Odbory: Kalouskovy škrty připraví 17 tisíc lidí ve školství o práci

01.03.2012 19:35

Školské odbory ve čtvrtek varovaly, že podle úsporného plánu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by mělo školství přijít do roku 2014 o 15 miliard korun. Propuštěno by tak podle odborářů bylo 17.000 lidí. Pokud by to tak opravdu mělo být, odbory zváží protesty. Informovala o tom místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková.

Odbory: Kalouskovy škrty připraví 17 tisíc lidí ve školství o práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

V celé kapitole školství by ještě letos mělo být škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní a střední školy. Snížení by mělo být formou vázaných výdajů. Do roku 2013 by mělo školství přijít o 4,6 miliardy a v roce 2014 pak o dalších šest miliard, uvedla Vondráčková.

Podle odborářů doporučila porada ekonomických ministrů pro ministerstvo školství propustit v oblasti regionálního školství do roku 2014 celkem 17.000 učitelů.

Podle Vondráčkové by se škrty teoreticky mohly udělat tak, že by se snížily platové tarify, ale stejně by se tím potřebný objem peněz neušetřil, zřejmě tedy se s navrhovanými škrty bude muset propouštět.

Odboráři chtějí o řešení úspor jednat, víc podrobností sdělí na páteční tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…