Bude dobře, slíbil Fiala

10.02.2022 13:54

Premiér Petr Fiala (ODS) odmítá, že by jeho vláda šetřila na lidech. Podle jeho slov šetří na provozu státu. Kroky vlády pak dle jeho mínění směřují proti drahotě. Řekl to v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Bude dobře, slíbil Fiala
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Kromě rozpočtu však byla řeč i o spuštění tendru na dostavbu Jaderné elekrárny v Dukovanech. Podle Petra Fialy vláda pracuje na tom, aby během několika týdnů mohla tendr spustit. „Jde o poměrně složitý právní proces. Ten tendr ale mohl být spuštěn už za předminulé vlády. Bohužel jsme jako Česká republika promarnili řadu let. Nyní máme co dělat, abychom vůbec stihli do roku 2036 mít nové zdroje spuštěné. Jako nová vláda pracujeme v extrémním tempu, abychom to všechno dali dohromady,“ poznamenal Fiala s tím, že podstatné je tendr vůbec vypsat, aby vše začalo běžet.

Své pak řekl také k inflaci a k tomu, jak v předvolební debatě použil termín „Babišova drahota“. „Říkal jsem, že drahota hrozí a že se do ní řítíme. Že je to dáno nehospodárnou fiskální politikou předchozí vlády,“ zmínil Fiala a odmítl reportérovo tvrzení, aby se brzy neříkalo „Fialova recese“. „To se nestane,“ podotkl s tím, že kroky, které vláda podniká, směřují proti tomu, aby drahota pokračovala, aby inflace nejen zdražovala, ale též znehodnocovala úspory.

„Děláme to, co je nejsilnější nástroj vlády proti inflaci – nebude zvyšovat dluh, nebude roztáčet rozpočtovou spirálu a naopak snížíme výdaje státu. Proto jsme nepřijali rozpočet, který připravila Babišova vláda. Ten měl 377 miliard deficitu. Zdražování a inflaci by jen posouval dál. Dali jsme si za cíl, že rozpočet musí mít deficit pod 300 miliard a že musíme najít úspory na výdajové straně rozpočtu, abychom dali jasný signál, že s inflací chceme něco dělat. Protiinflační signál je protiinflační rozpočet. A na něm teď pracujeme,“ podotkl Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…