Americký generál Česku natvrdo: Pokud chcete mít místo u stolu, musíte plnit své závazky

13.06.2021 7:56

Americký generál Ben Hodges apeluje na Českou republiku, aby dokončila nákup nových obrněnců a vybudování moderní brigády. „Pokud chcete mít místo u stolu jako spolehlivý spojenec, musíte své závazky, sliby plnit,“ připomněl generál ve výslužbě, že je třeba splnit náš závazek vůči spojencům, informuje o tom iDNES.cz.

Americký generál Česku natvrdo: Pokud chcete mít místo u stolu, musíte plnit své závazky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Hodges v Praze během diskuse pořádané Cervo Institutem uvedl, že nedávné události na ukrajinských hranicích, kde Rusko soustředilo podle některých informací až 100 tisíc vojáků, získaly celosvětovou pozornost z prostého důvodu.

„Lidé byli vyděšení, že se schyluje k dalšímu konfliktu. Byla to ruská ocel, skutečné schopnosti, obrněnce, výsadkové vojsko a námořní jednotky – konvenční zbraně, které si získaly pozornost všech. Už několikrát (Rusové) prokázali, že jsou připraveni udělat cokoliv, když se jim podaří dostat se někam dříve než nám,“ uvedl někdejší velitel amerických pozemních sil v Evropě.

Původní zdroj ZDE

Označil proto za chybu, pokud by ze strany České republiky došlo k odložení nebo vycouvání z připravovaného nákupu 210 nových bojových vozidel pěchoty pro českou armádu za 50 miliard korun. Armáda s vybudováním těžké brigády, postavené na nových obrněncích, totiž podle něj získá právě takovou schopnost, která pozornost zaručuje.

„Je pravděpodobné, že nebude muset být nikdy nasazena na území Česka, ale o to nejde. Budete schopni přispět tím, co Aliance potřebuje,“ zdůraznil Hodges, že spojenci včetně Česka by měli nadále pokračovat v investicích do své obrany. Administrativa nového prezidenta Joea Bidena si o to bude snažit říkat otevřeně.

Varoval před řadou bezpečnostních hrozeb, ke které bude třeba pomoc spojenců.  „Doufám, že se mýlím, ale myslím, že s Čínou budeme v propojeném konfliktu v horizontu pěti let. Nemáme kapacitu se věnovat tomu a zároveň účinně odstrašovat Rusko, krotit Írán a zároveň Severní Koreu a současně chránit globální zdroje. K tomu potřebujeme spojence,“ dodal Hodges.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…