Dobeš chtěl čistit resort. Naráží u odborníků i EU

17.09.2011 20:26

Plán ministra školství Josefa Dobeše (VV), který chce v rámci úsporných opatření zrušit většinu ze sedmnácti organizací spadajících pod jeho resort, naráží na odpor odborníků. Podle nich by uskutečnění této koncepce mělo pro školství fatální následky. Zmiňují přitom především plánované zrušení Ústavu pro informace ve vzdělávání(ÚIV), které se má v „osekané“ podobě přesunout pod školní inspekci.

Dobeš chtěl čistit resort. Naráží u odborníků i EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Tyto organizace nemůžete sloučit. Inspekce je kontrolní a sankční orgán, zatímco ústav je statistický orgán," řekl Lidovým novinám školský expert ODS Waltr Bartoš. Podporu Dobešovu návrhu odmítla i předsedkyně školského výboru Anna Putnová z TOP 09. „Je to unáhlené sloučení. ÚIV je kvalitní instituce, a navíc není jisté, že spojením s inspekcí by byly zajištěny nezávislé statistické informace," vysvětlila.

Zrušení školského statistického úřadu by navíc mohlo porušit smlouvy s OECD, EU a UNESCO. Instituce má totiž na starosti i mezinárodní průzkumy. „Sběr dat ale může být ochromen a pak vypadneme z větší části každoročních mezinárodních přehledů," uvedla bývalá ředitelka ÚIV Pavla Zieleniecová. Tu Dobeš letos na jaře odvolal a nahradil jí šéfkou školní inspekce.

Podle původního plánu měl být úřad zrušen již začátkem září. Kontroverzní ministerský úředník Ladislav Bátora však Lidovým novinám potvrdil oddálení termínu. „Vypadá to, že k tomu dojde až 31. prosince 2011," uvedl. Bátora se rušením či slučováním organizací věnuje již od svého nástupu na ministerstvo letos v dubnu.

Ze 17 na 3

Ministr Dobeš chce z původních 17 školských organizací ponechat pouze tři. V rámci drastického šetření také plánuje snížení počtu úředníků z 450 na pouhých 60.
Například na ÚIV tak o práci přijde na 130 zaměstnanců, vybraných 25 se pak přesune pod školní inspekci a devět pak přímo pod ministerstvo školství. „My budeme pravděpodobně dělat sběr dat jen v rámci regionálního školství. Třeba vysoké školy dělat nemůžeme. Ty budou spadat pod ministerstvo," nastínil mluvčí inspekce Libor Vacek.

Čtyři školské organizace Dobeš zrušil již v dubnu. Podobný osud navíc v příštím roce čeká i další instituce. Kterých se to bude týkat, však zatím nikdo neví. „Teď to neřešíme. Hlavní pozornost soustřeďujeme na bezchybný převod činností ÚIV, které musí být zachovány," řekl novinářům úředník Bátora.

Na přetřes přišlo i možné zrušení Cermatu. Zda bude Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání jednou ze tří „omilostěných" institucí zatím neví ani ministr Dobeš. „Jsem velkým kritikem Cermatu, ale státní maturity zvládl," uvedl.

Čtěte také:
Nápad Dobeše na financování škol cupuje Chládek z ČSSD  
Ministr Dobeš úředníky nepoškodil. O sledování mailů prý věděli 
Dobešův náměstek hájí reformu vysokých škol: Zákon pomůže „starším" studentům 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…