Vláda zůstává. I s ještěrem Kalouskem, pochválil Bárta ministra

18.07.2012 23:09

Hlasování o nedůvěře vlády dopadlo dle očekávání. Po téměř osmi hodinách diskuzí došlo na hlasování. Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 89 poslanců, proti bylo také 89 a nepřítomno nebo omluveno bylo 22 poslanců. I kdyby měla opozice o jednoho poslance více, nepomohlo by to protože v případě hlasování o nedůvěře vládě je zapotřebí, aby se pro nedůvěru vyslovilo 101 poslanců.

Vláda zůstává. I s ještěrem Kalouskem, pochválil Bárta ministra
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Před závěrečným hlasováním se spustila smršť dvouminutových faktických poznámek. „Jsem rád, že vylezl také ještěr Kalousek,“ prohlásil například Vít Bárta (Nezařazený, dříve VV).

Ke konci jednání se shádala i opozice mezi sebou

Nečekaně se do sebe navzájem pustila opozice. Předseda ČSSD se pustil do Věcí veřejných, že uzavřely komplot s ODS a TOP09. „Vy jste o nás vypustili tolik lží, že to s vámi prostě nešlo,“ kontroval předseda Věcí veřejných Radek John. Připomněl, že Věci Veřejné daly ty výroky k soudu. Jak řekl, ČSSD navrhla mimosoudní dohodu. „Tu teď protahujete, máte čas do 8. srpna,“ řekl John. Pak, jak uvedl, bude soud pokračovat.


„Doufám, že při rychlosti dnešních soudů neskončí ten soud dřív, než Věci veřejné,“ řekl Robin Bohnisch (ČSSD). To David Kádner (VV) připomněl dokonce seznam některých nadávek, jimiž se politici častovali.

Koalice si své názory vždy prohlasuje a opozici neprojede jediný návrh, stěžovali si poslanci opozice

Vladimír Koníček (KSČM) pro změnu koalici připomněl, že když podá nějaký návrh ona, tak si to vždycky prohlasuje. Podá-li však sebenevinnější návrh opozice, je bez diskuze zamítnut. „Je to cesta do pekel,“ konstatoval.

Anketa

Jste rádi, že vláda P. Nečase pokračuje?

6%
90%
hlasovalo: 764 lidí

„Není to zbytečné hlasování,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD.  Jak řekl, kdyby 10 poslanců ODS přišlo ráno za premiérem s tím, že vládu nepodpoří, zůstane-li v ní Miroslav Kalousek, ke hlasování by vůbec nemuselo dojít.

Podle Stanislava Grospiče (KSČM) znamenaly 2 roky co uběhly od jmenování vlády Petra Nečase znamenaly výrazný posun a přinesly nenápadný dárek.

První byl podle něj nový občanský zákoník a druhé jsou církevní restituce. V obou případech jde podle něj o prolomení Benešových dekretů. Otevírá to prý možnosti ke zpochybnění právní kontinuity České republiky. Koníček varoval před příchodem druhé vlny hospodářské krize, což znamená i snížení mezinárodního postavení ČR. „Ani 1. republika si nedovolila zpochybnit kontinuitu právního řádu,“ hřímal Koníček. Právě toho se podle něj dopustil kabinet Petra Nečase.

Vláda se chová jako mafie a důvěru si nezaslouží

Na závěr vystoupil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který připomněl, že jen málo členů vlády se zúčastnilo diskuze. „Zajímalo by mě vystoupení ministryně kultury. Měla by být více, než jenom nárazníkem na církevní restituce,“ řekl mimo jiné Zaorálek. Nový ministr spravedlnosti má podle něj také dobré komunikační schopnosti, „proto mě také překvapuje, že se k tomu nevyjádřil, konstatoval Zaorálek s tím, že vyslovení nedůvěry patří právě vládě. „Tato vláda se nechová se jako vláda, ale jako státní mafie. A taková si důvěru nezaslouží, zahřímal Zaorálek nakonec.

Při hlasování o vyslovení nedůvěry vládnímu kabinetu se hlasuje po jménech. Každý poslanec tak vstane a řekne, zda je pro návrh či proti němu. Jiná forma podle jednacího řádu sněmovny není přípustná. Hlasuje se podle abecedy a začíná se hlasovat od poslance, který je vybrán losem. Tentokrát se začalo hlasovat od vylosovaného posledního 200 poslance Václava Zemka (CSSD).



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …