Z exkluzivního výzkumu pro PL: Největší šance na předsedu KSČM mají Skála a Konečná. Téměř každého pátého Čecha zajímá dění týkající se komunistů

17.04.2018 14:51

K debaklu v loňských sněmovních volbách dovedly komunisty podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné, která bude za týden v Nymburku kandidovat na nejvyšší stranický post, statičnost, formalismus a rutinérství. KSČM musí podle ní mít znovu vize a jít za jejich prosazováním.

Z exkluzivního výzkumu pro PL: Největší šance na předsedu KSČM mají Skála a Konečná. Téměř každého pátého Čecha zajímá dění týkající se komunistů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Komunistický první máj v Brně

Do souboje s Vojtěchem Filipem, který dal svou funkci k dispozici po oznámení výsledků hlasování, jde s třetím nejvyšším počtem nominací. Zařadila se tak za dosavadního místopředsedu Josefa Skálu, který představuje radikálnější křídlo KSČM a je dlouhodobým Filipovým oponentem.

V rozhovoru s ČTK sedmatřicetiletá europoslankyně uvedla na dotaz, jak hodnotí dosavadní vedení, že nechce patřit k lidem, kteří kopají do těch, co je dostali tam, kde jsou. Poprvé ještě jako nestranička byla na kandidátce KSČM zvolena v roce 2002 do Sněmovny v jednadvaceti letech a prezentuje mladou tvář KSČM. „Vojtěcha Filipa si vážím. Jestli ostatní pociťují stejně jako já že je čas na změnu, však není jen v mých rukou,“ uvedla s tím, že komunisté se musejí naučit mít znovu vize a jít si za nimi.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

ParlamentníListy.cz v souvislosti s volbou předsedy KSČM zadaly u agentury Phoenix research exkluzivní výzkum, který ukázal, jak moc se Češi o dění kolem komunistů zajímají, stejně tak jsme nechali změřit možné šance na vítězství u jednotlivých stranických osobností.

Šance na vítězství?

Podle tohoto výzkumu, který agentura uskutečnila v dubnu letošního roku na vzorku více než tisíce respondentů, vyplývá, že reálnou šanci na nejvyšší stranický post má trojice Skála, Filip a Konečná. Současný místopředseda ÚV KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála získal 18 procent, europoslankyně Kateřina Konečná měla 16 procent a Vojtěch Filip pak zůstal těsně za ní s patnácti procenty.

Anketa

Koho byste vybrali do čela KSČM?

hlasovalo: 8328 lidí
O tom, že půjde o velmi vyrovnaný boj, vypovídá i řada rozhovorů, které ParlamentníListy.cz vedly se zástupci KSČM. Ti potvrdili, že pozice Vojtěcha Filipa je dlouhodobě pevná, ale podle těchto slov je na změnu ideální čas. Zejména pak poté, co KSČM u sněmovních voleb získala pouze 7,76 procenta, což představovalo 393 100 hlasů.

Další otázka, kterou agentura položila, byla zaměřena na vnímání dění kolem KSČM. Ta je přitom poslední týdny velmi skloňovanou partají, zejména díky možnému vyslovení podpory vládě Andreje Babiše. Vojtěchu Filipovi doposud nevadilo ani to, co předsedovi ANO, tedy případná spolupráce s Okamurovým SPD. Byla to přitom právě postava Tomia Okamury, kterou početná skupina v ANO odmítla jakkoli uznat. O dění v KSČM se podle šetření zajímá 24 procent respondentů, 49 procent zůstává vůči komunistům nezaujatými. Zbytek vyslovil odpověď „nevím“.

Ještě patrněji rozevřené nůžky odpovědí byly u dotazu na změnu ve vedení KSČM. To, že by k ní mělo dojít, míní hned 41 procent dotázaných, setrvalý stav potvrdilo 34 procent. Čtvrtina se nedokázala přiklonit ani k jedné z variant.

Změna ve vedení?

Výhody a nevýhody?

Pro Kateřinu Konečnou může hrát roli její mládí a jistá nedostupnost, když většinu času tráví v zahraničí. Na stranu druhou chce partaj přiblížit mladým a orientovat se i na sociální sítě. Vojtěch Filip, jak uvedly HN, „i přes bídný volební výsledek domluvil s premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem pro KSČM řadu parlamentních postů. Kromě toho se snaží vyměnit podporu pro Babišovu vládu za to, že premiér ustoupí komunistům v některých programových věcech“. Nevýhodou Vojtěcha Filipa je absolutní znalost, která už těžko zajistí nové hlasy. Pro řadu voličů může být přijatelným Josef Skála, který má ve straně respekt a vysoké zásluhy. Na straně druhé se může potýkat s tím, že i on se podílel na nevalných volebních výsledcích.

ZAUJALO VÁS V SOUVISLOSTI S OSOBNOSTMI KSČM:

Nejlepší scénář pro KSČM tak překvapivě nabídla sociální demokracie. Jedná se o takzvaný duel, kdy jsou ve vedení dvě tváře. V případě socdem jde o Jana Hamáčka a Jiřího Zimolu, v případě komunistů by šlo logicky o tandem Kateřiny Konečné a Josefa Skály.

Další z adeptů na post předsedy totiž podle měření nemají výraznější šance: Oldřich Duchoň, Leo Luzar a Stanislav Grospič získali pět procent, málo známý poslanec Daniel Pawlas čtyři procenta, Ivan Hrůza a Martin Juroška pouhé procento a asi nejmedializovanější tvář strany Zdeněk Ondráček skončila na devíti procentech. Jeho zvolení by KSČM ale zjevně přineslo více škody než užitku.

X. sjezd KSČM se uskuteční v sobotu 21. dubna v Nymburce. Jeho hlavní náplní bude volba nového vedení. Na předsedu je potvrzeno deset kandidatur. O nejvyšší post se hodlají na základě nominací ze stranických konferencí ucházet Oldřich Duchoň, Vojtěch Filip, Stanislav Grospič, Ivan Hrůza, Martin Juroška, Kateřina Konečná, Leo Luzar, Zdeněk Ondráček, Daniel Pawlas a Josef Skála. Na prvního místopředsedu kandidují Stanislav Grospič, Leo Luzar, Zdeněk Ondráček, Petr Šimůnek a Filip Zachariaš. Dalších 25 přihlášek je potvrzeno na pozici řadového místopředsedy. S projevem v Nymburce vystoupí rovněž prezident republiky Miloš Zeman, a to zhruba po desáté hodině dopolední. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…