Vondra vykládá, kdo ho prý ničil. A kdo jeho pád slavil šampusem

03.12.2012 10:36

Alexandr Vondra opouští po dvou a půl letech místo v čele resortu obrany. Odchází s vědomím, že po jeho rezignační tiskovce bouchalo šampaňské na adresách severočeských prominentů ODS. Kromě tamních bossů se musejí radovat i ti bývalí novináři, kteří pracovali na jeho diskreditaci. Za všechny jmenuje Davida Hluštíka, někdejšího poradce exministra Martina Bartáka.

Vondra vykládá, kdo ho prý ničil. A kdo jeho pád slavil šampusem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Rezignaci na post ministra obrany vysvětlil Alexandr Vondra tím, že ztratil důvěru voličů. To se projevilo v senátních volbách, v nichž křeslo v horní komoře parlamentu obhájit nedokázal. Šel do nich se zátěží kauzy ProMoPro, která ho začala oslabovat už po necelém půlroce v čele resortu. V rozhovoru pro Lidové noviny hovoří otevřeně o tom, pro koho byl jeho konec důvodem k oslavám.

Že se nad jeho politickou kariérou smráká, tušil Alexandr Vondra už před senátními volbami. Neposlechl hlasy ze svého okolí, které ho zrazovaly od toho, aby v nich znovu kandidoval. „Já jim říkal, že to není fér, že by si každý politik měl ve volbách demokratický mandát otestovat. Ale věděl jsem, že pokud neuspěju, tak se má pozice oslabí,“ vysvětluje Alexandr Vondra pro Lidové noviny, proč se pustil do předem ztraceného boje.

Někteří borci ODS na severu si oddechli

Z porážky se rozhodl vyvodit závěr nekandidovat na Kongresu ODS na místopředsedu strany. „Kdybych senátní křeslo obhájil, tak bych se o místo ve vedení strany bezpochyby ucházel. Sice by z toho někteří borci na severu radost neměli, ale šel bych do toho. Řekl bych, že v Ústí a Chomutově se na některých adresách po mé rezignační tiskovce otvíralo šampaňské,“ poukazuje na to, že podporu regionu, za nějž byl místopředsedou, rozhodně necítil.

Nepopírá, že má na mysli adresy místních mocných mužů Patrika Oulického a Alexandra Nováka. „Samozřejmě jde o lidi navázané na Oulického a Nováka. Já jsem do Senátu neprošel, ale měl jsem alespoň 17,5 procenta na Litoměřicku v těžce venkovském kraji. A kolik máme v Chomutově a v Ústí v krajských volbách? Pět, maximálně deset procent,“ míní Vondra, že by tamní vlivní občanští demokraté měli z volebního neúspěchu neprodleně vyvodit důsledky.

Podivná platba měla finančně-analytickému útvaru vyskočit o rok dříve

O tom, že měl nepřátele i jinde, svědčí podle něj podivnosti kolem kauzy ProMoPro. Vše kolem financování prošlo běžnými schvalovacími procedurami včetně Fischerovy vlády, která v půli českého předsednictví nahradila Topolánkovu. Nikdo nic nezpochybňoval. Pak ale přišel jako nový ministr obrany Nečasovy vlády, začal dělat změny a Ministerstvo financí poslalo kvůli předsednictví kontrolu na Úřad vlády, kde se ale nic nenašlo.

„Pak najednou FAÚ objevil někde nějakou částku. Ta podle zákona o praní špinavých peněz, pokud by byla záhadná – a transfer 120 nebo kolik milionů je skutečně podivný – měla v tom jejich online systému vyskočit rok předtím. Ale vyskočila někdy v říjnu, listopadu 2010. Proč až takhle pozdě?“ dává Alexandr Vondra jasně najevo, že mu kdosi začal jít po krku až poté, co odstartoval změny na Ministerstvu obrany.

Mediální poradce exministra Bartáka se v diskreditaci činil

V té souvislosti upozorňuje na lidi, kteří zásobovali média informacemi, jež ho měly poškodit. „To někde sedí pár bývalých novinářů, kteří už v novinách z nějakých důvodů dávno nejsou, můžou se jmenovat David Hluštík a podobně, někde v Praze mají kancelář, k dispozici rozpočet, nevím od koho, a na plný úvazek diskreditují vybraného člověka,“ jmenuje Alexandr Vondra bývalého redaktora Blesku a Lidových novin, jenž byl posléze mediálním poradcem exministra obrany Martina Bartáka, jemuž Vondrovy kroky na ministerstvu také nijak neprospěly.

Vondrova odchodu z čela resortu zalitovali jak prezident Václav Klaus, tak premiér Petr Nečas, který ho dokonce označil za nejkompetentnějšího ministra obrany v historii České republiky. Slov chvály se dočkal i od bývalého spolustraníka. „Jeho misi na Ministerstvu obrany vnímám pozitivně. Myslím, že měl naprosto jasno v tom, jak velkou daň zaplatí za otevřený střet s ‚medúzou‘. V tomto ohledu byl jediným ministrem ODS na svém místě,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec Jihočechů 2012 Michal Doktor.

Nebál se jít do konfliktu s Kalouskem ani Omnipolem

„Začal konečně zavádět pořádek do armádních zakázek a nebál se jít do konfliktu s Kalouskem a Omnipolem. Výrazně vylepšil naše postavení u USA a v NATO. Na mezinárodní úrovni a ve vztahu k EU velmi dobře hájil české zájmy a ve vojenských otázkách byl důvěryhodným partnerem. Nechal vypracovat moderní koncepci dlouhodobého rozvoje armády, kterou mu zničil ministr financí Kalousek,“ chválil pro ParlamentníListy.cz Vondru senátor SPOZ Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

V reakci na Vondrovu rezignaci přišel s oceněním jeho odborné kompetence i stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček, jenž mu vysekl poklonu i prohlášením, že ho ve funkci snad nahradí někdo přinejmenším stejně kvalitní. „Chci říci, že mi bylo ctí se s panem ministrem Vondrou politicky a odborně utkávat. Byl to ministr, který rozuměl resortu obrany,“ komentoval Jan Hamáček Vondrou oznámený odchod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …