Zeman nám vysvětlil, proč se odstřihl od Šloufa. A ten se důrazně ohradil

31.08.2013 7:15

EXKLUZIVNĚ Přátelé se neopouštějí, prohlašuje prezident Miloš Zeman. Nicméně konec Miroslava Šloufa v jeho volebním týmu překvapil všechny. Pán Pražského hradu nyní ParlamentnímListům.cz prozradil, co se tenkrát stalo. Jeho dlouholetá pravá ruka a bývalý šéf poradců na to má však jiný názor.

Zeman nám vysvětlil, proč se odstřihl od Šloufa. A ten se důrazně ohradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

„Možná, že to těžce nese, ale udělal jsem to nikoliv proto, že na něj útočila média, ale proto, že se v kontaktu s médii dopouštěl desinformací. A to nikdy není dobře. Uvedu jeden konkrétní případ. Veřejně prohlásil, že přesvědčil Vladimíra Remka, aby stáhnul prezidentskou kandidaturu za KSČM a aby mě podpořil v kampani. Remek pak vydal veřejné dementi, které bylo publikováno, že Miroslava Šloufa několik let neviděl, a že se tato informace nezakládá na pravdě. To byl hlavní důvod, proč jsem s ním přerušil spolupráci. Nemáme si vymýšlet,“ sdělil prezident Zeman ParlamentnímListům.cz nekompromisně.

Jak je to se Šloufem

Miroslava Šloufa považuje prezident podle vlastních slov stále za svého osobního přítele. „A přátelé se neopouštějí. Na druhou stranu jsem restrukturalizoval svůj volební tým, v němž Miroslav Šlouf nebyl. Nicméně opět říkám, že jej i nadále pokládám za přítele a vážím si jeho práce, když vedl tým mých poradců na úřadu vlády,“ doplnil ještě prezident.

Zakladatel občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, z nějž se pak vytvořila Strana práv občanů ZEMANOVCI, přestože dlouhou dobu odmítal kontakt s médii, tak se k tomuto tématu vyjádřil. „Nevím o tom, že bych něco takového zveřejnil. S Vladimírem Remkem jsem mluvil na začátku roku, ale nic podobného jsme nerozebírali. Remka mám rád, podporoval jsem vždy jeho aktivity a vážím si toho, že jej Evropská kosmická agentura označila za prvního Evropana ve vesmíru, ale to je taky všechno,“ zdůraznil Šlouf pro ParlamentniListy.cz.

Jak je to s Lánským

Ostatně bývalý místopředseda vlády Miloše Zemana Egon Lánský si zase stěžuje, že se k prezidentovi nemůže dostat. „Mám v Německu úžasnou partu přátel, pojmenovali se jako Čapkova společnost, a nejde o sudetské Němce. Nedávno uspořádali výstavu o Josefu Čapkovi. Byla tak poučná, že některá fakta nebyla ani v Česku moc známá. Nyní dávají dohromady vlastní výstavu o Československu od Mnichova do začátku války a chtěl jsem ji nabídnout Pražskému hradu. Podle mě by taková akce velmi pomohla českoněmeckým vztahům," vypráví Lánský.

"Otravoval jsem Zemana maily několik týdnů a nakonec mi nějaká holčina od něj z Hradu napsala, že je zaneprázdněný a nemá čas se s každým setkávat. Nejdřív mě to naštvalo, teď mě to mrzí,“ podotkl. Se současným prezidentem měl vždy kamarádské vztahy a i teď začínal maily oslovením: „Vážený pane prezidente, milý Miloši.“

Prezident mu přes ParlamentníListy.cz vzkazuje, aby se s výstavou obrátil na ředitele správy Pražského hradu Ivo Velíška, který tam dělá ročně desítky výstav. „Jste snad první novinář, od něhož o něm slyším něco pozitivního. To je dost jeho chyba, protože se k novinářům nechová dvakrát dobře. Ostatně já jsem také novinář, takže mě asi zařadil do jednoho pytle s ostatními,“ usmál se Lánský s tím, že si vše ještě rozmyslí.

Prezident a přátelé

V knižním rozhovoru z roku 1998 nazvaném Kdo je Miloš Zeman, který se Zemanem vedl novinář Josef Brož, odpověděl současný prezident na otázku, kdo patří k nejbližšímu okruhu lidí, jimž věří, takto: „Jsou to všichni moji spolupracovníci, protože kdyby člověk nevěřil svým spolupracovníkům, tak bych s nimi nemohl spolupracovat.“ Když se jej pak novinář otázal napřímo, jestli je Pavel Dostál jeho přítelem na život a na smrt, sdělil: „V jeho případě bych si skoro troufal tvrdit, že ano.“ Naposled se hned po prezidentských volbách ozval František Ringo Čech, když jej prezident nepozval na inauguraci. „Byl jsem z toho smutný, ale fakt, že se za to Miloš Zeman v přímém přenosu na Primě omluvil, mě strašně potěšil. Je to formát a frajer,“ reagoval následně Čech.

„S přáteli se vídám a zdravím. To, že se s nimi nestýkám tak často jako obvykle, je dáno pracovní náplní, která byla intenzifikována zejména v posledních týdnech vládní krizí. Pevně věřím, že až bude klidnější doba, tedy ustanovena stabilní vláda a nebudu muset řešit krize, tak mi zbude daleko více času na mé přátele,“ vzkázal prezident Zeman přes ParlamentníListy.cz.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …