„A odteď...!“ Takto vytočeného Dominika Haška nikdo neviděl

29.03.2023 8:25 | Ze sítí

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady MOV to uvedl prezident MOV Thomas Bach. A právě toto rozhodnutí rozčílilo úspěšného bývalého hokejového brankáře Dominika Haška. „Svým prohlášením se ode dneška stáváte osobně zodpovědným za každého zabitého a raněného Ukrajince a ruského vojáka,“ napsal mimo jiné na twitterovém profilu.

„A odteď...!“ Takto vytočeného Dominika Haška nikdo neviděl
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Ve všech sportech by měly být podle Mezinárodního olympijského výboru respektovány jasně dané podmínky pro neutralitu. MOV zatím nerozhodl, zda povolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži a zimních olympijských hrách 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Návrat by se měl týkat jen jednotlivců, nikoli týmů. Vyloučeni by měli zůstat sportovci, kteří jsou příslušníky armády nebo domácích bezpečnostních složek. Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že více než dvě desítky medailistů z předloňských olympijských her v Tokiu měly vojenskou hodnost, připomněla agentura AP. Členové armádního sportovního klubu se postarali o 45 z 71 medailí, které ruští sportovci v Tokiu 2021 získali.

„Mr. Bach, svým prohlášením se ode dneška stáváte osobně zodpovědným za každého zabitého a raněného Ukrajince a ruského vojáka. Do smrti se budete zodpovídat jejich nejbližším. Ukázali jste, že lidský život pro vás nic neznamená,“ napsal na svém twitterovém projevu někdejší úspěšný hokejový brankář Dominik Hašek.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) doporučení MOV zkritizoval. „Jsem zklamán z doporučení MOV. Nesmíme zavírat oči před realitou. Ruský sport je centrálně řízen z Kremlu. Ruský režim neví, co je to fair play; jeho sportovci na olympiádu nepatří. Otázkou se budeme dále zabývat, a to i v expertní skupině,“ uvedl na twitteru. Skupina odborníků, jejíž vznik inicioval Český olympijský výbor, hledá právní argumenty pro neúčast Rusů a Bělorusů na OH 2024 v Paříži.

„V tomto jsme, dá se říci, zajedno. Ale dovolím se opět zeptat. Garantujete nám, Ministerstvo zahraničních věcí, že do naší země nebude vpuštěn na sportovní víza žádný a ruský a běloruský sportovec? A když sem přijede na (sportovní) víza z jiné země Schengenu, okamžitě ho vyhostíte? Nebo i v tomto roce opět zavřeme oči?“ zeptal se v souvislosti s prohlášením Lipavského Hašek.

Český olympijský výbor (ČOV) ani po doporučení MOV nezměnil postoj a trvá na zachování sankcí vůči Rusku a Bělorusku kvůli jejich agresi na Ukrajině. Za nepřijatelnou považuje i jejich účast v olympijských kvalifikacích. Stejný postoj při jednáních s MOV zastávali i zástupci dalších evropských a světových olympijských výborů, napsal ČOV ve vyjádření pro ČTK. Ocenil, že MOV potvrdil sankce vůči ruskému a běloruskému státu a jejich politickým představitelům. Představitelé ČOV se zúčastnili telefonátů se zástupci MOV před dnešním jednáním výkonné rady, která řešila situaci ruských a běloruských sportovců.

„ČOV, proč lidem lžete, že Bach a MOV vše potvrdil?Naopak! Doporučil federacím, aby nechaly Rusy a Bělorusy soutěžit a oni tedy mohli podporovat russkou válku a zločiny. Snaží se Rusku a Bělorusku otevřít cestu zpět. To už nyní stojí spoustu ukrajinských, ale i ruských životů. MOV je za to odpovědný!“ zareagoval na slova Českého olympijského výboru Dominik Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hašek je vlastně k politování,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUndatra1 , 29.03.2023 10:01:23
on už bude navždy ten "bývalý", ať už sportovec, podnikatel nebo přijatelný člověk. Teď je to magor, který bude závidět každému a kafrat do všeho. Ne, že by si zabalil ranec a šel na Ukrajinu, tam bude platnější, než strkat nos tam kde přes něj dostane. Je stejný blb, jako tlustý Lipavský, který pokud by se snažil udělat kotoul, zlomí si páteř a uběhnout dokáže tak ke svému plnému korytu. Ale stejně, jejich kecání nikoho z MOV nezajímá, protože se o něm ani nedozvědí.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…