Zaorálek PL sdělil, co si myslí o výbušném vystoupení Zemana na téma Krym

11.10.2017 9:55

Názor prezidenta Zemana na Krym a protiruské sankce není v souladu s tím, co Česko v zahraničí prosazuje. ParlamentnímListům.cz to řekl Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí a volební lídr ČSSD. Podle něj musí sakce proti Rusku platit dál a ke změnám hranic států nemůžeme mlčet.

Zaorálek PL sdělil, co si myslí o výbušném vystoupení Zemana na téma Krym
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Prezident Miloš Zeman svým projevem na plénu Rady Evropy ve Štrasburku rozvířil české politické vody. Zeman sice neřekl nic nového, jen vyslovil svůj opakovaně pronesený názor, že protiruské sankce jsou neefektivní a naopak paradoxně pomáhají Putinovi a zvyšují mu popularitu.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

Ohledně anexe poloostrova Krym pak prezident v debatě s delegáty uvedl, že návrat Krymu Ukrajině je už nereálný a mělo by se spíš jednat s Ruskem, aby za něj Ukrajině poskytlo finanční či naturální kompenzaci.

Ministr zahraničí pro ParlamentníListy.cz připomněl, že názor, který Miloš Zeman přednesl ve svém projevu v Radě Evropy, u něj není nový. „Nicméně není v souladu s tím, co ČR prosazuje na mezinárodních fórech. K tomu, co se stalo s Krymem, ale i na Donbasu nemůžeme zůstat lhostejní,“ tvrdí šéf české diplomacie.

„Změny hranic států a porušování mezinárodních dohod je něco, k čemu nemůžeme mlčet. Pozice EU je v tomto jednotná. Sankce proti Ruské federaci musí platit do té doby, dokud nebudou splněny podmínky minských dohod,“ dodal pro PL Zaorálek.

Ministr zahraničních věcí volil o poznání mírnější slova než jeho vládní šéf, premiér Bohuslav Sobotka. Ten se do prezidenta obul již během úterý a hned za to schytal „facku“ z Hradu (psali jsme ZDE).

Na hlavu prezidenta republiky se ovšem nesnášela pouze kritika. Mnozí komentátoři či analytici na sociálních sítích konstatovali, že pokud tato vlna ostré kritiky něčemu pomůže, tak vítězství Miloše Zemana už v prvním kolem prezidentských voleb.

Miloš Zeman byl po Václavu Havlovi druhým českým prezidentem, který na plénu Rady Evropy se svým projevem vystoupil. Po Havlovi orgán dokonce pojmenoval cenu za lidská práva, kterou uděluje spolu s částkou zhruba 1 a půl milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …