„Nepustili novináře!“ Zelenskyj byl rozmrzelý, že inspektoři jenom dělali svou práci

02.09.2022 7:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k zahájení školního roku. Ale také dal najevo, že se zlobí na inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii. A popsal, proč se zlobí. Nakonec vyslovil dvě velká poděkování

„Nepustili novináře!“ Zelenskyj byl rozmrzelý, že inspektoři jenom dělali svou práci
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
V noci z 1. na 2. září prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil obdobně jako mnoho dalších politiků na světě. O začátku nového školního roku.  

„Dnes v naší zemi začal nový akademický rok, jak se patří. Navzdory všemu. Více než šest měsíců trvající válce. Mimořádné destrukci způsobené okupanty. Vzdělávání ukrajinských dětí však pokračuje. Probíhá v různých formách, ale všude systematicky a profesionálně. A já jsem vděčný všem našim pedagogům, kteří pokračují ve své práci a svou pozorností k dětem zaručují, že všichni mladí Ukrajinci mají možnost se vzdělávat a žít důstojný moderní život. Více než 300 000 prvňáčků, téměř 4 miliony žáků - to je měřítko k 1. září letošního roku,“ zdůraznil Zelenskyj hned v úvodu svého projevu.

„Takže kromě mnoha jiných závěrů lze dnes učinit i velmi důležitý politický závěr - o odolnosti našeho státu, o síle naší společnosti. Naše vzdělávací instituce jsou efektivní. Náš stát a místní společenství zajišťují obnovu vzdělávání i v těch oblastech, kde byly školy během okupace zničeny,“ pokračoval dál s tím, že ukrajinský vzdělávací systém se vrátí i do těch míst, která teď ovládají ruští okupanti. Všude tam, jde Rusové zničili školy, tam je podle Zelenského Ukrajinci opraví. A všechny děti, žáci, studenti a návštěvníci poslucháren vysokých škol se budou vzdělávat svobodně.

Ale to byl teprve začátek. Zelenskyj poté změnil téma a věnoval pár slov návštěvě inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii v Záporožské jaderné elektrárně. Podle Zelenského je dobře, že se inspektoři do elektrárny dostali, navzdory snahám Rusů jejich misi zhatit. Tak to vidí Zelenskyj, který vyjádřil naději, že inspektoři zhodnotí skutečný stav elektrárny a po pravdě informují svět o tom, co se tam děje.

„Neustálé ostřelování, přítomnost ruských vojáků a zbraní v elektrárně, týrání ukrajinského personálu a pokusy dostat elektrárnu pod kontrolu představitelů Rosatomu, kteří nejsou vůbec schopni odpovědného přístupu k takovému objektu... To jsou kořeny rizik,“ upozornil Zelenskyj.

Prohlásil také, že Rusové nutí obyvatele z okolí elektrárny, aby inspektorům lhali. Světu to měli doložit novináři z různých zemí, kteří mohli inspektory doprovázet. Rusko to však zakázalo. „Okupanti bohužel novináře nepustili dovnitř, ale zorganizovali partu svých propagandistů. Zástupci MAAE bohužel nechránili zástupce nezávislých médií,“ posteskl si Zelenskyj, podle něhož by měli mít členové mise na paměti, že na území Ukrajiny leží několik elektráren, včetně Černobylské jaderné elektrárny, a s žádným z těchto zařízení nebyly problémy, dokud na Ukrajinu nevtrhli ruští okupanti.

„Až ruská armáda konečně opustí území Záporožské jaderné elektrárny, až odveze své zbraně, munici, až přestane ostřelovat Enerhodar a sousední oblasti a ukončí své provokace, bude se moci Záporožská elektrárna vrátit ke zcela bezpečnému fungování, které bylo vždy pod kontrolou Ukrajiny,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v této souvislosti volal po kompletní demilitarizaci elektrárny a považuje za chybu, že s tímto požadavkem nepřišli inspektoři. „A je špatné, že jsme zatím neslyšeli příslušné výzvy ze strany MAAE,“ zlobil se Zelenskyj, který prý inspektorům právě tento požadavek kladl na srdce.

V souvislosti s 1. zářím také připomněl, že v roce 1939 v tento den vypukla druhá světová válka. Válka, ve které až do poloviny roku 1941 stál Sovětský svaz po boku nacistického Německa. Tato válka nakonec skončila vítězstvím dobra. Tak to popsal Zelenskyj a konstatoval, že jednoho dne vítězstvím dobra, vítězstvím Ukrajiny nad ruskými okupanty, skončí i stávající válka.

Oznámil, že po více než půl roce obrany před ruskými agresory bylo vyznamenáno více než 28 tisíc obránců Ukrajiny.

Než se rozloučil se svými diváky, vyslovil ještě dvě poděkování.

„Dnes chci zvláště vyjádřit vděčnost našim obráncům na charkovském směru - 92. brigádě, všem bojovníkům a velícímu důstojníkovi brigády Fedosenkovi. Díky za vaši statečnost, hoši!“ přišlo první poděkování.

„A také našim vzdušným silám. Včera protiletadlové jednotky v Doněcké oblasti odvedly velmi dobrou práci - sestřelily další vrtulník okupantů, již 205. během plnohodnotné války, a dvě bezpilotní letadla. Celkem již bylo zničeno více než 800 ruských bezpilotních letounů. Naše vzdušné síly dnes odvedly dobrou práci proti nepřátelským raketám - děkujeme za dosažení výsledků!“ pravil Volodymyr Zelenskyj.

Poté už přišlo jen tradiční rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…