Drsná zpověď dvojice učitelek. Vyslechl ji i primátor Svoboda

30.12.2011 20:10

Učitelky angličtiny na gymnáziu Christiana Dopplera v Praze Jarmila Samirová a Blanka Dryková se staly podle jejich tvrzení oběťmi nepřetržité pracovní šikany, až jim nakonec vedení školy předalo výpověď z organizačních důvodů. Na začátku všeho stojí obyčejná "nedostatečná", udělená ovšem neobyčejné studentce.

Drsná zpověď dvojice učitelek. Vyslechl ji i primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysvědčení

Angličtinářka Jarmila Samirová přes opětovné upozorňování na špatný prospěch dala studentce na vysvědčení nedostatečnou. Nic neobvyklého, pokud by ovšem zmíněná septimánka nebyla dcerou zástupkyně ředitelky. „ Nebyla to žádná tragédie, prostě si jen mohla udělat reparát v srpnu a mohla nastoupit do dalšího ročníku,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Blanka Dryková, jedna ze dvou učitelek, která upadla v nemilost.

Zástupkyně ředitelky Jana Bílková, která sice dnes již na gymnáziu nepůsobí, ovšem nechtěla své dceři kazit prázdniny a s vědomím ředitelky Renaty Pauchové známku přepsala z nedostatečné na dostatečnou, což se pochopitelně Samirové nelíbilo. „Je to žena vysokých morálních zásad, proto to nechtěla tak nechat,“ hájí kolegyni Dryková.

Ředitelka Pauchová tvrdí, že se zcela rozcházelo hodnocení učitelky na konverzaci, která navrhovala dvojku, a učitelky Samirové, jež navrhovala známku nedostatečnou. Informaci, že o přepsání věděla, nepopírá.

Vedení školy se snažilo podle Drykové rovněž tlačit na třídní profesorku Helenu Šváchovou, aby s přepisem známky, jakožto odpovědná osoba, vyslovila souhlas, ta však odmítla. A přestože Šváchové bylo týden před „rebelií“  slibováno prodloužení smlouvy o další rok, aby mohla svou třídu dotáhnout k maturitě, nestalo se tak. „Kolegyně Šváchová byla sice v důchodovém věku, ale poslední rok ji byl slibován, považovala to za ránu do zad. Ostatně bude o tom vypovídat před soudem jako svědek,“ říká ParlamentnímListům.cz Dryková. 

Inspekce jim dala za pravdu

Dryková i Samirová nakonec předaly celou záležitost České školní inspekci, která dala stěžovatelkám za pravdu, sebrala ředitelce osobní ohodnocení a známka nakonec musela být opětovně přepsána na nedostatečnou. Spravedlnosti sice bylo učiněno za dost, ale verdikt školní inspekce odstartoval kolotoč šikany na pracovišti, zvláště poté, co ředitelka Pauchová vyzvala obě učitelky k podání výpovědi a ony odmítly. Praktiky, které musely od té doby snášet, uveřejňujeme v přepisu právní zástupkyně poškozených učitelek Vladimíry Glatzové.

Ředitelka Pauchová je podle svých slov vleklou kauzou velmi unavena. "Necítím, že by obě učitelky byly nějak šikanovány, celá kauza poškozuje jméno školy, která patří k nejlepším v republice," hájí se pro ParlamentníListy.cz Pauchová. Podle dostupných informací ředitelka opakovně odmítla jednání se zástupci odborů a obě vzdorující učitelky byly nakonec na jaře 2011 propuštěny z organizačních důvodů. Blanka Dryková je dodnes bez práce.

Náměstek doporučil soud

Dnes již bývalá právní zástupkyně Glatzová se se stížností učitelek obrátila dokonce na primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS). Ten předal celou věc kompetentnímu náměstkovi pro oblast školství Antonínu Weinertovi (ČSSD), který si na jednání vyslechl obě strany sporu a za přítomnosti Transparency International nakonec doporučil, ať se obrátí k občanskoprávnímu soudu, což se také stalo. "Podaly jsme dvě žaloby - nerovné zacházení v pracovněprávním vztahu podle antidiskriminačního zákona a neoprávněná výpověd," uvedla pro ParlamentníListy.cz současná právní zástupkyně Petra Šindelářová.

Nadační fond proti korupci (NFPK) na základě častých podnětů od sympatizantů zavedl novou sekci nazvanou "Pozitivní příklady", kde do budoucna naleznou místo stateční jedinci, kteří upozornili na podvody a nepravosti a následně byli za svoji statečnost šikanování nebo dokonce propuštěni. NFPK do této sekce nyní zařadil i obě učitelky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…