200 milionů navíc, celkem 265 akcí. České předsednictví EU

26.08.2021 7:52

Česko se ujme v polovině příštího roku evropského předsednictví a právě to bylo předmětem středečního pořadu Dvaceti minut Radiožurnálu, jehož hostem byla stálá představitelka Česka při Evropské unii Edita Hrdá. Vláda se totiž po opakovaných výzvách opozice rozhodla zvýšit rozpočet o 200 milionů. Podle Hrdé je odhad realistický, připomněla ale, že kvalita předsednictví se neodvíjí od toho, jak je drahé.

200 milionů navíc, celkem 265 akcí. České předsednictví EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Vláda se rozhodla navýšit prostředky na toto období o 200 milionů korun. Rozpočet ale stále zůstává třetinový oproti roku 2009. Bude takový rozpočet stačit?

„Vnímám navýšení rozpočtu jako výsledek skoro půlroční diskuse. Jsem ráda, že vláda analýzu přijala. Předsednictví není primárně dobré podle toho, jak je drahé. A určitě bychom mohli najít předsednictví, která byla drahá, ale nebyla úspěšná,“ uvedla s tím, že vždy je to o debatě a realita se ukáže až po předsednictví.

Celkově stát plánuje během předsednictví organizovat 265 akcí v Česku. Podle ní prostředky na akce budou muset stačit. „Víte dobře, že situace se vyvíjí. Německo si myslelo, že bude mít velké předsednictví, a realita byla jiná. I my budeme muset reagovat na okolnosti,“ pokračovala s tím, že doufá, že předsednictví již bude v době postcovidové.  

Stejně tak se má posílit diplomatický aparát. Podle stálé představitelky je personální otázka značně komplikovaná. Je nutné vždy sehnat velkou skupinu lidí a vytvořit z nich dobře fungující tým. „Kdybych měla kolegy rozdělit do několika skupin, tak bych chtěla říct, že co se týče těch expertních týmů, tak o ně nemám obavy. Jsou stabilní a v Bruselu mají dobrou pověst,“ dodala s tím, že druhá skupina budou lidé, kteří budou podporovat samotný chod předsednictví. „Tam musíme sahat do externích zdrojů a jsem ráda, že je o tu práci velký zájem. Jsem ráda, že je velký zájem o podílení se na předsednictví mezi studenty, protože je pro ně důležité něco takového zažít. Podařilo se nám i přesvědčit několik kolegů, aby se vrátili z důchodu a stali se platnými členy našich týmů, protože jejich zkušeností je třeba využít,“ dodala.

A která témata nás mohou spojovat s francouzským předsednictvím, které tomu našemu bude předcházet? Podle ní především hospodářská, postcovidová, transformace digitální nebo zelená. Na stole podle ní také budou témata migrace, vnitřního trhu, vlastních zdrojů či aktuální témata. „My musíme vycházet z toho, jaký je legislativní plán Evropské komise,“ připomněla také s tím, že vlastní témata by nechala na příští vládu a na jednotlivé resorty.

Podle Edity Hrdé by se také mělo posilovat společné řešení zdravotnictví. V určitých oblastech by bylo vhodnější v krizových situacích postupovat rychleji a pružněji, hledat tedy cesty, jak dál efektivněji pracovat.

Podle ní je také důležité si jasně definovat, jaké výsledky předsednictví prodávat. Co všechno nejen českým, tak ostatním členským zemím, ale také třetím zemím sdělovat a akcentovat. „Viditelnost České republiky tak bude velmi důležitá,“ dodala a pokračovala, že v členských zemích se příliš nezabývají tím, kdo EU předsedá, ale spíše tím, jestli EU dobře funguje. „Jistě velký vliv na předsednictví má předsedající země a ona musí sama ukázat, že předsedá dobře, a to je náš velký úkol,“ zdůraznila.

Vyzdvihla také portugalské předsednictví. „Na to, v jakých podmínkách předsedali, si myslím, že byli úspěšní, že se jim velmi složitá témata podařilo posunout dopředu,“ uvedla ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že předsednictví není jen o tom, jaké výsledky máte, ale také jestli je možné posouvat dlouhodobá témata dopředu. U nynějšího předsednictví Slovinska jsou pak podle ní aktuální témata určitě Afghánistán a nelegální migrace z Běloruska.

„Národní hrdost obstát hraje určitě roli v předsednictví,“ dodala. Přeje si pak, abychom předsednictví zvládli s úsměvem, lehkostí, profesionálně, kvalitně a bez hádek a nepříjemných situací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…