Dobeš přiznal, že se čerpání z fondů EU zlepšilo. Ale jen u některých

26.04.2011 11:56

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes zveřejnil, že čerpání z fondů EU na vědecké projekty se výrazně zrychlilo. Program pro výzkum a inovace patří podle něj mezi nadprůměrné, neboť od začátku letošního roku se u něj vydaly dotace v celkové výši téměř 11 miliard korun, tedy skoro stejně jako za celý loňský rok. Čerpání peněz u dalších projektů ale již tak Dobeš nechválí.

Dobeš přiznal, že se čerpání z fondů EU zlepšilo. Ale jen u některých

Úřad ministra školství v minulosti patřil k nejpomaleji čerpajícím institucím v Česku, což potvrdil i nedávný audit. Nespokojenost s čerpáním peněz z fondů EU proto před nedávnem zmínil premiér Petr Nečas jako jeden z důvodů, proč chce Dobeše odvolat z funkce ministra.

„Nedávno bylo vyhodnoceno pět nejhorších operačních fondů, které máme, a ani jediný školský tam nepatří. Znamená to, že zde nastala velká změna," hájil se ale k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas Dobeš.

I když se podle něj čerpání peněz ve školství zlepšilo, stále není úplně ideální. Dobeš kvůli pomalému čerpání udělal na podzim personální změny v sekci pro evropské fondy. Nyní doufá, že se nyní čerpání zrychlí. Schválení superlaseru ELI má být první vlaštovkou, v Bruselu totiž čeká na schválení dalších pět obřích vědeckých projektů, které mají vzniknout v ČR.

Vyměnil vrchního ředitele

„Zdědil jsem dva nejhorší operační programy. Udělal jsem zásadní věc, že jsem vyměnil vrchního ředitele Vitulu a dnes budu sklízet úrodu za to, že jsem tu věc odblokoval a výrazně jsem čerpání zrychlil. Problémy má program ‚Vzdělávání pro konkurenceschopnost‘, ale tam máme naplánované věci tak, abychom ho dostali do průměrného čerpání. U programů je reálné, že peníze stihneme vyčerpat transparentním způsobem," přiznal.

Evropská komise ministerstvu školství doporučila přijmout další pracovníky, kteří mají čerpání peněz na starost.

„Zadal jsem audit, který to nastavil, a Evropská komise mi to doporučila. Nesouhlasil jsem v září s přibíráním nových lidí, když bývalý vrchní ředitel přišel s tím, že potřebuje nové lidi, když neudělal žádný audit, jak lidi pracují. Ve chvíli, kdy tam nastavili manažerské postupy, zefektivizovalo se celkové řešení těch procesů, byl jsem připraven tam ty lidi dodat. Na klíčové procesy jsme přibrali zhruba 60 nových lidí. Nyní vybíráme firmu na outsourcing, která nám pomůže zpracovávat dokumenty tak, abychom to urychlili," dodal Dobeš.

Za velký úspěch považuje to, že Evropská komise definitivně posvětila téměř sedmimiliardový projekt superlaseru ELI, který má vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy.

"I díky velkým projektům budou do konce roku 2011 schváleny projekty v hodnotě 90 procent celkového objemu operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace," sdělil dnes úřad. V programu je na vědecké projekty celkem více než 48 miliard korun.

Čtěte také:


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…