Byl Gott vůbec věřící? A co dělal v katedrále „komunista Ondráček“? Po zádušní mši za Gotta už to zase lítá

13.10.2019 10:17

K zádušní mši za zpěváka Karla Gotta se na svém twitterovém účtu vyjádřili například předseda ČSSD Jan Hamáček či poslanci Jan Skopeček (ODS) a Patrik Nacher (ANO).

Byl Gott vůbec věřící? A co dělal v katedrále „komunista Ondráček“? Po zádušní mši za Gotta už to zase lítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

„Zádušní mše a rozloučení s Karlem Gottem bylo dojemné a důstojné, atmosféra v katedrále byla plná lásky, přátelství a respektu. Někdy se zdá, že je česká společnost nenapravitelně rozdělená, ale pokud nás spojují písničky a obdiv ke skvělému zpěvákovi, není to s námi tak špatné,“ poznamenal Jan Hamáček (ČSSD).

„Bylo to asi tak podobně dojemné a smutné jako Váš Twitter,“ zareagoval následně na Hamáčkův status šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr.

Zádušní mše a rozloučení s Karlem Gottem bylo dojemné a důstojné, atmosféra v katedrále byla plná lásky, přátelství a respektu. Někdy se zdá, že je česká společnost nenapravitelně rozdělená, ale pokud nás spojují písničky a obdiv ke skvělému zpěvákovi, není to s námi tak špatné.

— Jan Hamáček (@jhamacek) October 12, 2019

„Kardinál Duka na zádušní mši: 'Uznával hodnoty, které činí lidský život krásným a bohatým. A často mu jeho svědomí kladlo otázky, na které hledal odpovědi – jak o tom svědčí poslední interview.',“ všiml si moderátor České televize Michal Kubal, jenž s Mistrem toto poslední interview vedl.

Kardinál Duka na zádušní mši: "Uznával hodnoty, které činí lidský život krásným a bohatým. A často mu jeho svědomí kladlo otázky, na které hledal odpovědi - jak o tom svědčí poslední interview." https://t.co/H5kFYi53bR pic.twitter.com/SfJfBLjKsd

— Michal Kubal (@MichalKubal) October 12, 2019

„Velmi důstojné rozloučení s Karlem Gottem. Jsem rád za moudrá slova kardinála Duky a jeho reakci na ‚hrdiny doby‘, kteří pár hodin po smrti začali moralizovat a kopat do člověka, který toho dokázal tolik. Projev J. Bohdalové byl excelentní. Klobouk dolů...“ poznamenal poslanec Jan Skopeček (ODS).

Velmi důstojné rozloučení s Karlem Gottem. Jsem rád za moudrá slova kardinála Duky a jeho reakci na “hrdiny doby”, kteří pár hodin po smrti začali moralizovat a kopat do člověka, který toho dokázal tolik. Projev J. Bohdalové byl excelentní. Klobouk dolů...https://t.co/Mhuv17JdzP

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) October 12, 2019

„Bojovníci proti šíření fake news, jsou sami aktivními šiřiteli a ovečky jim na to skáčou... Sledoval jsem přímý přenos ze zádušní mše a poslance KSČM Ondráčka jsem tam neviděl. Možná je pán jen ignorant, že si jej spletl se jménem předsedy sněmovny, který se jmenuje Vondráček,“ poznamenal pak poslanec Patrik Nacher (ANO) k rozhořčeným tweetům, že byl na mši komunistický poslanec Ondráček.

Bojovníci proti šíření fake news, jsou sami aktivními šiřiteli a ovečky jim na to skáčou... Sledoval jsem přímý přenos ze zádušní mše a poslance KSČM Ondráčka jsem tam neviděl. Možná je pán jen ignorant, že si jej spletl se jménem předsedy sněmovny, který se jmenuje Vondráček. pic.twitter.com/cWsNAdAchu

— Patrik Nacher (@PatrikNacher) October 12, 2019

Politolog Jiří Pehe si pak všiml odpovědi muzikanta Felixe Slováčka. „Felix Slováček na otázku Michala Kubala, zda Karel Gott věřil v posmrtný život nebo něco po smrti, odpověděl, že ne. Nejsem katolík, ale myslel bych si, že zádušní mše nějak souvisí s duší, v jejíž věčnou existenci věřil i zesnulý,“ uvedl Pehe.

„Zádušní mše slouží k tomu, aby se na ni ti, kteří věří v nesmrtelnou duši, modlili za duši zemřelého. To on sám už nemůže a věřící se za jeho duši u Boha přimlouvají bez ohledu na to, zda on sám věřil. Nic špatného na tom není. Dej Bůh KG lehké odpočinutí,“ poznamenal k tomu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„My věříme, že tato hluboce míněná prosba za odpuštění hříchů našeho zasnulého mu může přinést Boží milosrdenství. V zásadě se tím nedá nic zkazit. Jedině prospět. Jenom to není žádná oslava. Je to právě jen ta prosba. Gott si ji ovšem určitě zaslouží,“ dodal Pavel Šafr.

Felix Slováček na otázku @MichalKubal, zda Karel Gott věřil v posmrtný život nebo něco po smrti, odpověděl, že ne. Nejsem katolík, ale myslel bych si, že zádušní mše nějak souvisí s duší, v jejíž věčnou existenci věřil i zesnulý.

— Jiří Pehe (@JiriPehe) October 12, 2019

„Vítězem dnešního dne je Jiřina Bohdalová. Dojemnější smuteční řeč jsem nikdy neslyšel,“ poznamenal režisér Jiří Strach, jenž byl i jedním z ministrantů.

Vítězem dnešního dne je Jiřina Bohdalová. Dojemnější smuteční řeč jsem nikdy neslyšel.

— Jiri Strach (@Lotzasrando) October 12, 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…