Vynadal jsem Zaorálkovi! Ne, bylo to jinak. Babiš a ministr zahraničí nám rozkryli výstup, který včera viděli všichni, ale slyšet nebylo

11.05.2017 10:32

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pro ParlamentniListy.cz objasnili živelnou diskusi, která se mezi nimi v Poslanecké sněmovně včera během mimořádného jednání odehrála. K osobní výměně názorů došlo krátce potom, co Zaorálek obvinil Babiše z vydírání.

Vynadal jsem Zaorálkovi! Ne, bylo to jinak. Babiš a ministr zahraničí nám rozkryli výstup, který včera viděli všichni, ale slyšet nebylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr financí Andrej Babiš

Ve středu se poslanci sešli k mimořádné schůzi. Jejím tématem bylo zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým demokratickým institucím v souvislosti s kauzou korunových dluhopisů a s uniklými nahrávkami, které Babiše kompromitují. Nahrávky, které vynesl bývalý redaktor MF DNES Marek Přibil, naznačují, že Andrej Babiš využíval svá média k politickému boji, ač slíbil, že tak činit nebude. Další várka naznačuje, že by Babiš mohl získávat přístup do policejních živých kauz.  

Během včerejší bouřlivé diskuse došlo i na další obvinění. Lubomír Zaorálek totiž před Poslaneckou sněmovnou Babiše obvinil, že se ho ministr financí a šéf Agrofertu měl snažit vydírat. Babiš mu prý měl říci, že pokud dojde k jeho odvolání, tak politici teprve uvidí, jak on řídí média a co jeho média dokážou. Krátce po obvinění si ale Zaorálek k Babišovi ve sněmovně přisedl. Z televizního přenosu pak diváci mohli usoudit, že mezi oběma aktéry proběhla živá diskuse. Na jednom záběru ze sněmovny je patrné, jak Babiš zuřivě přehrabává papíry a gestikuluje. Na druhém je pak vidět, že Zaorálek sedí přímo vedle Babiše. Redakce PL se rozhodla oba aktéry oslovit, aby vysvětlili to, o čem diskutovali.

Anketa

Na stole jsou dle tisku tři scénáře. Který chcete?

hlasovalo: 10406 lidí

„Zaorálek lhal. Nic takového jsem nikdy neřekl (Babiš vyvrací Zaorálkova slova o vydírání – pozn. red.). Proto jsem mu vynadal. Nevěděl ani o mých odpovědích na otázky premiéra, které mi mimochodem nikdy nezaslal,“ sdělil Andrej Babiš ParlamentnímListům.cz prostřednictvím SMS zprávy. Babiš narážel na odpovědi na celkem 22 otázek poradců premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve kterých objasňuje své transakce týkající se aféry korunových dluhopisů.

„Bavili jsme se o dluhopisové kauze. O tom, co Andrej Babiš doložil, co podle nás nedoložil a na co on neodpověděl. On tvrdil, že všechno vyjasnil a já jsem mu dokazoval, že ne,“ sdělil na dotaz ParlamentníchListů.cz Lubomír Zaorálek.

Zdálo by se, že vzhledem k aktuálnímu vývoji to mezi Babišem a Zaorálkem vře. Situace je ale složitější. Na uniklé nahrávce se o Zaorálkovi Babiš zmiňuje nelichotivě a označuje ho za debila. Dříve se ale nechal slyšet, že Zaorálek je jedním ze sociálních demokratů, se kterým se komunikovat dá. „Lubomír Zaorálek je komunikativní, někdy až moc, ale já ho mám vlastně rád,“ uvedl 4. května Babiš o Zaorálkovi v rozhovoru pro Aktualne.cz. V rozhovoru dále zmiňuje, že by to měla být právě sociální demokracie, kdo by měl při případném odchodu Bohuslava Sobotky vybrat nového premiéra. Prezident Miloš Zeman již toto úterý sdělil, že by Zaorálka novým premiérem jmenoval.    

Emocionální vystupování Andreje Babiše se projevilo i na včerejším jednání koaliční rady. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) během něj ministr financí použil ,„novou pomůcku“. „Když se mu něco nelíbí, tak se to snaží překřičet a neposlouchat,“ sdělil Chovanec. Dvouhodinové jednání koaličních špiček pak podle čtvrtečního vydání deníku Právo neposunulo vývoj kolem aktuální vládní krize takřka nikam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …