Babiš a Okamura v druhém kole? Fiala řekl, co s bojem o Hrad

14.02.2022 10:41

Premiér Petr Fiala naznačil, jak bude koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, postupovat v přímé volbě prezidenta. Vyjádřil naději, že na tom snad najdou shodu i s Piráty a Starosty. Trval si také na tom, že dát dítěti výchovný pohlavek není takový problém, jaký se z toho občas dělá. Novináři z Deníku N mu připomněli, že jedna indická politička se kvůli podobnému postoji dostala do problémů. Ale Fiala si trval na svém.

Babiš a Okamura v druhém kole? Fiala řekl, co s bojem o Hrad
Foto: Scren FB Úřadu vlády
Popisek: Premiér Petr Fiala promlouvá

Předseda ODS Petr Fiala (ODS) není premiérem ještě ani 2 měsíce a už se na něj valí kupa problémů. Vrásky na čele mu mimo jiné dělá možnost, že se do druhého kola prezidentské volby v roce 2023 dostanou šéf hnutí ANO Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura, zatímco kvalitní demokratičtí kandidáti, jak je sám popsal v rozhovoru pro Deník N, zůstanou neúspěšně stát v kole prvním.

„Snažíme se, abychom postavili nebo se postavili za jednoho silného kandidáta, který bude mít šanci vyhrát. Nesmí se stát, aby bylo osm skvělých demokratických kandidátů a do druhého kola se dostali Andrej Babiš s Tomiem Okamurou,“ uvedl předseda vlády.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Problém naopak nevidí ve slovech ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že jako otec pěti dětí nebude rodiče pronásledovat za to, když dítěti dají výchovný pohlavek. V Deníku N se pro jistotu zeptali, zda Fiala tuto svou odpověď myslí vážně.

„Slova pana ministra tedy nepovažujete za problém? Když něco velmi podobného napsala na sociální sítě indická ministryně pro ženy a rozvoj dítěte, musela se za to omlouvat a svůj post odstranit,“ zaznělo od novinářů. 

A Fiala zdůraznil, že svou odpověď myslí vážně.

Vymezil se rovněž proti Istanbulské úmluvě a poukázal na to, že většinu věcí v ní obsažených už stejně česká legislativa obsahuje, takže v době, kdy je Sněmovna už tak dost rozhádaná, nechce do ní přijít s tématem, které by ji rozhádalo ještě víc. Považuje to za zbytečné.

Poté se zastal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Podle Fialy to má šéf resortu velmi těžké, když v boji s covidem nenaráží jen na záludnosti této stále ještě relativně nové nemoci, ale také na nechuť některých lidí na Ministerstvu zdravotnictví dělat, co je třeba.

„Přišli jsme do vlády s tím, že celý státní aparát je obsazen a zabetonován služebním zákonem a úředníky, které si tam dosadil Andrej Babiš a jeho lidé. Někteří jsou velmi kvalitní, a jiní ne, ale my s nimi nyní nemůžeme vůbec pohnout. Problém Ministerstva zdravotnictví není v panu ministru Válkovi,“ zdůraznil Fiala.

Zdůraznil také, že jeho vláda hledá tolik potřebné úspory, ale nezískává je tím, že by lidem brala peníze. Některé peníze uspořila toliko tím, že nepřidala tolik, kolik sliboval ještě Andrej Babiš, nebo nepřidala vůbec nic. Ale rozhodně lidem peníze nevzala, jak to tvrdí dnes opoziční poslanec Babiš a jeho kolegové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…