Zeman riskl žalobu od Singera a prozradil, proč ČNB ve skutečnosti brání euru

09.06.2014 16:30

REPORTÁŽ V pondělí přijel pod Ještěd do Liberce prezident Miloš Zeman. Po přivítání hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou se odebral na svoji první besedu, která ho tento den čekala, přímo v krajském úřadě. Zde také oznámil, že vypíše komunální volby a první kolo voleb senátních na 10. a 11. října tohoto roku. Po dvanácté hodině se přesunul do jedné z nejstarších středních průmyslovek ve Střední Evropě.

Zeman riskl žalobu od Singera a prozradil, proč ČNB ve skutečnosti brání euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V tělocvičně vybudované v akci někdy koncem sedmdesátých let minulého století panovalo úmorné dusno. Zároveň však byl sál nabitý energií mladých lidí, kteří prezidenta přivítali upřímným potleskem. Zeman na úvod studenty vyzval, aby se ho ptali co nejvíce provokativně. „Takže nepokládejte otázky typu Pane prezidente, proč jste tak geniální? Na to si umím odpověděl i sám,“ pobavil hned zpočátku zaplněnou tělocvičnu.

Ukrajině pomůže decentralizace. Hrozí jí ale válka, invaze a bankrot

„Jak vidíte situaci na Ukrajině a co si myslíte o Putinovi?“ zněl jeden z dotazů. „Na Ukrajině doposud vládly různé skupiny gangsterů. Podílely se na celé řadě podivných operací, včetně navrtávání plynového potrubí. Odborníci tvrdí, že se tímto ztrácí až třetina plynu, který je tranzitem přes Ukrajinu,“ uvedl. Některé skupiny se podle něj dokonce neštítily nájemných vražd. „Například ta krásná blondýnka s copy Julia Tymošenková byla obviněna, že si najala vrahy na dvacet nájemných vražd,“ sdělil.

Dnes je podle prezidenta situace vyostřena tím, že na východní Ukrajině žije početně zastoupené ruskojazyčné obyvatelstvo, které se cítí diskriminováno nešťastným zákonem, který zakázal používat ruštinu jako druhý oficiální jazyk. „Tento zákon byl naštěstí odvolán. Na západě Ukrajiny jsou zase nacionalistické skupiny, které uctívají například Stepana Banderu, velitele Ukrajinské povstalecké armády. Ten pro ilustraci prohlásil – Zabijte každého Poláka mezi 16 a 60 lety. Takže typický humanista,“ ironicky okomentoval.

Jediný způsob jak dosáhnout uklidnění situace na Ukrajině je dle Zemana decentralizace. „To znamená dosažení toho, aby jednotlivé regiony měly svoji vlastní samosprávu, podobně jako je to u nás. Aby veškerá nařízení nepřicházela z Kyjeva. Myslím, že to možné je,“ upozornil.

Na druhé straně hrozí Ukrajině dle prezidenta ekonomický bankrot, občanská válka a ruská invaze. „Takže nový prezident Porošenko, se kterým jsem se dvakrát sešel ve Varšavě, to nebude mít lehké,“ konstatoval Zeman.

Zemanův názor na ruského prezidenta Putina je - dle vlastního vyjádření – velice prostý. „Když hrajete šachy a proti vám sedí šachista jménem Vladimir Vladimirovič Putin, a vy uděláte chybu, můžete si být stoprocentně jistí, že této chyby využije. Takže recept na Putina je velice jednoduchý – nedělat zbytečné chyby,“ vysvětlil.

Euro urychlilo hospodářský rozvoj

Další dotaz zněl na euro. Zeman je pro to, abychom euro přijali. „Vím, že jsou pro i tři čtvrtiny českých exportérů. Důvod je ten, že jsme ochráněni od kurzovního rizika. Euro je měna stabilní a odolá proti otřesům spekulantů. Na rozdíl od národních měn,“ objasnil. A argumentoval i zeměmi sousedícími s námi, kde euro mají – Rakouskem a Slovenskem. „V obou těchto zemích je s eurem spokojeno sedmdesát procent obyvatel,“ vypozoroval. V konstrastu s ním si v Polsku a Česku zavedení eura přeje pouze 30 procent lidí. Proč tomu tak je? „Říkám tomu strach z neznáma. Ze zavedení něčeho, co neznáme. Ale Francie se vzdala svého franku, Německo své slavné marky, a nezdá se, že by jim to uškodilo. Naopak euro urychlilo hospodářský rozvoj,“ domnívá se český prezident.

„Pokud ale máte mizernou vládu, která plýtvá, tak jako v Řecku, tak vás samozřejmě euro nezachrání. Ale odmítám tvrzení, že řecký bankrot byl způsoben jednotnou evropskou měnou. V tom případě by Německo muselo zbankrotovat taky,“ ozřejmil Zeman.

ČNB nechce euro, protože by přišla o kompetence

Prezident Zeman pak také vysvětloval, proč nesouhlasí s intervencí České národní banky ohledně koruny. Nejdříve podal oficiální vysvětlení. „ČNB tvrdila, že musí zvýšit kurz koruny, aby se dosáhlo cíle inflace ve výši dvě procenta. Argumentovalo se, že když se bude více zdražovat, lidé budou více nakupovat. Což je poněkud protisměrné,“ konstatoval. A pak podal i jiné, dle svých slov cynické vysvětlení, „za které mě možná může guvernér Singer žalovat za urážku na cti“.

Podle této verze byl strach bankéřů ze zavedení eura. To by totiž znamenalo výrazného posílení pravomocí Evropské centrální banky na úkor České národní banky. „A vzhledem k tomu, že žádná instituce nechce oslabovat svoje kompetence, centrální banka udělala tuto intervenci především proto, aby zabránila přijetí eura v dohledné době. Protože devalvace o šest procent reálně znamená, že bychom měnili koruny za eura v neprospěch oproti minulosti. Všichni bychom zchudli o šest procent. Centrální banka strčila nohu do dveří, které se nám otevírají ke vstupu do eurozóny. Jenom proto, aby nepřišla o kompetence,“ sdělil prezident s tím, že jde o jeho soukromý názor.

Na závěr setkání zahrály dvě studentky Zemanovi jeho oblíbenou píseň Yesterday a on na oplátku pobavil přítomné vtipem o tom, jak se dostali Václav Klaus a Miloš Zeman do pekla. Pak již debata skončila, protože prezident se odebral do nedalekých přestavěných lázní, kde nedávno otevřeli galerii. A pak ho čekal další náročný program.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …