Bafuňář a dráhy. Policie prý dál šetří kolem fotbalu

14.02.2022 10:40

Ačkoli to na první pohled vypadalo, že někteří fotbaloví bossové bohatli z ovlivňování fotbalových zápasů, policie zjistila, že někteří si dokázali zařídit slepici snášející zlatá vajíčka i z Českých drah. Jak se jim to podařilo? Podívejte se sami.

Bafuňář a dráhy. Policie prý dál šetří kolem fotbalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží ve Zlíně

Policie se již nějaký čas věnuje vyšetřování kšeftování s výsledky v první fotbalové lize. V hledáčku strážců zákona se ocitli fotbaloví bossové Roman Berbr či Roman Rogoz. Přišli však na to, že Roman Rogoz byl zapojen také do kšeftů v Českých drahách. Přes bývalého zaměstnance ČD Alberta Oláha. Oláh byl vedle práce pro národního dopravce také fotbalovým funkcionářem na jihu Čech.

Lidové noviny upozorňují, že Oláh v Českých drahách působil jako referent, který věnoval pozornost náhradní autobusové dopravě, kterou musí České dráhy využívat v případě různých výluk a oprav na vlakových tratích. České dráhy za tuto náhradní dopravu vydávají rok co rok asi jednu miliardu korun.

„Právě Rogoz, exmanažer druholigového Vyšehradu, měl být součástí skupiny, která podle policie ovlivňovala výběr firem zajišťujících náhradní dopravu. Jejich spojkou uvnitř ČD měl být zmíněný Oláh. ... Do soutěží se hlásili autobusoví dopravci, s nimiž měl být Oláh v kontaktu. Mohl nahlížet do zakázkového systému ČD, proto viděl, kolik konkrétní zájemci v tendrech na náhradní dopravu nabízejí. Mohl tak spřátelené firmy upozornit, aby snížily nabídku, protože konkurenční je lacinější,“ popsal fungování skupiny list.

Policisté z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ) odhadují škodu vzniklou Českým drahám na 3 miliony korun. Strážci zákona mají k dispozici odposlechy, na kterých se Oláh domlouvá s fotbalovými funkcionáři o přidělení zakázek na náhradní autobusovou dopravu v ČD. Budou-li aktéři této kauzy pravomocně odsouzeni, hrozí jim tresty od 2 do 8 let.

České dráhy rozkrytí tohoto případu inspirovalo k tomu, aby si sehnaly vlastního autobusového dopravce, kterého koupí a budou si tak zajišťovat potřebnou náhradní dopravu samy. Jednání o koupi konkrétního subjektu již probíhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …