základních lidských práv v této jihosrbské provincii, chtěli někdejší ministryni zahraničí USA vyjádřit svůj negativní postoj vůči její tehdejší balkánské politice, která vyvrcholila bombardováním civilních cílů v Jugoslávii a to včetně nemocnic či škol.

Dokumentarista Václav Dvořák během autogramiády věnoval Madeleine Albrightové DVD se svým filmem Uloupené Kosovo, na což se prý exministryně zahraničí USA ještě vstřícně usmívala. Když však viděla plakáty, které zobrazovaly důsledky její zahraniční politiky, tedy umírající srbské děti, kontroverzní obchody s kosovskou telekomunikační společností IPCO nebo etnické čistky na Srbech v Chorvatsku, dovedlo ji to k nepříčetnosti. Členové sdružení totiž chtěli na plakáty také její autogram, neboť i to je podle nich její dílo, stejně jako nová kniha, kterou představovala.


Dvořák: Potyčku vyvolala sama Albrightová a její doprovod

Madeleine Albrightová podle Dvořáka neunesla tíhu argumentů. „V té chvíli nás fyzicky napadla amatérská ochranka toho knihkupectví, Albrightová na nás začala hystericky křičet ‚get out, get out!‘ a nakladatel, který ji tam doprovázel, z toho byl úplně na nervy a chtěl se se mnou prát,“ popisuje dokumentarista průběh incidentu, z čehož je zřejmé, že potyčku nevyvolali protestující, ale naopak sama Albrightová a její doprovod. Americká politička s českým původem prý navíc začala plakáty okamžitě trhat na kousky.

„Přitom na nás řvala, že my jsme váleční zločinci. To je úplně postavené na hlavu. Její reakce mě hrozně překvapila. My jsme tam přišli slušně, dal jsem jí darem film, který jsem v Kosovu natočil, a chtěli jsme jen, aby nám podepsala plakáty, kde bylo ve fotografiích zdůrazněné její dílo. Ať už jde o uloupené Kosovo, které bylo za pomoci bombardování a agrese NATO věnováno narkomafii, nebo firmu IPCO, na které si Albrightová namastila kapsu,“ komentuje Václav Dvořák pro ParlamentníListy.cz.

Bývalá šéfka americké diplomacie si podle něho asi myslí, že ji v Praze všichni milují a ani v nejmenším neočekávala, že by ji tu někdo konfrontoval s dopady její tehdejší politiky. V místě prý byla i řada lidí, která na expolitičku pokřikovali, že je krvavá bába. Albrightové se totiž prakticky po celém Balkáně mezi Srby přezdívá „balkánská řeznice“.

Prý to bylo nevhodné, podepisovala svoji knihu

„Ta amatérské ochranka z Paláce knih s námi zacházela hrozně a chování samotné Madeleine Albrightové bylo zarážející. Takhle se přece diplomat nemůže vůbec chovat. Jestli tento člověk řídil americkou diplomacii, tak se vůbec nedivím, že nadělala takové zločiny, to při její mentální úrovni ani jinak být nemůže,“ dodává Dvořák s tím, že ochranka dokonce jejich fotografku srazila na zem. Ta na ně následně jela podat trestní oznámení.

Podle politologa Jiřího Pehe byla taková akce vzhledem k místu a důvodu setkání nevhodná. „Dle mého soudu je především neadekvátní a neslušné, když politik tohoto kalibru někam přijde a podepisuje svoji knihu, tak že si to lidé spletou s nějakou příležitostí jít demonstrovat. V demokratické společnosti jsou různá fóra, na kterých se dá různým způsobem protestovat a demonstrovat a patří k nějakému kánonu slušnosti, když Madeleine Albrightová, ať už si o ní politici myslí cokoliv, podepisuje knihu, které se toho tématu vůbec netýká, tak tam vtrhnou takovou vřavu,“ míní Pehe.

Vzhledem k tomu, že v Paláci knih expolitička podepisovala knihu na jiné téma, podle politologa byly spojeny dvě věci, které k sobě nepatří. Jak ale mají lidé takto světoznámé političce, které se zúčastňuje pouze pečlivě vybraných akcí, sdělit, že s jejími činy nesouhlasí?

