Zrušíme, sloučíme, vyhodíme. Ministr Dobeš děsí úředníky

22.02.2011 10:56

Na ministra školství Josefa Dobeše (VV) se snáší v posledních týdnech kritika ze všech stran. A tak hledá viníka. Teď už se zdá, že má jasno - za vším prý stojí zřejmě školští úředníci, kteří se děsí propouštění. A ti v dnešním Právu naříkají na to, že mají strach, že nastane vyhazování.

Zrušíme, sloučíme, vyhodíme. Ministr Dobeš děsí úředníky

Ministr Dobeš prý vyhazuje úředníky bez slitování. Přitom v sedmnácti ústavech, jež spadají pod ministerstvo školství, pracuje přes šest stovek lidí a pět tisíc interních zaměstnanců. A ti všichni teď mají důvod se o svá místa obávat.

"Lidé se opravdu bojí, že budou rozmetáni a ředitelé ústavů jsou hodně naštvaní. Mají rozpracováno mnoho projektů, kde jde o stamiliony a stovky veřejných zakázek," popsal současnou napjatou situaci Právu zdroj z ministerstva. 

Čtěte také:
Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu

"Ve školství máme individuální projekty národní, kterých je v tuto chvíli pětadvacet v celkové hodnotě tří miliard," hájí se Dobeš a kritizuje neefektivnost vynakládaných prostředků. Navazuje tak na rozhovor, který poskytl Právu již v sobotu, v němž uvedl, že cítí silnou hysterii z toho, ž chce ústavy neboli malá ministerstva slučovat. Přitom už 1. dubna dojde podle něj ke sloučení prvních tří, další tři budou sloučeny k 1. září. "A to je jen nadechnutí k dalším krokům v roce 2012," upozorňuje Dobeš.

Když nepůjde o vyhazovy, půjde o větší papírování

Například Výzkumný ústav pedagogický spravuje tři národní projekty -  třeba metodický portál pro výuku na základních školách, či metodickou podporu gymnázií, jejichž rozpočty jsou 75 milionů a 40 milionů. Tam panují obavy spíš z toho, že v povinnostech přibyde administrativa.

Čtěte také:
Ušetřil jsem, tak proč bych nemohl rozdávat odměny, hájí se Dobeš

"Opravdu si nemyslím, že by sloučení ohrozilo faktické řešení projektů. Spíš nám přibyde papírování, které s převodem nastane. Dojde patrně i k nedočerpání finančních prostředků, které zůstaly v rezervním fondu z loňska," uvedla šéfka tohoto ústavu Stanislava Krčková. Podotkla, že jí je však velmi líto, že právě její ústav je spojován s nějakou hysterií. "A to i přesto, že patříme k těm, které budou sloučeny už letos," shrnula.

Sloučí, co půjde. A vyžene úředníky z centra Prahy?

Ministr Dobeš chce však sloučit jak školní inspekci, tak třeba i Národní institut pro další vzdělávání. O místa se bojí nyní i úředníci z Ústavu pro informace ve vzdělávání, Národním ústavu odborného vzdělávání, či Cermatu, který chystá státní maturity. Ministr jim mimo jiné vyčítá i například to, že se po dlouhá léta zabydlovali ve svých sídlech v centru Prahy.

Čtěte také:
Šéfka kabinetu Dobeše: Zveřejnění mého příjmu může být pomsta

Právě Cermat sídlí v pražské Jeruzalémské ulici, ve správě má pak objekt v ulici Jankovcova. Přitom už v roce 2007 tehdejší vedení Cermatu potrvrdilo, že rekonstrukce mateřské budovy v Jeruzalémské stála 80 milionů korun. "Pracuje u nás 55 kmenových zaměstnanců, k nim je nutné připojit 845 projektových pracovníků, autorů, revizorů, členů expertních týmů a dalších," hájil potřebu prostorů mluvčí Cermatu Petr Habáň. 

Kolik úředníků půjde z kola ven, ministerstvo sdělit nechce

Je tedy zřejmé, že nervozita narůstá a důvody k nenávisti úředníci mít mohou. Na dotaz ParlamentníchListů.cz na tiskové oddělení ministerstva školství, zda je možné upřesnit, kolik lidí bude postiženo "úspornými opatřeními" - tedy propouštěním, však mluvčí rezortu odpovědět nedokázal. Přitom je zřejmé, pokud má akce začít již 1. dubnem, že počet úředníků, jež opustí úřad alespoň v první vlně, už musí známý. 

"Samozřejmě, že jde ale i o lidi, kteří na ně byli navázání z různých neziskových organizací - i oni mají důvody se obávat, o to, že přijdou o svoji činnost. Jejich počty však není možné během jednoho dne zjistit," uvedl Václav Koukolíček.

Nedávno, když ministr Josef Dobeš obhajoval nadstandardní odměnu šéfce svého kabinetu Janě Machálkové, však pal údaj, že se vloni podařilo snížit počet zaměstnanců úřadu o 18 procent, čímž došlo k úspoře 3,9 milionu korun. Údajně právě tyto mimořádné peníze pak byly rozděleny do kvartálních odměn.

Můžou za to (prý) Zelení

Podle mluvčího ministerstva školství nenávist vůči mistrovi může pramenit stejně tak i ze sportovních kruhů, protože se ministr několikrát velmi tvrdě vyjádřil k různým podezřelým aktivitám v této oblasti, Sazku nevyjímaje. Jako další zdroj těch, co mohou chtít škodit, označil možné příznivce bývalého ministra školství Ondřeje Lišky ze Strany zelených.

"To je naprosto absurdní. Za prvé tam už nikdo z dob mého působení nepracuje a za druhé to svědčí o tom, v jak hluboké personální krizi se ministerstvo nachází. Působí to na mě tak, že pan ministr Dobeš trpí v důsledku nezvládání své funkce paranoiou, a hledá si tudíž na všech stranách nepřátele, kteří za ten zoufalý stav ministerstva mohou," odmítl nařčení z jakékoli spojitosti se situací na současném ministerstvu bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Podle něj, to, co provádí Josef Dobeš, je skutečně nekoncepční řešení. Ústavy, které se mají slučovat, mají mnohadesetiletou tradici, mají i své místo ve školství a jeho systému. "Jen tři ústavy mají smysl sloučit. A to jsem navrhoval už já, kdyby to poté paní ministryně Kopicová nezrušila, už to mohlo být hotové. Nicméně - obávám se, že při současném stylu řízení tohoto rezortu se ministerstvo nakonec stane pouhým průtokovým ohřívačem peněz pro školství - a to je hodně málo," uvedl pro ParlamentníListy.cz Liška.

Podle něj stojí však za kritiku naprosto nemanažerské schopnosti Josefa Dobeše. "Znám tu situaci jen prostřednictvím médií, ne, že by mě někdo donášel, jak si zřejmě pan Dobeš myslí. ale pokud on s nikým ve svém úřadu nemluví a lidem oznamuje ztrátu míst jen přes média, svědčí to o chybějích znalostech řízení," shrnul Ondřej Liška.

Dnes se bude ministrem Josefem Dobešem zabývat i sněmovní klub Věcí veřejných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…