Armáda chce víc peněz. Technika jí už prý zastarává

31.08.2013 16:35

Pokud bude státní rozpočet na provoz armády nadále tak podhodnocený, dostane se profesionální armáda kvůli zastaralé technice časem do problémů. Během Dne pozemního vojska Bahna ve vojenském prostoru Brdy to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Podle ministra Vlastimila Picka je armáda za 20 let existence státu menší, vycvičenější a technicky vyspělejší, ale více peněz rozhodně potřebuje.

Armáda chce víc peněz. Technika jí už prý zastarává
Foto: Hans Štembera
Popisek: A let vrtulníku Mi-171

Rozpočet Ministerstva obrany se podle Picka pohybuje kolem 42 miliard. Podle Pavla ale peníze nestačí nejen na dovybavení, modernizaci a obměnu techniky, ale jsou už i pod hranicí na udržení schopností armády vyplývajících z jejich závazků a úkolů. "Doufáme, že zásahy do rozpočtu nepovedou k tomu, že Armáda ČR se časem stane dalším, byť větším, klubem vojenské historie," řekl při slavnostním zahájení akce Pavel.

Armádní radary jsou ještě ruské provenience

Podle ministra má armáda naplánované nové projekty pro roky 2014 až 2020. "Jako jeden z velkých projektů, které připravujeme, je obměna radarů středního dosahu, protože tyto radary jsou opravdu už technologicky i fyzicky zastaralé," připomněl ministr. Náčelník generálního štábu doplnil, že radiolokační technika je ještě ruské provenience. "Již několik let, v některých případech i desítku let, překračuje svoji životnost a je držena při životě jen s velkou dávkou nasazení. Pokud na to nebude dost financí, nebude adekvátně chráněn náš vzdušný prostor," řekl Pavel.

Podle něj je nutná také modernizace zastaralých bojových vozidel pěchoty či vybavení dělostřelectva. Kvůli nedostatku peněz klesá například počet provozuschopných vrtulníků W-3A Sokol. Armáda má zatím vyčleněny peníze na generálku dvou Sokolů, aby zabezpečila minimální schopnosti letecké záchranné služby, uvedl Pavel. Během několika let také skončí životnost bitevních vrtulníků. Vojáci by je rádi nahradili nějakým víceúčelovým typem, všechny armádní zakázky se ale pohybují v miliardových sumách.

O Bahna je velký zájem

Bahna, největší prezentace pozemního vojska a jedna z největších armádních akcí pro veřejnost, se letos mimořádně koná na konci prázdnin. V tradičním červnovém termínu totiž letos vojáci pomáhali likvidovat následky povodní. Ani změna termínu ale zájem veřejnosti o akci nezmenšila. Před začátkem armádního dne proudily ráno na cvičiště davy lidí, na silnici stála auta ve více než dvoukilometrové frontě.

Program připomínající 20. výročí samostatné české armády dnes nabízí několikahodinovou ukázku současné i historické vojenské techniky, včetně bojových ukázek. Premiérové představení pro veřejnost má například obrněný transportér Pandur II. v ženijní verzi. Nechybí průlety stíhaček a vrtulníků, ukázky jízdních vlastností Pandurů, obrněných vozů Iveco, Land Rover Kajman, tanků či ukázka práce odminovacího kompletu Božena 5.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…