„Šlo o spontánní akci, nemohli jsme mlčet"

„Pokud chtěli projevit svůj názor, mohli si včas zarezervovat před knihkupectvím veřejné prostranství a mohli tam stát s transparenty a skandovat a dělat cokoli, co k demokracii patří,“ dodává Pehe.

Jeho výkladu ale zcela oponuje vyjádření poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD), který byl svědkem celé události. „To nebyla žádná organizovaná skupina a týdny předem domlouvaná akce. Lidé se prostě náhodně prostřednictvím Facebooku sešli. Já jsem vystoupil z taxíku a viděl jsem, že tam stojí, tak jsem si k nim stoupnul. Byl to spontánní protest lidí, kteří se zajímají o politiku a nesouhlasí s tím, co Albrightová na Balkáně udělala,“ popisuje poslanec.

„Ona teď ty své činy ještě stvrzuje tím, že na tom vydělává miliony, krvavé miliony dolarů. V Praze podepisovala nějakou knihu a lidem bylo řečeno, že podepíše pouze tu jednu knihu, kterou si tam koupí. Nepodepisovala svoje fotky, kartičky nebo knihu, kterou byste si přinesl z domu. Ne. Vy jste si musel koupit tu knihu. I v tomhle je byznys bez jakéhokoli pocitu emoce,“ kritizuje Foldyna v reakci pro ParlametníListy.cz.

Kdo dělá takovou politiku, musí s těmito protesty počítat

Jediné emoce podle něho dala najevo, když viděla lidi, kteří tam stáli s plakáty, a křičela na ně, aby šli pryč. „Já jsem se v tu chvíli ptal, proč se za to teď stydí, když ji nevadilo tu politiku takhle dělat a třeba s Hashimem Thacim se fotit,“ podivuje se Jaroslav Foldyna a dodává, že tam žádné vulgární urážky neslyšel, ale pokud prý něco padlo, šlo o vliv emocí, protože člověk, který je o dané problematice informován a vidí arogantní chování Albrightové, nelze se mu prý divit.

„Na tohle si ale musí zvykat, když dělá takovou politiku, jakou dělá, musí si zvyknout, že existují lidé, kteří mají jiný pohled na to, že prostě nelze vybombardovat národ a ukrást, co se dá. S tím se nemůžeme smířit, to po nás nemůže nikdo chtít,“ naštval se v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz.

Vydavatel: Měli to připravené, chtěli rozruch, ale Albrightová zůstala v klidu

Richard Klíčník z nakladatelství Argo, který Albrightovou doprovázel, přichází na serveru Lidovky.cz s poněkud jinou verzí incidentu. Podle něj se jednalo o promyšlenou akci aktivistů, kteří se nebáli ani fyzického napadání.

„Jednalo se o prosrbské aktivisty, měli vyrobené plakáty a letáky, vázající se ke konfliktu na Balkáně,“ uvedl pro Lidové noviny. Bylo prý znát, že přišli s úmyslem vyprovokovat akci. „Měli s sebou pana poslance Foldynu z ČSSD jako takového „náhodného svědka“.

Aktivisté podle něj přišli jako normální hosté, jenže pak vytáhli plakáty a začali je strkat před obličej Madeleine Albrightové. „Dokonce jí začali hrozit pěstmi, natahovali se přes stůl. Tomu jsme naštěstí zabránili,“ popisuje zaměstnanec nakladatelství.  „Když jsem je uklidnil, nastoupila slečna s jedním mladíkem a začali to natáčet. Když jsem bránil natáčení a dával jí ruku před objektiv, začala do mě kopat a křičet „nenapadejte mě,“ líčí.

Odmítá tvrzení, že by jako první zaútočila sama Albrightová. „Zachovala chladnou tvář, byla profesionální. Nechtěla ani opustit místnost,“ ujišťuje. Později prý jen organizátorům řekla, že nechápe, proč se něco takového stalo zrovna na autogramiádě knihy, ukazující Československo v padesátých letech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …