Zimola: V Budvaru skončím. Je to trest!

28.03.2012 16:59

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) má indicie, podle kterých si je skoro jist, že skončí v dozorčí radě národního podniku Budějovický Budvar. Chápe to jako “mstu“ za to, že loboval letos začátkem roku poté, co se začaly kolem pivovaru dít podivné šarády. Ministerstvo zemědělství poslalo do Budvaru kontrolu a do vlasů si vjeli ředitel Budvaru Jiří Boček a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Situace se následně uklidnila.

Zimola: V Budvaru skončím. Je to trest!
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Jihočeský hejtman má nyní pocit, že obnova dozorčí rady je následkem kauzy, která rozhýbala celou politickou scénu. „Z několika mediálních zdrojů jsem se dočetl, že mám být v rámci snahy o uklidnění ve zpolitizovaném dění kolem kontroly Budějovického Budvaru odvolán z jeho dvanáctičlenné dozorčí rady. Ta se má ztenčit na devítičlennou a opustit ji mají politicky exponované osoby. A tou, jako hejtman Jihočeského kraje, bezesporu jsem,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz hejtman.

Říká, že pokud to pomůže uklidnit rozjitřenou situaci, budiž. Necítil by se tím prý být zhrzený ani dotčený, přestože si myslí, že účast jihočeského hejtmana v kontrolním orgánu státního podniku, sídlícího a neodmyslitelně spojeného s Českými Budějovicemi, je žádoucí.

„Ostatně, byl jsem zřejmě jeden z mála, který za svou činnost nepobíral vůbec žádnou odměnu. Úsměvné je proto hledání důvodu mého odvolání – být za to placen, bylo by to jednoduché a poukázalo by se na nezbytné šetření. Takhle se musela najít jiná hůl - prý jsem se dostatečně neúčastnil jednání dozorčích rad. Jakoby se práce člena dozorčí rady omezovala jen na dvouhodinovou účast na jednání jednou za čtvrt roku,“ kritizuje informace o možném odvolání Jiří Zimola a ptá se, zda si takhle opravdu ministr zemědělství Bendl představuje výkon člena dozorčí rady.

„Spekuluji, jaký by se našel důvod, kdybych měl plný počet čárek za účast. Málo četné pokládání otázek vedení? Nebo snad nedostatečný počet vypitých Budvarů během měsíce“? míní první muž Jihočeského kraje.

Ten je přesvědčen, že jde o politickou hru a snahu dostat z Budvaru lidi z „opoziční“ ČSSD, byť v krajích sociální demokraté vládnou s převahou.

„Myslím, že každému, kdo v posledních týdnech sledoval dění kolem Budějovického Budvaru, je to jasné. Partě Nečas – Bendl – Rittig vadí zástupce opoziční ČSSD v podniku, který si vyhlédli k rozparcelování. K tomu je nejdříve třeba vyměnit ředitele Jiřího Bočka s odvoláním na výsledek ministerské kontroly. Pak je třeba umlčet ty, kteří se ozvali na jeho podporu a podporu Budvaru. Tedy politicky exponované osoby. Že jsou i v jiných dozorčích či správních radách, státních či polostátních podniků, je lhostejné,“ dodal Zimola.

V Budvaru bude prý nejspíš nahrazen neexponovaným odborníkem, patrně s úzkými vazbami na někoho exponovaného, jak už se nedávno jmenováním nového člena potvrdilo. Dění v Budvaru tak bude podle premiéra Nečase odpolitizováno. Jen je prý otázkou, zda mu to veřejnost uvěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …