Mlaďas z ODS: Díky nadaci pro chudé mám vystaráno

14.10.2012 11:25

V těchto dnech oslavil pětadvacáté narozeniny. Občanský demokrat Jakub Ozaňák z Mostu, který je místopředsedou komise národnostních menšin mostecké městské rady, studuje vysokou školu. K tomu, aby mohl odvádět nejlepší výkony, mu kdysi pomohl obolus z nadace pro chudé studenty.

Mlaďas z ODS: Díky nadaci pro chudé mám vystaráno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Letos mostecká Nadace Student podpořila už 63 mladých lidí z chudých rodin v regionu, který se potýká s nejmenším počtem vysokoškolsky vzdělaných lidí. Přitom ve statutárním městě je hned několik detašovaných pracovišť vysokých škol.

Mostecko má nejnižší zaměstnanost v republice a spadá do lokality s nejmenším počtem vysokoškolsky vzdělaných osob. Právě nízká ekonomická síla obyvatel, způsobená velkým počtem mužů a žen bez práce, by mohla ještě více prohloubit neschopnost financovat studium dětí, zejména těch talentovaných, kteří jsou bohužel ze sociálně slabších rodin.

„Jedním z důvodů pro tento typ podpory je i skutečnost, že vykazujeme nejmenší procento vzdělaných lidí v našem kraji. Jedná se proto o dobrý počin a ukázku, jak se lze mimo jiné zasloužit o to, aby se dobře studovalo i těm, kteří nejsou zcela zabezpečeni,“ uvedla při letošním předávání stipendijních smluv náměstkyně primátora města Mostu a krajská zastupitelka Hana Jeníčková, která v nadaci zastává roli předsedkyně dozorčí rady.

Příkladem stipendisty, který by měl s kvalitním studiem jinak materiální problémy, je i někdejší šéf zdejšího Dětského parlamentu Jakub Ozaňák z Mostu. Na finanční podporu měl nárok a získal ji dokonce několik let po sobě. „Stipendium od mostecké Nadace Student mi pomohlo hlavně na pořízení kvalitní literatury, nejen české, ale i zahraniční, která není zrovna nejlevnější, a já jsem mohl srovnávat nejen práce českých, ale i zahraničních historiků, kteří se věnovali stejnému tématu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Díky Nadaci Student má tedy velmi kvalitní knihovnu, na kterou je stále pyšný. „Stejně tak jsem si z tohoto stipendia platil výlohy spojené s cestováním do školy a podobně,“ dodává. Nadace mu prý pomohla právě v době, kdy na tom rodina nebyla finančně nejlépe a on si musel při studiu vydělávat i na brigádě.

Mezi významnými mladými osobnostmi, kterým se pomohlo dostudovat, je i geniální houslový mistr Milan Al-Ashhab z Mostu.

Jak to chodí

Příspěvek ve výši až 1000 korun měsíčně uděluje nadace studentům střední nebo vysoké školy, student přitom může studovat v Mostě, mimo Most i v zahraničí. Musí se však jednat o denní studium, nástavbovým a dálkovým studentům není příspěvek poskytován. Nadace upozorňuje, že na příspěvek není právní nárok.

Základní podmínkou získání příspěvku je ekonomická slabost studenta, kterou je třeba doložit. Lze tak učinit potvrzením o přijímaných sociálních dávkách, potvrzením o nezaměstnanosti rodičů, potvrzením o příjmu rodiče. Druhou podmínkou je, že student musí mít trvalý pobyt na území bývalého okresu Most. Třetí podmínkou jsou dosavadní dobré studijní výsledky, maximální průměr 2,0 za předcházející akademický či školní rok. Nadace ani zřizovatel si žádné další podmínky nekladou. O příspěvek na následující školní či akademický rok lze požádat vždy od 1. února do poloviny května.

Slavnostní předání letošních stipendijních smluv se nyní uskutečnilo v obřadní síni Magistrátu města Mostu. „Mezi středoškoláky a vysokoškoláky byli studenti a posluchači například Akademie múzických umění v Praze, Univerzity Karlovy, ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně nebo gymnazisté,“ sdělila mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Milion od místní firmy, která věří v sílu vědění

Nadace má zajímavou historii vzniku. Založili ji podnikatelé, respektive jejím zřizovatelem je lokální distributor tepelných rozvodných zařízení První Mostecká a.s., která vložila do nadačního jmění základní peněžitý vklad ve výši jednoho milionu korun. Nadace funguje už šestnáct let. Podporuje ji pravidelně i město Most.

Prostředky pro realizaci svého cíle získává z darů právnických a fyzických osob a příjmů plynoucích z hospodaření s majetkem nadace. K cílům nesmí být použit základní majetek nadace, ale jen jeho úroky a výnosy. Výběr studentů, kterým tato pomoc bude poskytnuta, je konán na základě srovnatelných informací o prospěchu kandidátů a jejich morálních vlastností. Základní podmínkou je ekonomická slabost uchazeče a trvalé bydliště na území bývalého okresu Most.

Počet podpořených studentů rok od roku narůstá. Ve školním roce 1998/99 šlo o devět chlapců a dívek, letos už o třiašedesát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…