„Je to peklo.“ Ukrajinci o nové ofenzivě

28.07.2023 7:26 | Analýza

Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že je plně solidární s ukrajinskými sportovci a vyzval sportovní komunitu, aby přistupovala citlivě utkáním ukrajinských a ruských sportovců. Ukrajinci mezitím pokračují v protiofenzivě. „Je to peklo,“ popsal situaci jeden z vojáků. Ruská obrana je podle analytiků velmi tvrdá, ale zdá se, že i navzdory tomu Ukrajinci dosáhli jistého úspěchu.

„Je to peklo.“ Ukrajinci o nové ofenzivě
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině je stále v plném proudu a Mezinárodní olympijský výbor řeší otázku, jak řešit klání mezi ruskými a ukrajinskými sportovci. Došlo k tomu poté, co byla ve čtvrtek na mistrovství světa v šermu diskvalifikována Ukrajinka Olha Charlanová. Čtyřnásobná mistryně světa v šavli Charlanová byla diskvalifikována za rozhodnutí, které ukrajinské předsednictví označilo za „naprosto ostudné“, protože nepodala ruku své poražené ruské soupeřce Anně Smirnovové, která na šampionátu v Miláně soutěžila jako neutrální.

„Vyzýváme mezinárodní federace, aby situace týkající se ukrajinských a individuálních neutrálních sportovců řešily s nezbytnou mírou citlivosti,“ uvedl mluvčí MOV. „Nadále jsme plně solidární s ukrajinskými sportovci a ukrajinskou olympijskou komunitou,“ pokračoval.

Na jeho výzvu upozornil server katarské televize Al-Džazíra.

Ukrajinci mezitím pokračují v protiofenzivě. Podle videa, které na sociálních sítích uveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ukazuje ukrajinské vojáky, kteří osvobodili další obec od ruských agresorů. Tentokrát jde o obec Staromajorske na jihu Ukrajiny. Na video Volodymyra Zelenského upozornila americká zpravodajská stanice CNN. Jeden z vojáků na videu oznámil, že splnili úkol a osvobodili vesnici. O několik hodin dříve velitel Ruskem podporovaného praporu ze samozvané Doněcké lidové republiky přiznal, že okupanti Staromajorsk ztratili.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí

Boje na jihu se podle CNN zintenzivňují. Kromě nasazení dalších brigád do bojů na jihu ukrajinská armáda pokračuje v kampani s cílem znehodnotit ruské logistické uzly, přičemž Ruskem jmenovaní představitelé v okupovaných oblastech hlásí několik raketových úderů na město Tokmak, které je kritickým místem zásobování.

„Tokmak se v podstatě stal frontovým městem, protože intenzita bojů přímo na záporožské frontě směrem k Tokmaku se každým dnem zvyšuje,“ řekl CNN ukrajinský starosta nedalekého Melitopolu Ivan Fedorov.

„Jedním slovem je to peklo,“ řekl voják Kosťantyn Děnisov pro RFE/Rádio Svoboda. „Podél celé kontaktní linie probíhají boje z ručních zbraní i protibaterijní boje.“

Tvrdí však, že ukrajinské jednotky „tvrdošíjně tlačí na okupanty, vytlačují je, vytěsňují a získávají území“.

Děnisov uvedl, že Rusko odpovědělo dělostřeleckou palbou a letectvem. Jejich prioritou je zabránit ukrajinskému postupu směrem k Tokmaku a dalším městům v blízkosti města Záporoží, včetně Vasylivky na jihu a Polohy dále na východ od města.

Děnisov prohlásil, že některé ruské jednotky utrpěly „takové ztráty, že nyní čekají na doplnění“.

Podle regionálního vůdce dosazeného Moskvou Vladimira Rogova  zasáhly ve čtvrtek kritické logistické centrum Tokmak na Ruskem okupované jižní Ukrajině těžké raketové údery.

Podle Rogova, vysokého představitele jmenovaného Ruskem v Záporožské oblasti, provedla ukrajinská armáda „masivní“ útok s použitím několika raketometů.

Tři rakety explodovaly a čtvrtá dopadla poblíž železniční stanice, ale nevybuchla, uvedl Rogov na telegramu. Dodal, že jedna osoba byla zraněna.

Podle ruských a amerických představitelů se zdá, že Ukrajina v oblasti stupňuje protiofenzivu a na jižní frontu nasazuje další vojáky. Rogov tento týden připustil, že kyjevským silám se podařilo „vklínit“ do tří úseků první ruské obranné linie v Záporožské oblasti.

Generál Oleksandr Tarnavskyj  pověřený vedením ukrajinské protiofenzivy na jihu země uvedl, že ruská obrana ztěžuje postup vojenské techniky včetně západních tanků a obrněných vozidel. Ruská armáda podle něj prokázala „profesionální kvality“, když zabránila ukrajinským silám „rychle postupovat“. Na jeho slova upozornila britská zpravodajská stanice BBC.

Několik tanků Leopard a amerických bojových vozidel Bradley bylo v prvních dnech ofenzivy poblíž města Orichiv poškozeno nebo zničeno. Ukrajinská 47. brigáda, která byla z velké části vycvičena a vybavena Západem, aby se pokusila prorazit ruské linie, byla brzy zastavena v cestě minami a poté zaměřena dělostřelectvem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen dotaz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezačátečník , 28.07.2023 10:17:58
Jsou noví majitelé Parlamentních listů nějak propojeni s majitelem Seznamu a Novinek. Jen chci vědět na co se mám připravit. Na seznamu mám již doživotní zákaz. Ale má to výhodu, nečtu tam diskuzi a již se mi nezvedá žaludek a nedělá špatně.

|  19 |  1

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …