Rozvrat a bída, odhaduje Miloslav Ransdorf budoucnost Ukrajiny. Mluví i o síti bordelů

14.04.2015 8:45

„Sjednocující moment této sebranky je antikomunismus,“ reaguje europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) na nový zákon, který odsuzuje totalitní režimy a zakazuje používání jejich symbolů na Ukrajině. Ransdorf upozorňuje na to, že si v Kyjevě „jdou po krku“ a obává se pokračování bojů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k vojenskému výcviku Ukrajinců, který plánují Američané: „Výcvik mají zahájit 20. dubna, což je den narození Adolfa Hitlera. Nemohli si vybrat lepší datum.“

Rozvrat a bída, odhaduje Miloslav Ransdorf budoucnost Ukrajiny. Mluví i o síti bordelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Jiřího Zlatušky (z 8.4.)(+ z 21.2.), Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Jaroslava Hutky, Pavla Svobody, Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Jak vidíte současné ukrajinské vedení z hlediska spolehlivosti v plnění uzavřených závazků? 

Západ si zatím neuvědomil, že nejsou spolehliví v ničem. Dohody Minsk II jsou systematicky porušovány, což začíná dokonce kritizovat i Francie. Perspektivy jsou velmi špatné. Vidím vývoj Ukrajiny tak jako vývoj Kosova, to znamená rozvrat. Dnes je průměrná mzda na Ukrajině 40 eur za měsíc. To už je srovnatelné s Kosovem, kde je euro deset centů na den.

Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

V pondělí večer jednali ministři zahraničí v Berlíně o dodržování minských dohod. Jak důležitá jsou tato setkání?   

Jednání je strašně důležité. Svého času říkal Gromyko, že je lépe deset let jednat, než aby byl jeden den války. Mimochodem  Německo dalo půl miliardy eur na rekonstrukci Donbasu, což je velkorysé gesto. Jen je dali Kyjevu, což znamená, že k lidem na Donbasu se peníze nedostanou. 

Ukrajinský parlament minulý týden schválil zákon, jehož cílem má být odsouzení komunistického a nacistického režimu na Ukrajině. Zákon zakazuje popírání zločinného charakteru těchto režimů a používání jejich symbolů na veřejnosti. Ukrajina tím odmítla jakýkoli druh totality, nebo je v souvislosti s tímto zákonem potřeba vnímat daleko více souvislostí?

Nejdřív upozorním na to, o čem jsme už hovořili, a to, že se představitelé Ukrajiny hádají mezi sebou a jdou si po krku. Víte, že Jaceňuka obvinili z korupce. Ministr vnitra Arsen Avakov přiznal, že jeho podřízení zřídili a kryli síť bordelů. Víte také o jeho machinacích s pozemky. Establishment na Ukrajině je opravdu pozoruhodná cháska, a protože už se začínají hádat mezi sebou, sjednocující moment této sebranky je antikomunismus. Nejde jen o zákaz symbolů nebo ideologie, ale nejpozoruhodnější při této příležitosti je vystoupení Porošenka, který řekl, že zodpovědnost za rozpoutání II. sv. války nemá Hitler, ale Stalin. To je doklad toho, kam situace směřuje.    

Objevují se zprávy o kozácích na Donbasu, kteří tam jsou prý ochotni za „svoji posvátnou zem“ bojovat do posledního dechu, a podle nich válka teprve začne a může trvat klidně pět až sedm let. Je možné, že se skutečný konflikt teprve rozpoutá?

Porušují se minské dohody, dochází k rostoucímu ostřelování Doněcka. Může se stát, že Limonovci, kteří založili ozbrojené oddíly, které mají řídit Charkovskou lidovou republiku, dostanou podporu. Pokračování bojů se velmi obávám. Situace je humanitární katastrofou. Ukrajinský režim tím zakrývá totální ekonomický kolaps. Už jsem říkal, za kolik tam lidé žijí, veškeré ceny jdou nahoru, klesly zásoby uhlí. 

Jak vnímat zprávy o tom, že Američané brzy zahájí vojenský výcvik Ukrajinců?

Výcvik mají zahájit 20. dubna, což je den narození Adolfa Hitlera. Nemohli si vybrat lepší datum. Je to pořád stejné, Američané vyvážejí chaos do světa. Provádí řízenou destrukci mezinárodních systémů a systémů mezinárodního práva. 

Lze předpokládat v situaci, kdy světu dělá starosti Jemen, kde se do konfliktu výrazněji zapojily Spojené státy a začaly koalici proti povstalcům dodávat zbraně, že se USA zaměří spíš na tuto oblast a situaci na Ukrajině bude řešit především německé kancléřka Angela Merkelová?  

Nemyslím si to. Stále více Američanů chápe, že konflikt s Ruskem je pro ně nevýhodný. Nemohou dlouhodobě setrvat v situaci zostřování konfliktu. To je stav, který, jak konstatuje politolog Brown, povede k tomu, že se sblíží pozice Ruska a Číny. 

Někteří politici či komentátoři, kteří dlouhodobě varují před Ruskem a podle nich nebezpečným Putinem, si dnes berou jakou argument například údajné výhrůžky ruského velvyslance v Dánsku jadernými zbraněmi. Umíte si představit, že Rusko použije tento typ arzenálu?

Je to nesmysl. Rusko opakovaně v době kosovské krize varovalo USA před jednostranným uznáním Kosova. Varovali před rozbitím systému mezinárodního práva. Tehdy se jim smáli. Jsem přesvědčený, že Rusko akcentuje potřebu zachovat mezinárodní právo. Rusko je země, která je proti revizi mezinárodního práva. Je to země, která by na tom nemohla vydělat. Krym byl vynuceným krokem, který reagoval na tlak Američanů, kteří chtěli dostat do rukou Sevastopol. 

Hodně se už toho řeklo v souvislosti s účastí prezidenta Miloše Zemana na oslavách v Moskvě a také kvůli jeho slovní „přestřelce“ s americkým velvyslancem v Česku. Jak Vy vnímáte to, že se prezident přehlídky na Rudém náměstí nezúčastní? 

Zeman ustoupil. Mou skepsi vůči Zemanovi to jen posílilo. Chtěl bych také upozornit, že pravděpodobně Andrew Schapiro nezná Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích. Velvyslanec a mise příslušné země nesmí porušovat zákony dané země a nesmí se vměšovat do vnitřních záležitostí. To je věc notoricky známá, ale nevím, jestli to vědí američtí diplomaté.  

Myslíte si, že na Zemana byl vyvíjen velký politický tlak?

Vzpomeňte si, že by mu vláda v případě, že by se účastnil přehlídky, nezaplatila cestu. Myslím si, že tak byla situace vyhrocená. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…