„Je to hnus!“ Místopředseda Rady Českého rozhlasu se pustil do Jandáka

03.05.2019 7:22

Radní Českého rozhlasu Vítězslav Jandák veřejně prohlásil. že až potká matadora hudební publicistiky, osmdesátiletého Jiřího Černého, tak „mu ji flákne“. Tímto svým výrokem řadu lidí pobouřil. Rozzlobil tím i místopředsedu Rady Českého rozhlasu Jiřího Vejvodu. „Je to hnus,“ ohodnotil Jandákovo vyjádření Vejvoda.

„Je to hnus!“ Místopředseda Rady Českého rozhlasu se pustil do Jandáka
Foto: Repro - Česká média
Popisek: Vítězslav Jandák při rozhovoru

Místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prozradil, že byl z Jandákových slov v šoku. „Já jsem na to reagoval, protože jsem byl v šoku z toho, co jsem tam slyšel, ale reagoval jsem mimo jiné i tím, že jsem připomněl, co říká určitý paragraf zákona o Českém rozhlase. Ten říká, že radní by se měl na jednání Rady chovat tak, aby neporušoval důstojnost své funkce. A mně přijde, že tohle bylo přinejmenším velmi nedůstojné,“ vytkl Jandákovi Vejvoda.

Pokud se snad Jandák kvůli něčemu naštval, měl podle Vejvody svůj hněv ventilovat jinde, než na veřejném zasedání Rady ČRo. Rada se má věnovat záležitostem rozhlasu a ne vyřizování osobních účtů. Publicista Jiří Černý nazval Jandáka kreaturou a bývalý poslanec ČSSD na to reagoval onou poznámkou o „fláknutí“. Vejvoda zdůraznil, že takto se vyjadřovat na adresu člověka, kterému je přes 80 let, je naprosto nevhodné. „Přijde mi to jako hnus v podstatě,“ zdůraznil Vejvoda.

„Pro mě je naprosto nepřijatelné, aby se na veřejném zasedání kontrolního orgánu, který je zvolen Poslaneckou sněmovnou, mluvilo jako v páté cenové. Dokud tam já budu, tak budu proti tomu zvedat hlas. A mám pocit, že příště budu rychlejší,“ ujišťoval Vejvoda moderátora Martina Veselovského.

Pár slov přidal na adresu poslanců, kteří volí členy Rady Českého rozhlasu. Vejvoda je členem Rady od roku 2014 a nelíbí se mu, že se do dozorového orgánu dostávají lidé, kteří „otevřeně říkají, že instituci, kterou by měli kontrolovat, chtějí destruovat“. Všichni členové dozorových orgánů by měli myslet na to, že nemohou postupovat podle hesla „po mně potopa“. Poslanci by si podle Vejvody měli rozmyslet, koho volí. „Myslím, že vám dávám jasný signál, že se věci nemění způsobem, který by mi zrovna vyhovoval,“ podotkl Vejvoda.

Ač nechtěl být příliš konkrétní, nakonec dal přece jen najevo, že pozdvihl obočí např. nad zvolením Ladislava Jakla do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…