Studentka bez rodičů je sociálně slabá, ale platí desetitisíce. Podle školy je to běžné

19.01.2014 15:17

Několik studentů Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) možná bude mít problém v příštím semestru pokračovat ve svém prodlouženém studiu. Důvodem je výše poplatků, které za to škola chce a které jsou podle nich neúměrné, a to i oproti jiným univerzitám, které však nesídlí v nejchudším kraji a s nejmenším procentem vysokoškoláků. Vysoká škola se brání tím, že nic neporušuje.

Studentka bez rodičů je sociálně slabá, ale platí desetitisíce. Podle školy je to běžné
Foto: SSŠVT
Popisek: Soukromá střední škola výpočetní techniky NEPOUŽÍVAT

Studentce Petře Zalabákové zemřeli rodiče, což je důvod, proč by teoreticky dle směrnice rektora mohla čerpat stoprocentní úlevu. Přesto jí děkanát nic neodpustí a musela platit 22 tisíc za semestr. „Zákonné školné jsem zaplatila. Ale jsem případ pobírání sociálních dávek, nejsem v tom dobrovolně,“ říká smutně.

Mezi relevantní důvody pro snížení poplatku nebo jeho úplné prominutí podle prorektorky pro studium UJEP Aleny Chvátalové patří vždy vážné zdravotní důvody, tíživá sociální situace studenta jako například pobírání sociálních dávek, rodičovská dovolená, dlouhodobá péče o osobu blízkou a podobně. Dále také vynikající studijní výsledky, reprezentace fakulty, studijní pobyt v zahraničí či úspěšné ukončení studia do 60 dní od vzniku poplatkové povinnosti. „Poplatek za prodlužování studia je prostě sankce pro ty, kteří dlouho nebo opakovaně neúspěšně studují,“ podotýká přitom prorektorka.

„Smrt rodiče nikdo neovlivní... Přesto mi někteří docenti na škole řekli, že tam nemám co dělat, že zabírám místo jiným. Má situace mi nedovolí v letním semestru celou výši školného zaplatit a budu se proti němu odvolávat,“ dodává studentka Zalabáková.

Poplatek je ze zákona vyměřován vždy prostřednictvím rozhodnutí, proti kterému mají studenti právo se odvolat. V rámci přezkumného řízení je pak možné rozhodnutím rektora vysoké školy poplatek ještě snížit či úplně prominout, popřípadě je možné takový poplatek rozložit do splátek a stanovit individuální splátkový kalendář. Mnozí studenti v kraji s vysokou chudobou tak často zahajují svou dluhovou spirálu.

„Možnosti úlev z poplatkové povinnosti jsou pro studenty naší univerzity transparentně zveřejněny, v případě nejistoty může navíc student své odvolání také zkonzultovat na fakultním studijním oddělení nebo na studijním oddělení rektorátu, které v této oblasti poskytuje poradenství všem studentům univerzity,“ reaguje prorektorka.

Mohlo by to být ještě horší?

Podle zákona o vysokých školách musí „půlroční“ poplatek při překročení standardní doby studia o více než jeden rok činit nejméně jedenapůlnásobek základu stanoveného pro daný rok ministerstvem. V akademickém roce 2013/2014 tak musí tento poplatek na kterékoliv vysoké škole v ČR činit nejméně čtyři tisíce korun, a to za každých dalších započatých 6 měsíců studia. 

Jednotlivé fakulty si ale mohou určit svůj vlastní ceník. Což je jádro problému: Zatímco například Univerzita Karlova v Praze či i jiné univerzity mají tento poplatek většinou do výše 10 tisíc, tak UJEP v Ústí nad Labem má poplatek za semestr nyní na 16 tisících.

V kraji s nejvyšší nezaměstnaností a sociálními problémy je taková částka za studium pro mladé lidi likvidační. Někteří si to nemohou dovolit. „Zásadně nesouhlasíme s tím, že by poplatky stanovené naší univerzitou nějak vybočovaly z rozpětí zavedeného na jiných vysokých školách. Jsou univerzity, které se vydaly cestou diferenciace poplatků mezi fakultami a jejich studijními programy - např. na Univerzitě Karlově se aktuální výše poplatků podle fakult a oborů pohybuje od 9 do 24 tisíc korun, na straně druhé pak jsou tu vysoké školy, které poplatky v rámci své instituce co nejvíce sjednocují: Například na Technické univerzitě v Liberci jsou poplatky za delší studium diferencovány podle počtu let překročení - v prvním roce překročení dosahuje poplatek 16 200, ve druhém 24 300 a ve třetím 48 600 korun,“ ohrazuje se Alena Chvátalová, prorektorka pro studium UJEP.

Odpadlíci ve statistikách nejsou

Studentka Zalabáková sama upozorňuje na další věc. „Univerzita své současné poplatky za studium schválila až 6. září. V proluce od srpna do tohoto data bylo jen zákonem dané nejnižší školné. Já jsem se sice do této proluky vešla, ale připadalo mi podivné, že u jiných lidí se stanovením jejich školného počkali až po schválení a dali jim pak nově schválenou výši školného. Řekněme, že je to přinejmenším podivné,“ míní a dodává, že minimálně děkuje ParlamentnímListům.cz za poskytnutí mediálního zdůvodnění školy, protože domluva se studijními odděleními a občas i s vedením je vždy nadlouho a většinou podle jejího mínění k ničemu moc nevede.

Většina studentů, kterým byl poplatek vyměřen, ve svém studiu zatím pokračuje. Podle vyjádření univerzity ukončují studium většinou ti studenti, kteří ve svém dosavadním průběhu studia nepostupují a vyhodnotí, že nemají schopnosti na jeho dokončení. „Přesná čísla neevidujeme,“ uzavřela prorektorka Alena Chvátalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…