Zeman napravoval novináře: Německý prezident mě nekritizoval

26.06.2013 18:19

Prezident Miloš Zeman má za sebou hlavní program prvního dne návštěvy Německa. Setkal se s prezidentem Gauckem, kancléřkou Merkelovou nebo se starostou Berlína. Při setkání s novináři popřel, že by ho Joachim Gauck zkritizoval za jmenování Jiřího Rusnoka premiérem.

Zeman napravoval novináře: Německý prezident mě nekritizoval
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Německa setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Jednání se všemi představiteli proběhla v přátelské a věcné atmosféře. Je samozřejmé, že se také ptali na českou politickou situaci. Kdo by se neptal. Není pravdivá informace, že vyslovili kritiku. Dostali informace, které potřebovali, a pak se mluvilo o důležitějších věcech,“ uvedl prezident Zeman na tiskové konferenci českým novinářům.

S Merkelovou se řešily investice a Lobkovický palác

Podle jeho slov se mluvilo o projektech infrastrukturních investic. „Ať už železničních, silničních nebo vodních investic, které by mohly být kofinancovány ze zdrojů Evropské unie. Mluvili jsme i o prodeji Lobkovického paláce a o tom, zda se bude stavět nová budova ambasády ČR v Berlíně. Já jsem šetřílek, jak víte, takže mám jisté pochybnosti. Ale tohle prezident stejně nemůže moc ovlivnit,“ připustil.

Miloš Zeman opakovaně zdůraznil, že ho německý prezident Gauck nekritizoval za způsob řešení české vládní krize. „Můžete se jednotlivě po částech celé delegace zeptat, co skutečně pan prezident Gauck řekl. Samozřejmě řekl, že mi přeje úspěch při řešení vládní krize a já jsem mu za to poděkoval,“ konstatoval Zeman a vyvrátil tak původní přeložený význam slov německého prezidenta, který se objevil ve všech českých významných médiích, která zněla kriticky vůi hlavě českého státu.

Prodej paláce bude záviset na ceně

Český prezident na setkání s novinářským doprovodem odmítl, že by otázka obsazování velvyslaneckých postů, v čemž se přel s Karlem Schwarzenbergem, byla nyní na pořadu dne. „Tenhle problém vůbec neřeším, protože teď je samozřejmě problém s vládou Jiřího Rusnoka. A jak sám řekl ještě současný premiér Petr Nečas, otázka velvyslanců je prkotina. Detaily se budeme zabývat později, teď je důležité vyřešit hlavní věci,“ podotkl Zeman.

Pokud jde o možný prodej Lobkovického paláce v Praze, o jehož koupi Německo pro svoji ambasádu usiluje, půjde podle prezidenta jako v každé ekonomické záležitosti o otázku ceny.

Zeman popřál vše nejlepší Berlínu i Praze

Během prvního dne návštěvy Berlína se Miloš Zeman mimo původní program setkal i s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem, starostou Berlína a předsedou spolkového sněmu.

Na berlínské radnici se Miloš Zeman spolu s manželkou Ivanou zapsal do Zlaté knihy města, do níž český prezident napsal „Vše nejlepší Berlínu i Praze“. V doprovodu starosty Berlína se český prezidentský pár rovněž prošel Braniborskou branou.

V Berlíně je Kuba, Hanák i Světlík

Na středeční večer má Zeman na programu ještě večeři s českými a německými podnikateli v budově současného českého velvyslanectví. Druhý den státní návštěvy přednese česká hlava státu zásadní zahraničně-politický projev na půdě Humboldtovy univerzity a promluví na česko-německém podnikatelském semináři.

Prezidentský pár doprovází také současný ministr průmyslu a obchodu a pověřený předseda ODS Martin Kuba. V rámci podnikatelské delegace do Německa vyrazil šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, účastní se také průmyslník Jan Světlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…