Neformální summit EU dnes v Praze čeká diskuse o Ukrajině i energetice

07.10.2022 6:30

Evropská reakce na trvající ruskou agresi vůči Ukrajině, složitá situace kolem energií a jejich vysokých cen i související stav hospodářství EU – to budou témata dnešního neformálního summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v Praze.

 Neformální summit EU dnes v Praze čeká diskuse o Ukrajině i energetice
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Prezidenti a premiéři se scházejí den poté, co podobná témata v obecnější rovině probíral na Pražském hradě výrazně širší a nový formát Evropského politického společenství (EPC), kde diskutovali nejen zástupci zemí EU, ale také dalších 17 států.

Vedoucí představitelé EU budou dnes hovořit o unijní reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině a o pokračujícím konfliktu včetně částečné ruské mobilizace či o nedávné ruské protiprávní anexi čtyř ukrajinských oblastí. Evropská unie anexi odmítla a odsoudila, stejně jako další západní země. Státníci budou také hovořit o další hospodářské, vojenské, politické či finanční podpoře Ukrajině.

Lídři zemí EU mají na programu také diskusi o zajištění cenově dostupné energie pro domácnosti a podniky. Zhodnotí též již přijatá energetická opatření, jejichž cílem je snížení poptávky po elektřině a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv.

Státníci proberou také hospodářské výzvy vyplývající z války na Ukrajině. Pozornost zaměří na řešení vysokých cen energií, podporu růstu a zaměstnanosti a ochranu zranitelných spotřebitelů.

Ve čtvrtek se v Praze uskutečnilo premiérové zasedání EPC, kterého se kromě lídrů ze států EU zúčastnili zástupci dalších 17 evropských zemí. Premiér Petr Fiala (ODS) akci zhodnotil jako užitečný prostor pro diskusi v kritický okamžik, kdy je kvůli ruské agresi na Ukrajině ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…