Z Brna nedohlídnete, pane Fialo. Tady máte brýle, abyste viděl, co dělá ODS v Plzni

06.02.2022 13:06 | Kauza

Babiš je zloděj, okrádá republiku. Podobné, a ještě mnohem barvitější vzkazy byly vidět na transparentech, na sociálních sítích a během řady demonstrací. Důkazy sice chyběly, ale informace se šířily dál. Rozhodli jsme se podívat na dění v krajích, kde ANO rozhodně nevládne. Začínáme na Plzeňsku.

Z Brna nedohlídnete, pane Fialo. Tady máte brýle, abyste viděl, co dělá ODS v Plzni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Jurečko

Před volbami do Poslanecké sněmovny Plzeňský kraj uspořádal v Klatovech koncert jako poděkování pracujícím v první linii. To je jistě chvályhodná činnost, ale i ta by měla mít své jasné parametry.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
„My, zastupitelé kraje, jsme byli uvedeni v omyl, když nám bylo řečeno, že se jedná o charitativní akci,“ sdělil redakci předseda Klubu krajských zastupitelů ANO + nezávislí Petr Vanka.  Krajský úřad za koncert zaplatil víc než milion korun.

Částka v takové výši by ovšem musela být schválena dle Směrnice Rady Plzeňského kraje o zadávání veřejných zakázek. To se v tomto případě nestalo.

„Tady došlo k hrubému porušení, nebylo zrealizováno výběrové řízení na dodavatele, zakázka byla uměle rozdělena tak, aby ji mohl neoprávněně podepsat úředník Plzeňského kraje. O realizaci koncertu nerozhodla ani rada ani zastupitelstvo,“ popisuje Vanka.

Agitační Baxa

ODS využila této akce ke své předvolební agitaci, kdy mimo hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) se veřejně, jak na podiu, tak v pozdějších výstupech v médiích, prezentovali pouze jednička kandidátky ODS Martin Baxa a trojka na kandidátce ODS Rudolf Salvetr. V tomto případě se podle nejsilnějšího zastupitelského klubu v kraji jedná o jasné zneužití veřejných prostředků a jejich neoprávněné uvolnění.

„Celou záležitost považuji za závažnou chybu a na jednání 14. února budu požadovat podání vysvětlení od paní hejtmanky. Nejedná se o první podivnou praktiku a obejití platných předpisů ze strany vládnoucího vedení kraje. Můžeme se bavit o kumulaci funkcí, o střetu zájmů, o personálním obsazení důležitého a řídícího postu v nemocnicích kraje člověkem, který je veřejně označován za kmotra ODS,“ dodává Vanka.

To ale není jediné plýtvání veřejnými prostředky.

Jedna z PR investic političky ODS

„Zásadní věcí pro podporu mého názoru je ovšem dění okolo hejtmanky Ilony Mauritzové. Paní hejtmanka má tým 12 lidí, kteří se starají o mediální komunikaci, marketing a vnější vztahy. Přesto ještě využila služeb dvou externích dodavatelů na období od začátku roku do září 2021 (v říjnu byly volby). Jeden (sponzor ODS) měl smlouvu na dodání mediálních podkladů v oblasti osobního PR hejtmanky a strategického plánování komunikace kraje za 45 tisíc měsíčně (celkem 410.000 korun), druhý dělal Analýzu a propagaci Facebooku Plzeňského kraje za 49.610 korun měsíčně (celkem 396.880 korun) s ukončením opět v září před volbami. Načasování je přinejmenším podezřelé,“ doplňuje Vanka.

Dokumenty nabízíme jako součást textu.

Roman Jurečko

ParlamentníListy.cz zajímalo, jakým způsobem Vanka tyto věci v minulosti řešil se zástupkyní ODS v čele kraje.

„Z role opozice se k materiálům, které se týkají přímo úřadu nebo kanceláře hejtmanky, dostáváte velmi sporadicky. Až teď jsme se na základě celostátní kampaně vůči paní Schillerové zaměřili detailně na podobné způsoby v nižších patrech politiky,“ řekl redakci.

V té souvislosti je zajímavé stanovisko Pirátů.

Piráti už v říjnu upozornili na probíhající masivní vyvádění obecních majetků za stamiliony do akciové společnosti Vodárenská a Kanalizační a.s. Obce v okrese Plzeň-sever díky tomu přestávají mít kontrolu nad svou vodohospodářskou infrastrukturou a ztrácejí příjem do obecních pokladen za její pronájem.

„Alarmující je i to, že převod obecního majetku do akciové společnosti znamená pozbytí majetku ve prospěch akciovky v případě, že by z ní později chtěla obec vystoupit! Za vším stojí skupina starostů (převážně z ODS a ČSSD), kteří jsou v prokazatelném střetu zájmů a je evidentní, že jejich jednání směřuje k prospěchu osobnímu, nikoli veřejnému!“

Spory uvnitř koalice nakonec vedly Piráty k odchodu z vedení kraje.

Piráti v zastupitelstvu Plzeňského kraje totiž musí vypovědět koaliční smlouvu. Rozhodli tak členové krajského sdružení v hlasování. Nesouhlasí s tím, že ODS a TOP 09 protlačily do představenstva Klatovské nemocnice Romana Jurečka, označují ho za kmotra.

Jurečko, dříve vlivný člen ODS, je historicky spojován zejména s Jiřím Pospíšilem. To už ale dlouhé roky neplatí a Jurečko podle všech informací ParlamentníchListů.cz nemá zásadní vliv na republikové dění a perimetr působnosti omezil na západ Čech. Evidentně mu to stačí.

Vztahovat dění pouze na postavu Romana Jurečka prý ale není vhodné. 
 
„Problém byl nejen s panem Jurečkem, ale i se způsobem, jakým byly orgány všech nemocnic obsazeny,“ řekl v neděli ParlamentnímListům.cz Rudolf Špoták (Piráti), stále vedený jako náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí.
 
Další kousek z dílny ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…