Nad ředitelem ÚVN se smráká. „Miloš nabírá na síle a ten to pocítí jako první…“

05.11.2021 11:23 | Kauza

PL zaznamenaly již několikátý hlas nejen z Poslanecké sněmovny, který se vymezil vůči postupu Miroslava Zavorala, současného ředitele ÚVN. Naposledy ve čtvrtek, kdy bylo oznámeno, že prezident Miloš Zeman bude hovořit s politickými činiteli prostřednictvím videokonference.

Nad ředitelem ÚVN se smráká. „Miloš nabírá na síle a ten to pocítí jako první…“
Foto: repro CNN Prima News, tan
Popisek: Miroslav Zavoral, ředitel ÚVN

Lékařské konzilium v pátek posoudí zdravotní stav prezidenta, který se od 10. října léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Ve čtvrtek nemocnice uvedla, že Zemanův stav se zlepšil a přeložila ho z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj rehabilitačního oddělení. Prezident by se měl během dne také telefonicky spojit s premiérem Andrejem Babišem. Návštěvy až na výjimky nemocnice kvůli zhoršující se epidemické situaci zakázala.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
„Nepřijde mi důstojné, aby hlava státu byla v rukách pana Zavorala, který určí, kdo za ním smí, kdo nesmí, kdo a s kým tam smí, nelíbí se mi to," uvedl jeden z poslanců, s nímž jsme měli možnost hovořit. Z jeho slov dále vyplynulo, že nad postupem ředitele ÚVN vnímá otazníky také řada jeho kolegů.

„Ředitel Zavoral se za poslední měsíce výrazně změnil v komunikaci. Pokud vidíte dlouhodobě, že byl takzvaně v pozadí, nyní veškerou pozornost strhává na sebe, může to mít dvě vysvětlení. Prvním je, že chce medializovat svou osobu, druhým, že k tomu má jiné důvody, o nichž nehodlám spekulovat," pokračoval.

„Miloš nabírá na síle a mnozí to ještě hodně pocítí. První, řekl bych, bude právě ředitel Zavoral,“ dodal.

ParlamentníListy.cz však získaly ještě další hlas. Je jím vysoký zástupce resortu obrany. ÚVN spadá právě pod něj.

„Ano, zaznamenal jsem neformální debatu o budoucnosti pana profesora Zavorala na pozici ředitele. Toto má však v gesci pouze pan ministr. Pokud je pravdou, že ministra Metnara nahradí paní poslankyně Černochová, bude to v její kompetenci. Poradní hlas může mít řada dalších lidí, například státní tajemník Petr Vančura. Neberte to, prosím, že by se něco podobného chystalo, ale ta debata se vedla."

Kdybychom šli ještě o krok dál a Miroslav Zavoral by byl skutečně narychlo odvolán, jeho dočasným nástupcem by se prý mohl stát současný náměstek Miroslav Ryska nebo Zdeněk Brabec. „Dle mého soudu by to měl být rozhodně zaměstnanec ÚVN, lékař, víc k tomu říkat nebudu,“ uvedl náš ministerský zdroj.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí
K tomu se však oficiálně nechtěl vyjádřit nikdo s tím, že nejde o aktuální záležitost.

Dalším interesantním názorem byl komentář ke složení multioborového konzilia nemocnice, jež se má zabývat posouzením stavu hlavy státu. Nemocnice kompletní obsazení neuveřejnila. Členství v něm potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima, dalšími členy jsou podle médií chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář.

„Je to krok M. Zavorala k obraně své vlastní osoby," uvedl náš třetí zdroj, který má k nemocnici nejblíže. „Ví, že některé jeho kroky směrem k médiím jsou extrémně špatně vnímané, proto se obrnil,“ přiblížil v SMS zprávě.

Důvodem prezidentovy hospitalizace den po sněmovních volbách byly podle nemocnice komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Bližší diagnózu lékaři ani Hrad nezveřejnili, neměli k tomu souhlas prezidenta. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu hlavy státu začali zákonodárci v uplynulých týdnech uvažovat o dočasném převodu prezidentových pravomocí na předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra.

Podle informací vojenské nemocnice, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), totiž nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobou prognózu Zemanova zdravotního stavu lékaři hodnotili jako krajně nejistou a možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech označili za málo pravděpodobnou. Politici se shodli, že vyčkají do ustavení nové Sněmovny 8. listopadu, po níž podává vláda do rukou prezidenta demisi, a potom si případně od lékařů vyžádají další informace a zváží postup.

Miroslav Zavoral je ředitelem Ústřední vojenské nemocnice od roku 2010.

8. května letošního roku byl u příležitosti Dne vítězství jmenován prezidentem republiky Milošem Zemanem do hodnosti brigádního generála ve výslužbě.

Letos mu bude 68 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…