50, možná i 100 mrtvých Rusů denně u Bachmutu. Čeká se zpomalení války

05.12.2022 9:17

Americká zpravodajská stanice CNN varuje, že v souvislosti s válkou na Ukrajině mohou přijít otřesy na ropném trhu. V platnost totiž vstupuje Západem dohodnutý strop na ceny ruské ropy, ale OPEC současně snižuje těžbu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se na Západ zlobí, že stropy nasadil moc vysoko a Rusko tak může dál vést válku. A situace na bojišti naznačuje, že dál poteče krev.

50, možná i 100 mrtvých Rusů denně u Bachmutu. Čeká se zpomalení války
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Dnešním dnem vstupuje v platnost cenový strop pro ruskou ropu dopravovanou na Západ v tankerech. Strop byl stanoven na 60 dolarů za barel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dal najevo, že je to málo a že měl být strop stanoven na 30 dolarech, protože pokud je Západ ochoten platit 60 dolarů, Rusům z ukrajinského pohledu zůstane pořád dost peněz na vedení války.

K dohodě o stropu se vedle USA a EU připojily další země G7 a Austrálie.

Z ruské strany naopak zaznívá, že země, které uplatní šedesátidolarový strop, ruskou ropu dostávat nebudou.

„Chci zdůraznit, že náš postoj se nemění, hovořil o tom ruský prezident Vladimir Putin a vláda opakovaně řekla, že se domníváme, že tento nástroj je netržní, neefektivní, hrubě zasahující do trhu, odporující všem pravidlům a tezím WTO," řekl v neděli ve státní televizi Alexander Novak, místopředseda ruské vlády. Anglickým čtenářům jeho slova přetlumočila americká zpravodajská stanice CNN. „Budeme prodávat ropu a ropné produkty těm zemím, které s námi budou spolupracovat za tržních podmínek, i kdybychom museli poněkud snížit těžbu," dodal ještě vicepremiér.

Pokud by Rusko zareagoval snížením produkce, pak podle CNN hrozí, že dojde k rozkolísání světových trhů.

Agentura Reuters uvedla, že dohoda EU zahrnuje mechanismus pro úpravu výše stropu tak, aby byl vždy o 5 % nižší než tržní sazba.

V této situaci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dál snižuje denní limity těžby.

„Organizace zemí vyvážejících ropu a další velcí producenti ropy včetně Ruska uvedli, že budou pokračovat v omezování dodávek o 2 miliony barelů denně, což je politika stanovená v říjnu, která začala platit minulý měsíc a má trvat do konce roku 2023,“ napsala CNN.

Ze zpráv na bojišti vyplývá, že bez ohledu na Západem stanovený cenový strop na dodávky ruské ropy dodávané po moři, Rusko dál tvrdě tlačí na Bachmut v Doněcké oblasti. Slaví částečné úspěchy a postupuje. Ale za cenu obřích ztrát. Ukrajinský server The Kyiv Independent tvrdí, že Rusové u Bachmutu ztrácí nejméně 50 vojáků za den. Možná až 100.

Mluvčí Východního vojenského velitelství Serhij Čerevaty uvedl, že z ukrajinského pohledu je situace u Bachmutu velmi složitá, ale je stále pod kontrolou.

Před válkou žilo v Bachmutu asi 70 tisíc lidí. V regionu se těžila sůl. Nachází se na hlavní silnici do Kramatorska a Slovjanska - klíčových měst v Doněcké oblasti, která se Moskva snaží dobýt od počátku invaze na Ukrajinu, tedy od 24. února 2022.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko pravděpodobně plánuje obklíčit Bachmut „taktickými zásahy na severu a jihu“, ale kampaň byla „neúměrně nákladná vzhledem k možným územním ziskům“. 

BBC upozornila, že podle amerických analytiků se v zimě vojenské operace na Ukrajině zpomalí. Ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová má za to, že si v zimním období budou obě strany doplňovat zásoby a regenerovat síly.

Hainesová uvedla, že americké zpravodajské služby se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v této fázi úplnou představu o tom, jak náročná je situace jeho armády. „Vidíme nedostatek munice, nevalnou morálku, problémy se zásobováním, logistikou, celou řadu problémů, kterým čelí.“

Ale podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se Ukrajinci chystají k dalším úderům hned, jak zamrzne půda, aby si udrželi iniciativu, kterou převzali v létě. Serhij Čerevaty řekl „že zmrzlá půda umožňuje postup těžkých kolových a pásových vozidel a že ukrajinské síly připravují taková vozidla na zimní operace,“ uvedl ISW na Twitteru.

Čerevaty má také za to, že nově mobilizovaní ruští vojáci, ale ani vojáci soukromé Wagnerovy skupiny, nejsou dostatečně vybaveni pro boj v zimě.

„Zima je obvykle nejlepším obdobím pro mechanizované válčení na Ukrajině, zatímco jaro je obdobím nočních můr pro boj na Ukrajině,“ napsal ISW.

Ale pokud by Západ přestal Ukrajině poskytovat vojenské vybavení, pak podle ISW ukrajinská schopnost vést operace na bitevním poli bude značně omezená a poskytne Rusům tři až čtyři měsíce času k tomu se nadechnout a pokračovat v bojových operacích.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…