A je to venku! Ukrajina zaútočila na jadernou elektrárnu. Rusové tentokrát nelhali

11.04.2023 14:35

U některých kauz se skutečný průběh ukáže až časem. Patří mezi ně i útok na jadernou elektrárnu v Záporoží, který oznámili Rusové, ale Ukrajinci nikdy nepotvrdili. Nyní britský list The Times přinesl výpovědi těch, kdo se ho zúčastnili. A odhalil, že do okolí jaderné elektrárny Ukrajina střílela z raketometů HIMARS. Dělostřelectvo nicméně používali i Rusové. Útok, který si ukrajinské síly představovaly úplně jinak, byl nakonec fiasko.

A je to venku! Ukrajina zaútočila na jadernou elektrárnu. Rusové tentokrát nelhali
Foto: Repro Mapy.cz
Popisek: Město Enerhodar, kde se ukrajinské síly pokusily dobýt zpět jadernou elektrárnu Záporoží

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Je to už nějaký pátek od doby, kdy ruské síly obsadily jadernou elektrárnu v Záporoží a blízké městečko Enerhodar. Konkrétně více než rok. V říjnu pak ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se ukrajinské síly pokusily elektrárnu dobýt zpět, ale nebyly úspěšné. Tento útok na jaderné zařízení Ukrajina nikdy nepřiznala. Ovšem podle britských Timesů k němu skutečně došlo, vzhledem k výpovědím vojáků, rozvědčíků a také námořníků.

Jedné říjnové noci se skoro 600 elitních vojáků nalodilo na přibližně 30 plavidel, vyzbrojených kulomety a granátomety ze Západu. Úkol zněl jasně, dobýt zpátky jadernou elektrárnu Záporoží z rukou Rusů, kteří ji využívali jako základnu už šest měsíců a ostřelovali z ní města na protějším břehu a ocelárny v Nikopoli.

Podle důstojníka, se kterým deník hovořil, byli vojáci nadšení, protože se jednalo o misi, o které by mohli vyprávět svým dětem. „Myšlenka byla, že se bude jednat jen o boj pěchoty proti pěchotě. Nemohli by na nás střílet dělostřelectvem, protože je to jaderná elektrárna,“ uvedl tento důstojník. Mužstvo bylo dle Timesů sestaveno ze členů vojenské rozvědky, praporu Šaman, regimentu Kraken a z ukrajinské cizinecké legie, tedy i ti nejmladší by měli vojenské zkušenosti. Ale nikdo nečekal to, s čím se setkali.

Podle tohoto důstojníka Rusové „všechno zaminovali“ a když byly jejich týmy na vodě, tak povolali tanky a i dělostřelectvo. Nebyli sami. Když ukrajinský útok začal, na ruské pozice na břehu řeky začaly dopadat rakety z HIMARSů. Důstojník listu ukázal video, na kterém bylo ukrajinské dělostřelectvo a HIMARSy v akci. Úkolem zmíněného důstojníka bylo prozkoumat, kde jsou ruské síly nejslabší.

Zdroj z americké bezpečnostní komunity pak listu řekl, že USA Ukrajině nějaké informace o cílech poskytly. „Sdílíme s nimi informace, ale sami si vybírají cíle, prioritu a zda se do operace pustit,“ uvedl tento zdroj.

Ovšem když se lodě přiblížily k pobřeží, Rusové spustili palbu a motorové čluny musely změnit kurz. Podle již zmíněného důstojníka se o útok pokusili několikrát, ale setkali se s těžkým bombardováním. Několika týmům se podařilo na druhém břehu Dněpru přistát a přestřelka s Rusy na okraji Enerhodaru trvala tři hodiny, hlavním silám se však vylodit nepodařilo. „Byli všude,“ uvedl důstojník. Pokusili se prý vystřelit na tanky na pobřeží, ale střílet z protitankových zbraní při jízdě na motorovém člunu je mírně řečeno obtížné.

Neustálá palba nakonec donutila ukrajinské síly k přerušení útoku. Zmíněný důstojník chválí velitele operace, který když zjistil, že jaké by byly ztráty, tak ji ukončil. Plán dobýt elektrárnu byl prý kontroverzní i mezi ukrajinskými představiteli.

Dočasný ředitel společnosti Energoatom Petro Kotin se vyslovil proti tomu, aby se podnikal jakýkoliv útok poblíž elektrárny kvůli nebezpečí úniku jaderného materiálu. Trvá na tom, že největším ohrožením je ruská správa. Rusové prý elektrárnu využívají jako kasárna pro své vojáky, na střechy instalují těžké zbraně a poblíž úložišť jaderného materiálu vytvářejí opevnění. V hale s turbínami prý skladují munici. Dle Kotina riskují, že dojde k nehodě a Ukrajina bude zamořená na desítky let.

Jak poukazují některé účty na sociálních médiích, článek nezmiňuje ztráty. Nicméně ruské ministerstvo obrany uvedlo, že padlo 90 ukrajinských vojáků a 14 lodí bylo potopeno. A také že ukrajinská vláda operace proti jaderné elektrárně zapírala.

„Všichni na ukrajinské straně tehdy tvrdili, že to je podvod a nikdy se to nestalo. Já ale věděl, že je to pravda, protože jsem mluvil s člověkem, jehož kamarád jednu tu loď potopil. Doslova všechny velké proukrajinské účty tvrdily, že zprávy o útoku na jadernou elektrárnu byly podvod, že videa byla podvod, lodě byly podvod atd.,“ dodal jeden z proruských analytiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ještě by mohli konečně přiznat, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečeněk , 11.04.2023 18:15:36
proč začla ta válka, kdo vyhodil ty trubky v baltu, sklad VRBĚTICE, kdo vraždí UA občany, jen proto , že nehajlují, mluví rusky, brutální nástup fašismu, v naší kolonii, po 33 letech hrůzovlád židokapiatlismu, nás cílěně zničí

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…