Itálií zmítá krize, zato má nejlépe placené poslance v Evropě

05.01.2012 14:36

Ukázalo se, a to ve zprávě komise vedené šéfem italského statistického úřadu Enrikem Giovanninim, že italští poslanci berou luxusních 11 283 eur (290 000 korun) hrubého. A k tomu ještě zadarmo cestují vlakem i letadlem a neplatí dálniční poplatky. Přesto k tomu dostávají dalších 3503 eur (90 000 korun) na pokrytí cestovních (!) nákladů.

Itálií zmítá krize, zato má nejlépe placené poslance v Evropě
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Plat 630 členů dolní komory parlamentu přesahuje o 60 procent evropský průměr. Plat senátorů a jejich výhody jsou ještě o trochu vyšší, konstatovala ještě zmíněná zpráva.


Snaha o změnu těchto nehorázně vysokých odměn pro veřejné činitele je prioritou nové úřednické vlády premiéra Maria Montiho, poslanci si ale na své výdobytky nechtějí nechat sáhnout.


"Všechno tohle slouží pouze k tomu, ukázat si prstem na poslance jako kastu, která mrhá penězi, aniž by byla známá fakta. Jedná se o snahu potrestat politiky jen z ideologických důvodů," prohlásil Antonio Mazzocchi ze strany Lid svobody a dodal, že nebyly - podle něj - započteny všechny výhody, které mají zákonodárci v jiných zemích.

Ať koná vláda

Podle Enrika Giovanniniho by zveřejněné údaje měly sloužit jako podklad pro zamyšlení v příštích měsících. "Poskytli jsme veškeré údaje, nyní je to na politicích a vládě, aby učinila rozhodnutí, a na veřejném mínění, aby to posoudilo." A veřejné mínění, jak uvedla ČT, je těmito informacemi velmi rozhořčeno.

To čeští poslanci v roce 2010 prokázali v době hospodářské krize solidaritu a platy si snížili. Tehdy ale omylem všichni (až na jednoho uvědomělého) zvedli ruku pro větší škrty, než bylo původně v plánu. Novelou zákona si totiž snížili platy o 5 % a navíc ještě zdanili náhrady, které připojili ke mzdě. A z náhrad musejí odvádět kromě daně také sociální a zdravotní pojištění – proti Italům jsou tedy čeští zákonodárci úplní žebráci…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …