Zradili vás, pane Kalousku! A předseda TOP 09 reaguje na PL

17.10.2016 9:34

„Já jim nemám do toho co mluvit.“ Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek je i přes komentáře o možnosti spolupráce STAN s lidovci přesvědčen, že dohody s nezávislými starosty budou pro topku velkou prioritou. „Vždycky nezávislí starostové budou na našich kandidátkách. Zda to bude individuálními dohodami s jednotlivými osobnosti, nebo zda to bude institucionální smlouvou s regionálním hnutím, je věc úvahy a dalších jednání,“ zhodnotil. Přidal i jednoznačný komentář ke způsobu vyjednání koalice ve Středočeském kraji.

Zradili vás, pane Kalousku! A předseda TOP 09 reaguje na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Oba dva jsou to suverénní subjekty. O tom, jestli se rozhodnou nebo nerozhodnou spolupracovat, to je jejich věc a jejich rozhodnutí. A já jim nemám do toho, co mluvit,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval tak na informace v médiích o tom, že někteří členové STAN nemusí mít chuť a zájem prodloužit smlouvu s TOP 09, která letos končí, a naopak by pro ně mohli být atraktivnějšími spoluhráči lidovci. Na otázku Parlamentních listů, zda bude ještě topka stát o prodloužení smlouvy se STAN, Kalousek odpověděl: „Spolupráce s nezávislými starosty bude vždycky naší velkou prioritou. Vždycky nezávislí starostové budou na našich kandidátkách. Zda to bude individuálními dohodami s jednotlivými osobnosti, nebo zda to bude institucionální smlouvou s regionálním hnutím, to je věc úvahy a dalších jednání.“ 

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

Předseda Kalousek: Zradili voliče i své kolegy

Kalousek se vyjádřil také k situaci ve Středočeském kraji, kde koaliční smlouvu podepsalo ANO se STAN a ODS, ke kterým se přidali tři zvolení zastupitelé za TOP 09. Tohle ale krajský výbor nepovolil. „O kandidátce, kterou strana staví do krajských voleb, i rozhodnutí o tom, do které koalice se půjde nebo nepůjde, přísluší středočeskému krajskému výboru. Ten rozhodl, že TOP 09 odchází do opozice. Zastupitelé, kteří se rozhodli jinak, porušili pravidla, stanovy strany, tím zradili své voliče i své kolegy. Nelze na ně pohlížet jako na zástupce TOP 09, ale jako na přeběhlíky,“ uvedl Kalousek. „Přeběhlíci se občas vyskytnou v každé straně, nezbývá nic jiného než se voličům omluvit, že se na kandidátce ocitli lidé, kteří byli schopní porušit stanovy strany,“ dodal.

„Proces chvilku potrvá, protože my pravidla neporušujeme.“

Konstatoval i to, že de facto přestali být členy už v době, když přes rozhodnutí krajského výboru do koalice vstoupili. „De jure proběhne nějaký proces, který chvilku trvá, protože my pravidla neporušujeme. Kdo rozhoduje o vstupu do koalic, upravují stanovy. Jak strana postupuje v případě, že někdo stanovy poruší a zradí své voliče, to také upravují stanovy. Ten proces chvilku trvá. My pravidla neporušujeme. Budeme postupovat podle pravidel,“ doplnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …