Zimola nechápe protesty proti koalici s KSČM. Rozhodli voliči

11.11.2012 11:01

Petici za změnu v koaliční vládě Jihočeského kraje, kterou spolu uzavřeli ČSSD a KSČM podepsalo už přes 2000 lidí, včetně některých regionálních osobností. Vadí jim, že spolu má vládnout sociální demokracie a komunisté.

Zimola nechápe protesty proti koalici s KSČM. Rozhodli voliči
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Za petici proti obsazení resortu kultury a školství, kterou inicioval třeboňský středoškolský 35letý učitel Martin Rosocha, se postavila i řada jihočeských osobností. Svůj podpis připojil třeba i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, nebo kurátor českobudějovického Domu umění Michal Škoda, poslanec za TOP 09 Zdeněk Bezecký a mnozí další. Své podpisy ale přidalo i několik vietnamských občanů žijících na jihu Čech.

Mnohým nevadí ani tak koalice s komunisty, jako obsazení resortu školství komunistickou radní. Mnozí jsou ale přímo proti spojení s komunisty. Už z principu. „Není to občanská neposlušnost, ale vyjádření, že s něčím nesouhlasím,“ uvedl k petici učitel Rosocha.

Nechte mě pracovat

Nová radní pro školství Vítězslava Baborová je zklamaná přístupem lidí. „Sami vykřikují slova o demokracii a přitom se tak nechovají. Ať mne nechají, abych ukázala co umím, pak mohou případně kritizovat. Opravdu mne to mrzí, ty jejich reakce. Není to od nich fér,“ přiznala pro ParlamentniListy.cz radní.

Staronového jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) nechávají ohlasy v petici chladným. „Nijak výrazně to neprožívám, protože to považuju za mediální hru pravice, kterou reaguje na současnou tak trochu společenskou hysterii. Určitě nikomu nehrozí, že mu bude někdo určovat, co a jak má ve škole učit,“ řekl Zimola.

Ten podotýká, že před čtyřmi roky vítězní sociální demokraté zcela respektovali názor voličů a uzavřeli takzvanou velkou koalici s druhou nejsilnější stranou, kterou tenkrát byla ODS.

Především respekt

„No a teď je to KSČM a tak jsme opět respektovali názor voličů. Nemyslím si, že by to pro kraj byla jakákoli hrozba, nebo pro občany, či studenty a žáky,“ podotkl Zimola.

Upozornil, že rozhodně školství v Jihočeském kraji nezamíří výrazně doleva. Na to radní nemá vliv a nemůže zasahovat ani do osnov vyučujících. Zatímco někteří rodiče žáků petici podporují, jiní ji nechápou a mají za to, že jde o výkřik do tmy.



Hůř než soudruzi

„Za bývalého režimu jsme byli pronásledováni. Já se nedostala na školu, manžel nesměl dělat své povolání. Ale rozhodně nesouhlasím s tím, co se tu sepisuje. Máme 23 let od revoluce a chováme se hůře, než tehdy tehdejší soudruzi. Přestaňme se rýpat v tom, kdo má jakou politickou legitimaci a sledujme, kdo co umí nebo neumí. Paní radní Baborová zatím nedostala šanci nic ukázat a už ji odsuzují. To není ani trochu demokratické,“ myslí si matka jednoho ze studentů Jana Fialová.

Vedení Jihočeského kraje ujišťuje, že na nátlak některých lidí rozhodně nehodlá měnit sestavení krajské rady a ani koalice, kterou teprve v pátek ustanovili nově zvolení zastupitelé.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …