Gazdík: Dobeš dětem na vesnicích zruší školy a posadí je k televizi

17.01.2012 18:59

Ministr školství mládeže a tělovýchovy představil v pondělí vlastní návrh koncepce financování regionálního školství, setkal se ale z nepochopením a kritikou, a to nejen z řad opozice, ale rovněž ze strany koaličních partnerů.

Gazdík: Dobeš dětem na vesnicích zruší školy a posadí je k televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Test veřejností nemůže být pozitivní podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09/STAN  Petra Gazdíka pozitivní. „Ministr školství Josef Dobeš včera veřejnosti představil vlastní koncepci financování regionálního školství. Jelikož je na MŠMT zvykem před provedením rozhodnutí je nejprve podrobit testu veřejného mínění, který představovala právě včerejší tisková konference, považuji za nutné se k věci vyjádřit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík a vyzval Dobeše k přezkumu rozhodnutí.

„Vyzývám ministra Josefa Dobeše, aby si opět a podrobně prostudoval svoji koncepci financování regionálního školství, a věřím, že ji posléze změní či zruší tak jako mnoho jiných předchozích rozhodnutí. Je patrné, že cílem představených změn je zachovat pouze velké sídlištní školy a gymnázia a žáky z menších či vesnických škol vyučovat nejlépe u televize, kam jim mohou být promítány národovecké projevy pana ministra Josefa Dobeše,“ dodal Gazdík.

Z dvoustupňových škol malotřídky?

Dobeš nicméně tuto kritiku odmítá. „Kategoricky vylučuji, že budou rušeny malotřídky, nebo že to dopadne na spádové školy,“ uvedl na pondělní tiskové ministr. „Je možné, že některé plně organizované dvoustupňové školy přejdou na model jednostupňových škol, či málotřídek, o tom však stejně jako dosud nerozhodne ministerstvo, ale zřizovatel,“ doplnil Dobeš.

Anketa

Měl by Josef Dobeš zůstat na MŠMT

14%
86%
hlasovalo: 162 lidí

Podle stínového ministr školství Marcela Chládka (ČSSD) je Dobešův koncept likvidační. "Bohužel ten záměr ministra je naprosto chaotický, nekoncepční a likvidační pro řadu škol. Ty kroky budou nevratné a zcela to zlikviduje celou síť regionálního školství v České republice," prohlásil stínový ministr ČSSD. Podle něj je kupříkladu v okrese Rakovník 16 plných základních škol, a pokud by ten návrh vešel v platnost, tak 13 z nich bude zlikvidováno,“ argumentuje Chládek. 

Gazdík tlačí na Dobese: Rezignuj

Poslanec Petr Gazdík a ministr Josef Dobeš si nezůstanou nic dlužni. V souvislosti z hrozbou zastavení peněz z fondů EU vyzval Gazdík Dobeše k vyvození osobní odpovědnosti, jinými slovy k rezignaci. „ Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů," uvedl Gazdík a dodal, že by na  jeho místě asi spáchal harakiri. Dobeš nicméně  kontroval „Nedávno jsem se s panem Gazdíkem potkal v Poslanecké sněmovně, kdy za mnou přišel a sděloval mi, že náš společný kněz se za nás za oba modlí a že nás pozdravuje a abychom to oba vydrželi. Uplynulo jenom trochu času, já jsem nemocný a pan Gazdík pro novináře hovoří úplně jinak,“ uvedl v reakci na Gazdíkova slova pro ParlamentníListy.cz Dobeš 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…