Adam Vojtěch: Končím. Politika není pro mě

15.06.2021 12:24

Adam Vojtěch byl prvním a teď je i pátým ministrem zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše. Po čtyřech letech sezení v Poslanecké sněmovně dává najevo, že politika není pro něj, necítí se v ní dobře. Pokud jde o zvládání pandemie, Vojtěch je přesvědčen, že jako ministr zdravotnictví udělal co mohl a vyčítat vládě, že nebyla na pandemii lépe připravena, se mu nezdá fér.

Adam Vojtěch: Končím. Politika není pro mě
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

V rozhovoru pro server Aktuálně.cz Vojtěch prozradil, že když v září 2020 odcházel z Ministerstva zdravotnictví, nečekal, že se tam na konci května 2021 vrátí, ale nakonec to vzal, aby dotáhl do konce misi, kterou si vzal v roce 2018 na triko. Ale v dalších sněmovních volbách kandidovat nebude. Za těch pár let v Parlamentu podle vlastních slov zjistil, že politika není pro něj.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

„Řeknu to zcela upřímně. Mě práce ve zdravotnictví baví, ale politika je z mého pohledu prostředí, které není úplně pro mě. Tím neříkám, že je politika dobrá či špatná, ale každý člověk se cítí dobře někde jinde. Politika není prostředí, kde bych chtěl trávit další roky. Necítím se v politice nejlépe. Ale nelituji této životní zkušenosti,“ pravil Vojtěch.

Pokud jde o covid, Vojtěch již po několikáté zdůraznil, že jedinou cestu z pandemie nemoci covid-19 vidí v očkování. I když si je vědom toho, že očkování je dobrovolné, takže česká společnost nikdy nebude proočkovaná na 100 procent. Nejdůležitější podle něj je, aby se naočkovaly rizikové skupiny, jako jsou senioři. Od září k tomu praktičtí lékaři dostanou více prostoru, než mají teď.  

Otázkou podle něj zůstává, co s pandemií udělají další možné mutace covidu.

„Patřím k těm, kteří se mutací obávají. Mám z nich respekt. Snažíme se na ně být co nejlépe připraveni,“ poznamenal Vojtěch.

„Klíčové je testování, konkrétně to, aby laboratoře vyšetřovaly přítomnost mutace. V těchto dnech jsme udělali kroky k tomu, že budeme od 1. července hradit z veřejného zdravotního pojištění laboratořím to, aby prováděly vyšetření touto speciální PCR metodou,“ pokračoval Vojtěch.

Občas prý přemýšlí, zda mohl na počátku pandemie jako první ministr zdravotnictví Babišovy vlády postupovat jinak, ale při těchto úvahách došel k závěru, že tehdy udělal, co mohl.

„Samozřejmě že člověk přemýšlí nad tím, co bylo. Když si ale vezmeme kontext oné doby, jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum možného. My se tady vždycky bičujeme, jak jsme všechno udělali špatně, ale když se podíváte například na zprávu komise Světové zdravotnické organizace WHO, tak komise odborníků z celého světa řekla, že nikdo nebyl připraven. Sama WHO řekla, že nebyla připravena. Vyčítat České republice, že nebyla připravena, je neobjektivní a neférové. Nebyl připravený nikdo v Evropě ani na světě. Možná jsme udělali nějaké chyby, vždycky se dá připravit lépe, ale v celkovém kontextu se nedá říci, že my bychom nebyli připraveni a ostatní byli skvěle připraveni. Tak to nebylo,“ prohlásil Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…